2016 m. birželio 3 d.    
Nr. 22
(2190)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai

Žmogaus dvasia – neįveikiama

Lekėčių miškų kovotojų takais

Lekėčių klebonas kun. Audrius
Kurapka šventina atminimo lentą
1919–1920 metų Nepriklausomybės
kovų Lekėčių valsčiaus savanoriams
ir Vyčio Kryžiaus kavalieriams atminti

Prie paminklo laisvės kovotojams
Lekėčiuose dainavo „Trimito“ ansamblis

Dainuoja Lekėčių merginų
ansamblis „Allegretto“

Keturių bunkerių maršrutą Rūdšilyje
pristato Vincentas Aleknavičius
(centre). Kairėje – rajono meras
Juozas Bertašius, dešinėje – ministro
pirmininko padėjėjas Vilius Kavaliauskas

Valkų mūšio minėjime kalba partizano
dukra Martina Aštrauskaitė-Bikuličienė.
Kairėje – kun. Vytautas Juozas Insoda

Visi vaišinosi kareiviška koše

Pasieniečių kinologų pasirodymas

Parodoje „Tauro apygardos
laisvės kovų takais“

Gėlės prie Atminimo lentos
1919–1920 metų Nepriklausomybės
kovų Lekėčių valsčiaus savanoriams
ir Vyčio Kryžiaus kavalieriams

Partizanų pagerbimo, kariuomenės
ir visuomenės vienybės diena Rūdšilyje

Keturių bunkerių maršrutą Rūdšilyje
pristatė Kęstutis Vaičiūnas (kairėje)
ir Vincentas Aleknavičius (centre)

Aistės Smilgevičiūtės ir grupės
„Skylė“ akustinio koncertas

Gegužės 21 dieną Šakių rajone, Lekėčiuose ir Valkų kalvose, buvo paminėta Partizanų pagerbimo, kariuomenės ir visuomenės vienybės diena, kurioje dalyvavo Seimo nariai Arimantas Dumčius ir Arvydas Vidžiūnas, ministro pirmininko padėjėjas Vilius Kavaliauskas, rajono meras Juozas Bertašius, Kultūros ir turizmo skyriaus vedėja Augenija Kasparevičienė, savivaldybės tarybos narė Irena Haase, kiti politikai, Lekėčių seniūnas Ričardas Krištolaitis, kraštiečiai, moksleiviai (daugelis jų atvažiavo dviračiais), šauliai, Kauno Sąjūdžio ir Lietuvos laisvės kovotojų sąjungos atstovai, vietos gyventojai.

Renginys prasidėjo Lekėčių Šv. Kazimiero bažnyčioje šv. Mišiomis, kurias aukojo klebonas kun. Audrius Kurapka. Po šv. Mišių miestelio aikštėje, netoli bažnyčios, sugiedojus „Tautišką giesmę“, ministro pirmininko padėjėjas V. Kavaliauskas atidengė atminimo lentą 1919–1920 metų Nepriklausomybės kovų Lekėčių valsčiaus savanoriams ir Vyčio Kryžiaus kavalieriams atminti. Ją pašventino kun. A. Kurapka. Prie paminklo vyko šventinis minėjimas Lekėčių krašto partizanams atminti.

V. Kavaliauskas sakė, kad perskaitę savanorių pavardes, lekėtiškiai žino, kad jos čia gyvos, nes aplink gyvena jų šeimos, vaikai, vaikaičiai. „Ne vienas, atėjęs prie akmens, pasakys: „Čia mano senelis, dėdė, giminė“. Visi jie gynė ne tik Lekėčius, bet ir Lietuvos valstybę“. V. Kavaliauskas dėkojo lekėtiškiams, kad jie tapo pirmieji Šakių rajone, įamžinę Vyčio Kryžiaus kavalierius. Tai padarė 32 Lietuvos miesteliai. Pasak V. Kavaliausko, Lietuvoje buvo 420 valsčių, iš kurių išėjo savanoriai, o 314 valsčių gali didžiuotis Vyčio Kryžiaus kavalieriais. Lekėčiuose esančioje atminimo lentoje įrašyta 10 Vyčio Kryžiaus kavalierių ir 77 savanorių pavardės. V. Kavaliausko manymu, toks pagerbimas neturėtų būti pabaiga – reikėtų parašyti kiekvieno savanorio biografiją.

Lekėčių seniūnas Ričardas Krikštolaitis džiaugėsi, kad šis kraštas turi daug vyrų, drąsiai ėjusių ginti savo valstybės. Jis teigė, kad iš Lekėčių laukų atvežtas akmuo visiems primins apie didvyrius, ir ragino kitas seniūnijas įamžinti Vyčio Kryžiaus kavalierius ir savanorius.

Į minėjimą jo dalyviai rinkosi ir šalia paminklo žuvusiems Lekėčių krašto partizanams. Čia kalbėjęs Šakių rajono meras J. Bertašius įvertino rezistencinės kovos reikšmę ir sakė, kad partizanų paaukotos gyvybės prisidėjo prie Nepriklausomybės atkūrimo.

Seimo narys A. Vidžiūnas šią Lekėčių vietą pavadino pilietiniu šventoriumi, džiaugėsi, kad čia esama daug istorijos puoselėtojų.

Seimo narys A. Dumčius siūlė visas tokias vietas rodyti jaunimui, kad jo širdyse užsidegtų noras dirbti valstybei.

Lekėtiškis Zenonas Rakauskas prisiminė savo vaikystę, kai su draugu eidami iš mokyklos girdėjo šūvius Valkų kalvose, stebėjosi, kad dar ir dabar atsiranda niekinančių partizanus.

Renginio pabaigoje grojo ir dainavo Šakių meno mokyklos Lekėčių filialo mergaičių ansamblis „Allegretto“, skambėjo patriotinės Kauno šaulių vokalinio ansamblio „Trimitas“ dainos.

Paskui renginio dalyviai rinkosi prie žeminių Rūdšilyje, partizano desantininko ir žurnalisto Julijono Būtėno ir partizanų kuopos vado Petro Jurkšaičio žūties vietoje. Čia padėta gėlių, uždegta žvakelių. Keturių bunkerių maršrutą pristatė kraštiečiai Vincentas Aleknavičius iš Panevėžio ir Kęstutis Vaičiūnas iš Vilniaus.

Vėliau minėjimas persikėlė į Valkų kalvas. Čia šv. Mišias už žuvusius ir mirusius Lietuvos partizanus bei karius aukojo Lukšių ir Sutkų parapijų klebonas kun. Vytautas Juozas Insoda. Paskui vyko Valkų mūšio minėjimas. Atminimo salvėmis žuvusius partizanus pagerbė Krašto apsaugos savanorių pajėgų S. Dariaus ir S. Girėno apygardos 2-osios rinktinės 205-oji pėstininkų kuopa. Renginyje kalbėjo Lietuvos šaulių sąjungos Suvalkijos šaulių 4-osios rinktinės vadas Raimundas Mertinkaitis, Seimo nariai prof. A. Dumčius ir dr. A. Vidžiūnas, partizano dukra Martina Aštrauskaitė-Bikuličienė, Lietuvos laisvės kovotojų sąjungos valdybos pirmininko pavaduotojas Raimundas Kaminskas, rajono savivaldybės tarybos narė I. Haase, kultūros ir turizmo skyriaus vedėja A. Kasparevičienė, tremtiniai Birutė Stašinskienė ir Antanas Aleksa. Dainavo Lietuvos šaulių sąjungos vyrų vokalinis ansamblis „Trimitas“ (vadovas – Vincentas Kursa). Renginį vedė Lina Eringienė.

Pavakare į kaimo sodybą „Poškynė“ atvyko Suvalkijos šaulių 4-osios rinktinės, Kudirkos Naumiesčio šaulių 10-osios, Šakių šaulių 5-osios, Kazlų Rūdos šaulių 7-osios ir Marijampolės jaunųjų šaulių 8-osios kuopų šauliai ir kiti renginio dalyviai. Visi vaišinosi kareiviška koše, klausėsi Aistės Smilgevičiūtės ir grupės „Skylė“ akustinio koncerto, stebėjo Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnų (kinologų) pasirodymą.

Minėjime dalyvavo parodomoji karių grupė su ginkluote ir technika, vyko Lietuvos šaulių sąjungos ir Krašto apsaugos savanoriškų pajėgų ginkluotės ir amunicijos paroda, veikė Šakių viešosios bibliotekos parengta mobilioji paroda „Tauro apygardos laisvės kovų takais“.

Robertas BUCKUS

Šakių rajonas
Vido VENSLOVAIČIO nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija