2016 m. birželio 10 d.    
Nr. 23
(2191)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai

Gyvojo Dievo ėjimas į žmones

Devintinių procesija
iš Skaistkalnės į Germaniškį

Skaistkalnės kunigas Janis Vylaksas
skaito ištrauką iš evangelijos

Devintinių bendrystė. Dešinėje –
kun. Ernestas Želvys

Pasibaigus Velykų šventėms, Bažnyčia vėl kviečia dėkoti Dievui už neišmatuojamą dovaną, kurią mums padovanojo Kristus, pakviesdamas prie savo stalo ir būdamas su žmonėmis Švč. Sakramente.

Kristaus Kūno ir Kraujo iškilmė – diena, kai Jėzus Eucharistiniu būdu išeina į žmones. Šią dieną Lietuvos ir Latvijos pasienyje, Germaniškyje ir Skaistkalnėje, treji metai vyksta tarptautine tapusi Devintinių šventė. Šio projekto sumanytojas, įkvėpėjas ir pagrindinis įgyvendintojas – Biržų Šv. Jono Krikštytojo bažnyčios vikaras, dar aptarnaujantis Nemunėlio Radviliškio ir Suosto parapijas, kunigas Ernestas Želvys. Kasmet renginys tampa vis gyvesnis, spalvingesnis ir patrauklesnis. Šiemet į Skaistkalnės Švč. M. Marijos Dangun ėmimo bažnyčioje prasidėjusias iškilmes susirinko apie 350 tikinčiųjų iš aplinkinių Latvijos parapijų bei Rygos ir Biržų dekanato. Į Biržų kunigo kvietimą bendradarbiauti švenčiant Devintines mielai atsiliepia Skaistkalnės parapijos klebonas Pauliečių vienuolijos vienuolis tėvas Janis Vylaksas OSPPE. Bendromis pastangomis pavyksta pritraukti vis gausėjantį maldininkų būrį.

Iškilmė prasidėjo Švč. Sakramento adoracija, po jos – šv. Mišios latvių ir lietuvių kalbomis. Abiem kalbomis skaitomi skaitiniai, Evangelija ir sakomas pamokslas. Lietuvių kunigas Ernestas Želvys visus nustebino, pamoksle prabilęs latvių kalba! Apžvelgęs Kristaus Kūno ir Kraujo paslapties prasmę, kvietė žmones į gyvenimą įsileisti Dievą, pamokančiu pasakojimu priminė gerumo, atlaidumo, tikro žmogiškumo vertybių svarbą. Nenustokime dalintis viskuo, kas žmogų kelia prie Dievo, – visomis žemiškomis ir dvasinėmis gėrybėmis! Skaistkalnės kunigas Janis Vylaksas homilijoje priminė Turino drobulės istoriją ir pabrėžė begalinę Dievo meilę žmogui, kad Jis norėjo pasilikti Švč. Sakramente su savo Kūnu ir Krauju – gyvu Dievu, kurį mes turime galimybę sutikti ir priimti šv. Mišiose. Kokia neįkainojama dovana galime naudotis kiekvieną kartą, atėję į bažnyčią! Devintinių šventėje turime ypatingai tuo džiaugtis, suvokdami šios dovanos vertę dvasiniam žmogaus gyvenimui!

Šv. Mišioms didingumo suteikė Skaistkalnės bažnyčios choro giedojimas bei grojęs ir giedojęs dūdų kvartetas iš Biržų. Po Mišių Eucharistinė procesija su gyvu Jėzumi Švč. Sakramente išėjo iš bažnyčios su žmonėmis ir į žmones. Latvijos miestelyje Jį pasitiko trijose tam parengtose vietose, abiem kalbomis kunigai kreipėsi į žmones Evangelijos žodžiais. Skaistkalnės ir Nemunėlio Radviliškio mergaitės – gėlių barstytojos – margaspalviais žiedlapiais klojo kelią Jėzui iki iškilmės pabaigos – ketvirtos stotelės Germaniškio koplyčioje Lietuvoje. Ilgoji kelio atkarpa per abiejų valstybių sieną, kertant Nemunėlio upę, nusidriekė ilga spalvinga eisena. Procesiją toliau veda lietuviai, kunigui Ernestui nešant Švč. Sakramentą, lydint Nemunėlio Radviliškio choro atliekamai giesmei, kurią keičia dūdų melodija. Germaniškio koplyčia nesutalpina maldininkų, bet Dievas davė nuostabų orą, tad malda ir giesmės sklinda jos prieigose. Čia kunigai drauge su tikinčiųjų minia šlovina Gyvąjį Dievą, giedama M. Marijos litanija, laiminami susirinkusieji.

Visi šventės dalyviai kunigo Ernesto pakviečiami atsigaivinti po saulės kaitros į Germaniškio bendruomenės namus. Čia laukia tarptautinis meniu – latviškų ir lietuviškų patiekalų vaišės! Skambant dūdų maršui, procesija tarsi tęsiasi! Į kūno atgaivą! Pilnut pilnutėlėje salėje pasitinka Biržų „Bočių“ ansamblio dainininkai ir šokėjai. Draugystės popietė įsuka visus į smagų pasibuvimą, ir nuovargio kaip nebūta! Šventei artėjant į pabaigą, kunigas Ernestas nuoširdžiai dėkoja visiems, prisidėjusiems ir padėjusiems ją suruošti. Kunigui Ernestui skiriama „Ilgiausių metų“ abiem kalbomis, linkint kilnių darbų, keliančių žmonių dvasią link Dievo!

Sandra Balodytė,
Biržų dekanato referentė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija