2016 m. birželio 23 d.    
Nr. 25
(2193)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai

Šv. Antano atlaidai

Kun. Pavelas Andžejevskis teikia
Komuniją vyriausiam atlaidų dalyviui –
96 metų Vladui Ruzui iš Katinų

Velykiai. Birželio 12-ąją Šv. apaštalo Andriejaus bažnyčioje vyko Šv. Antano atlaidai. Nors dangus atrodė niūrokas, tačiau artėjant 11 valandai, vis daugėjo prie bažnyčios stojančių automobilių. Bažnyčioje tikinčiųjų buvo daug, nors aplinkiniai kaimai tuštėja. Tačiau atvyko ir gyvenantys tolokai, bet atmintyje išsaugoję gražuolės, iš akmenų sumūrytos ir prie Alantės upės stovinčios bažnyčios atvaizdus. Šv. Antano atlaidai – nuostabi vieta susitikti su buvusiais kaimynais, draugais ir pažįstamais.

Šv. Mišias aukojo Panevėžio Švč. Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo koplyčios rektorius kun. mgr. Pavelas Andžejevskis. Pamoksle jis priminė, kad popiežius Pranciškus šiuos metus paskelbė gailestingumo metais. Gailestingumas nėra kažkoks užrašas, tai – gyvenimo būdas. To negalima išmokti, kaip negalima išmokti tikėti.

Bažnyčioje giedojo Miežiškių Švč. Mergelės Marijos bažnyčios choras. Padėką už giesmes jam tikintieji išreiškė plojimais. Susirinkusieji aukojo kunigų seminarijai išlaikyti.

Vienas pirmųjų į atlaidus atvykęs mano sutiktas parapijietis Stasys Aleliūnas rūpinosi, kad pokaryje Velykiuose klebonavęs ir Lukiškių kalėjime nužudytas kun. Boleslovas Beinoravičius būtų pagerbtas atminimo lenta bažnyčioje. Metų kupetą nugyvenęs Velykių kaimo gyventojas ne tik renka gimtinės istoriją, bet ir bitininkauja. Didoką bityną turintis sodietis džiaugėsi, kad šiemet surinko neblogą medaus derlių. Vyriausias Katinų kaimo vyras – 96 metų senolis Vladas Ruzas – ėjo tiesus kaip vinis. „Ačiū Dievuliui, kad abu krutam, aš dar ir valgyti pagaminu, ir darželį išsiraviu“, – atviravo keliais metais už vyrą jaunesnė Ona Ruzienė.

Išėjusieji iš bažnyčios žmonės neskubėjo išsibėgioti savais keliais, šnekučiavosi, dalijosi prisiminimais.

Bronius VERTELKA

Panevėžio rajonas
Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija