2016 m. birželio 10 d.    
Nr. 23
(2191)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai

Pristatė knygą apie Katalikių Moterų draugijos veiklą

Renginio dalyviai prie Pasvalio
Šv. Jono Krikštytojo bažnyčios.
Antras iš dešinės – LKMS dvasinis
vadovas kun. Vytautas Rapalis,
dešinėje – LKMS pirmininkė Dalia
Batutienė, trečia iš dešinės –
knygos autorė ir sudarytoja
Vlada Čirvinskienė

Pasvalio Katalikių Moterų Draugija (pirmininkė – Aldona Petkevičienė) paskutinį gegužės šeštadienį pasvaliečius sukvietė į savo dvasingą ir brandų renginį – knygos „LKMS Pasvalio Katalikių Moterų Draugijos veikla“ pristatymą. Šios knygos autorė ir sudarytoja – LKMS valdybos narė, Etikos komisijos pirmininkė, Pasvalio Katalikių Moterų Draugijos pirmininkės pavaduotoja, Pasvalio „Lėvens“ pagrindinės mokyklos istorijos mokytoja metodininkė Vlada Čirvinskienė.

Svečių sutikimas

Renginys prasidėjo svečių sutikimu Pasvalio Šv. Jono Krikštytojo bažnyčios šventoriuje. Šventiškai pasipuošusios pasvalietės su baltų lelijų puokšte pasitiko svečią iš Vilniaus, LKMS dvasinį vadovą, Vilniaus Švč. Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo bažnyčios kleboną kun. Vytautą Rapalį. Buvo sutiktos LKMS pirmininkė Dalia Batutienė, grupelė Aleksoto katalikių moterų iš Kauno (pirmininkė – Jolanta Žakevičienė ), Šiaulių (pirmininkė – Janina Klungevičienė), Pasvalio kraštiečių bendrijos atstovė gydytoja Genovaitė Jusaitienė, Pasvalio tarybos narė, gydytoja Nijolė Matulienė, Pasvalio „Užjausk draugą“ vadovė Vida Kurlinskienė. Svečius pasitiko ir pasveikino parapijos klebonas kun. Albertas Kasperavičius.

Šv. Mišios

Svečiai ir pasvaliečiai buvo pakviesti į šv. Mišias, kurias aukojo kun. Vytautas Rapalis. Šv. Mišių pradžioje kunigas Vytautas padėkojo už pakvietimą dalyvauti šiame renginyje. Šv. Mišių aukoje melstasi už katalikes moteris, motinas, ligones, kad Viešpats uždegtų visų širdis savo gailestingumu, o Marija padėtų išlaikyti ramybę ir džiaugsme, ir varge. Skaitinį iš Šventojo Rašto skaitė LKMS pirmininkė Dalia Batutienė. Kun. V. Rapalis homilijoje daug dėmesio skyrė Dangiškajai Motinai Marijai bei žemiškajai katalikei Motinai. Kunigas kalbėjo: „Pavasaris – puikiausias Viešpaties meno drožinys, kuris įvairiausiomis spalvomis atsispaudžia kiekvienoje jautrioje širdyje... Pavasaris yra jėga, kuri visus skatina į kilnų darbą. Dažnai girdime sakant, kad jaunystė yra žmogaus gyvenimo pavasaris, o mes visai teisingai galime pasakyti, kad Marija yra žmonijos atpirkimo pavasaris. Marija – giliausio nusižeminimo, dorybės pavyzdys, didžiausios kantrybės paveikslas. Marijos širdis yra toji vienintelė širdis, kuri pakėlė visų skaudžiausius pasaulio skausmus, kokie tik gali būti. Juk ir Jūsų katalikių moterų kantrybė ir širdys gyvenime labai panašios į Marijos. Jūs semiatės išminties ir drąsos iš niekuomet neišsenkančio Švč. Mergelės Marijos meilės šaltinio“. Homilijos pabaigoje kun. V. Rapalis palinkėjo, kad Dievas ir Švč. Mergelė Marija būtų prasmingų darbų priežastis ir centras.

Atnašų maldos tekstą skaitė Vlada Čirvinskienė. Bažnyčioje giedojo bažnytinio choro narių grupelė, vadovaujama Remigijaus Mitkaus.

Pasibaigus šv. Mišioms, kunigas Vytautas visas katalikes moteris bei svečius pakvietė Švč. Mergelės Marijos litanija bei maldomis pašlovinti Mariją.

Krašto muziejuje

Pasvalio Krašto muziejuje vyko antroji renginio dalis. Pasvalio „Lėvens“ pagrindinės mokyklos 6 b klasės mokinės Eglė ir Laura visus pasveikino pavasarinių gėlių puokštelėmis, kurias sukūrė Pasvalio katalikės moterys. Renginį vedė Pasvalio parapijos Gyvojo Rožinio draugijos narė, Pasvalio „Lėvens“ pagrindinės mokyklos psichologė Vilma Gaigalaitė. Jis pradėtas „Motinų maldoje“ grupelės (vadovė – Laimutė Zigmutienė) literatūrine kompozicija iš tarpukario Lietuvos katalikiškų žurnalų „Marija ir pavasaris“. Pasvalio „Lėvens“ pagrindinės mokyklos 6 b klasės mokinė jaunųjų krašto mylėtojų grupelės „Gimtinė“ narė Eglė Petruskaitė pasidalino mintimis apie knygos reikšmę šiuolaikiniame žmogaus gyvenime. Ji sakė, kad knyga visuomet buvo ir bus dvasinis, istorinis žinių šaltinis ir didžiausia vertybė. Renginio vedėja Vilma pakvietė pakeliauti kartu su Pasvalio moterimis katalikėmis bei Neįgaliųjų centro menine-sportine grupe „Purienos“ (vadovė – Eugenija Butkienė) knygos „LKMS Pasvalio Katalikių Moterų Draugijos veikla“ puslapiais. Moterys tarsi apžvelgė pačius svarbiausius Pasvalio moterų katalikių veiklos akcentus. Pristatymo  pabaigoje knygos autorė V. Čirvinskienė kalbėjo: „Ši knyga yra paprasta ir atspindi nuoširdžią bei kuklią Pasvalio Katalikių Moterų Draugijos veiklą. Joje bandyta prisiliesti prie šios veiklos nuo 1922 metų iki šių dienų. Knyga „LKMS Pasvalio Katalikių Moterų Draugijos veikla“ visais istorijos laikotarpiais išliks kaip katalikiškos organizacijos gyvenimo bei gyvenamosios vietovės istorijos vertybė“.

Padėkos

Daug gražių žodžių buvo pasakyta Pasvalio katalikėms moterims ir knygos autorei. LKMS dvasinis vadovas kun. V. Rapalis džiaugėsi, kad tai – pirmoji knyga, gražiai atspindinti katalikiškos draugijos veiklą. Tai – paskata kitoms Lietuvos katalikiškoms draugijoms rašyti knygas apie savo veiklą, kad niekas neišeitų į užmarštį. Pasvalietėms katalikėms moterims kunigas palinkėjo ir toliau leisti į margą pasaulį knygas apie savo veiklą, o gal joje surikiuoti visų draugijos moterų gyvenimo ir veiklos istorijas.

Padėkos raštais Pasvalio katalikes moteris bei knygos autorę apdovanojo LKMS pirmininkė Dalia Batutienė. Dovanėlė iš Vilniaus svečių bei gėlių puokštė nuo Pasvalio Katalikių moterų vardadienio proga per artimuosius buvo pasiųsta PKMD pirmininkei Aldutei Petkevičienei, kuri tuo metu gydėsi Panevėžio ligoninėje. Pasvalio kraštiečių vardu Pasvalio katalikėms moterims ir knygos autorei nuoširdų sveikinimo žodį tarė gydytoja G. Jusaitienė. Knygos autorei dėkojo Pasvalio tarybos narė gydytoja Nijolė Matulienė. Pasvalio katalikėms moterims bei autorei dėkojo viešnios iš Kauno ir Šiaulių (J. Žakevičienė, J. Klungevičienė), LKMS Vaikų ir Jaunimo paramos centro vadovė Alma Šiaudinienė. Sveikinimo žodį tarė „Motinų maldoje“ grupelė, Neįgaliųjų Centro grupė „Purienos“, Pasvalio katalikių moterų bičiulės „Užjausk draugą“ vadovė Vida Kurlinskienė, jos pagalbininkė Vilma Gaigalaitė, autorės krikšto duktė Kristina Kairienė bei Pasvalio parapijos Gyvojo Rožinio draugijos maldininkė Stanislava Gasiūnaitė. Atminimo dovaną V. Čirvinskienei įteikė muziejaus darbuotoja Rasa Lalaitė.

Bendrystė ir atsisveikinimas

Pasibaigus renginiui visi susirinko į muziejaus salę. Prie gėrybių stalo, kurį paruošė Danutė Baltrūnienė ir Genovaitė Motiejūnienė, visi gėrė kavos ar arbatos, valgė sumuštinius. Bendrauta su svečiais bei tarpusavyje. Skambėjo giesmės, dalintasi patirtimi. Svečiai dar pakviesti pasivaikščioti Svalios upės pakrante ir pasigrožėti Pasvalio miestu.

Ši gegužės diena, kurią padovanojo Viešpats ir globojo Švč. Mergelė Marija, teikė visiems šio renginio svečiams bei dalyviams tarpusavio meilę, artumą, pagarbą ir nenusakomą palaimą.

Aldona Kačerauskienė,
soc. mokslų daktarė, kraštietė, renginio dalyvė

Vilnius–Pasvalys

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija