2016 m. gegužės 20 d.    
Nr. 20
(2188)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai

Dezinformacijos labirintuose

Absurdiškiausių kaltinimų nominacijos

Gintaras Šidlauskas

Žiniasklaidoje paskleista gausybė teisiniais įrodymais ir teisinių institucijų sprendimais nepagrįstos negatyvios informacijos apie buvusius pasipriešinimo okupacijoms (rezistencijos) dalyvius: 1941 m. birželio 22–28 d. sukilėlius ir sukilimo organizatorius, Tėvynės apsaugos rinktinės karius, Lietuvos partizanus, Laikinosios Vyriausybės narius, antisovietinio pogrindžio organizaciją. Politiniais terminais šnekant, darbuojasi vaivorykštinė koalicija, pradedant asmeniu, pas kurį dėl atliekamo ikiteisminio tyrimo dėl organizuotos antikonstitucinės veiklos atlikta krata, baigiant respektabilia bendruomene.

Kilo pagunda paskelbti absurdiškiausių kaltinimų nominacijas, gal ir apdovanojimo – šio žanro Grand Prix – įsteigtinas. Konkurencija didelė, procesas tik įsibėgėja.

Rusakalbė svetainė paskelbė tekstą, teigiantį, kad baigęs kadenciją prezidentas Valdas Adamkus yra antisemitas ir gali slėpti savo dalyvavimą žydų naikinime. Masinių žudynių Lietuvoje metu 1941-aisiais Prezidentas buvo keturiolikmetis paauglys.

Kun. Jonas Žvinys siejamas su žydų naikinimu. Gilinantis aiškėja, kad kunigas gelbėjo du žydų tautybės jaunuolius Abelį ir Chaimą, kuriuos, rizikuodamas gyvybe, slapstė 1941 metais. Pasak kun. J. Žvinio, „žmogaus širdis turi būti minkštesnė už priešo vokiečio įstatymą“. Kad žydų gelbėtojas kaltinamas žydų naikinimu, – naujas „formatas“, ilgainiui gal peraugsiantis į projektą. Beje, kun. J. Žvinys yra išgelbėjęs ir komunistus, ir sovietų aktyvistus, ne mažiau kaip 7 asmenis, nuo mirties bausmės. Jo pastangų dėka jie paleisti į laisvę tik iš gailestingumo.

Žydų istorikas paskelbė, o kiti platina, kad Tauro apygardos partizanų vadas Viktoras Vitkauskas-Saidokas 1941 metų birželį Kaune kardu nukirto rabino galvą. Platintojai prideda: ir demonstravo ją iškėlęs. Kaltinimo stilistika kildintina iš sovietų propagandos, šmeižusios kitą kunigą, žydų gelbėtoją Antaną Ylių, kirviu kapojus galvas kitamaniams, atimdavus iš motinų vaikus ir juos žudžius. 1961 metais Ariogalos girininkijos Brisėnų eiguvoje jį nufilmavo genint medį ir dainuojant „Augo girioj ąžuolėlis“, o filme „Kryžiaus šešėlyje“ parodytas kertantis žmonėms galvas. A. Yliaus sako: „Gavau 10 metų už tai, kad organizuotai stengiausi Lietuvą padaryti laisvą, demokratinę, lietuvišką ir nepriklausomą“.

Įtikinėta, kad prie rezistencinės organizacijos Lietuvos Laisvės Lygos įkūrimo prisidėjo KGB, o jos vadovo kalinimas buvęs apsimestinis, nes tuo metu jis saugiai gyvenęs laisvėje. Šmeižimą sustabdė tik Lietuvos Aukščiausiasis Teismas.

Nelengva racionaliai suprasti, ar specialiai taip pasirenkama, ar jiems taip „iškrenta“, kad kolaboravimu su naciais apšaukti asmenys patys buvo persekiojami nacių: Jonas Noreika nacių įkalintas Štuthofo mirties stovykloje, Juozas Krikštaponis areštuotas Vokietijos Reicho gestapo ir kalintas Kauno kalėjime, naciai buvo suėmę ir Antaną Baltūsį, Kazys Škirpa nacių internuotas Berlyne. Dr. Mindaugas Bloznelis rašo: „Jeigu jis būtų buvęs vokiečių marionetė, kam jį būtų internavę Berlyne? Jį būtų panaudoję Lietuvoje. Čia jis buvo populiarus ir būtų buvęs įtakingas žmogus. Naciams būtų naudingesnis negu uždarytas Berlyne. Bet kaip tik dėl tos priežasties, kad jis nebuvo marionetė, todėl ir buvo internuotas, kadangi vokiečiai žinojo, kad jo negalės kontroliuoti“.

Jono Noreikos kritikai pasirėmė Aleksandro Pakalniškio paliudijimu, kad Jonas Noreika įsakė sušaudyti Plungės žydus. Paaiškėjo, kad Aleksandras Pakalniškis ne šiaip standartinis antisemitas, o idėjinis holokausto šalininkas: „Didelė vokiečių viešpatavimo Lietuvoje nauda būtų ta, kad galutinai ir radikaliai būtų apvalytas mūsų kraštas nuo žydų. Niekas negali nuneigti, kad žydų problema Lietuvoje egzistuoja. Žydai yra skaudulys Lietuvos kūne. (...) Vokiečiai tą ligą gydo pačiu tikriausiu būdu – operacija. Jie išpjauna tą skaudulį, pašalina jį. Belieka užgydyti likusią žaizdą“.

Verta nominacijos ir vieno nutrūktgalvio idėja: iškasti, jo manymu, žydus skriaudusių lietuvių (Adolfo Damušio, Vytauto Landsbergio-Žemkalnio, Petro Klimo ir kitų) palaikus ir palaidoti masinėje kapavietėje. Kas daugiau ir baisiau? Ant podiumo vietos pakaks.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija