2016 m. liepos 8 d.    
Nr. 27
(2195)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai

Didžiųjų Žemaičių Kalvarijos atlaidų kronika

Kan. teol. lic. Andriejus Sabaliauskas

Grupė tikybos mokytojų
ir katechetų dienos maldininkų
Margaritos Petrauskaitės nuotrauka

Atlaidų išvakarėse – kelionė iš Panų kalno

Didieji Žemaičių Kalvarijos, Krikščioniškų Šeimų Karalienės, atlaidai, kurie tęsis dvylika dienų, šiemet prasidėjo liepos 1-ąją. Netoli Žemaičių Kalvarijos Šventovės esančiame Panų kalne 16 val. buvo aukojamos šv. Mišios, kuriose dalyvavo nemažas būrys piligrimų, ypač Marijos legiono narių, iš visos Telšių vyskupijos. Po šv. Mišių piligrimai maldingoje kelionėje patraukė link Žemaičių Kalvarijos Bazilikos. Čia 19 val. vyko iškilmingi Mišparai. Jiems vadovavo Telšių vyskupas Jonas Boruta SJ, kartu meldėsi Kaišiadorių vyskupijos vyskupas Jonas Ivanauskas, Žemaičių Kalvarijos Bazilikos kanauninkų kapitulos kanauninkai, kunigai, diakonai, klierikai. Mišparus giedojo Klaipėdos Marijos, Taikos Karalienės, parapijos grigališkojo choralo grupė, vadovaujama Vidmanto Budreckio. Pamaldų pradžioje visus pasveikino Telšių vyskupijos ganytojas, o homiliją pasakė vyskupas svečias Kaišiadorių vyskupas. Jis nuodugniai komentavo tą vakarą perskaitytą Evangelijos tekstą apie dvylikametį Jėzų, jo kelionę į Šventyklą bei pasilikimą joje. Vyskupas priminė Jėzaus žodžius, jog jam reikia būti Tėvo reikaluose. Šito reikia kiekvienam žmogui, šitas uždavinys turėtų būti svarbiausias krikščioniui – nuolat būti dangiškojo Tėvo reikaluose. Vysk. J. Ivanauskas drąsino piligrimus ieškoti Jėzaus Bažnyčioje, bendruomenėse, Dievo namuose ir būti susirūpinusiu dėl galimybės klausytis ir jo klausti apie savo gyvenimą. Didieji Žemaičių Kalvarijos atlaidai, anot Kaišiadorių vyskupijos ganytojo, yra malonės metas ieškant Jėzaus ir šioje šventovėje jį surandant. Baigdamas homiliją vyskupas palinkėjo to siekti, ir tokia dvasia ne tik atlaidus švęsti, bet ir kasdienybėje gyventi.

Po Mišparų Bazilikos šventoriuje vyko eucharistinė procesija.

Jaunimo diena

Liepos 2 dieną per Didžiuosius Žemaičių Kalvarijos atlaidus buvo meldžiamasi už jaunimą bei jaunas šeimas. Votyvos šv. Mišioms vadovavo ir pamokslą sakė didelę jaunų piligrimų grupę į atlaidus atlydėjęs Palangos dekanato vicedekanas, Kretingos parapijos klebonas br. Antanas Blužas OFM. Šv. Mišiose giedojo piligrimų ir pranciškoniškojo jaunimo choras, vadovaujamas Veronikos Šliosytės. Pagrindinėms 12 val. šv. Mišioms vadovavo ir pamokslą pasakė Vilkaviškio vyskupijos vyskupas Rimantas Norvila. Tą dieną į šventovę rinkosi piligrimai iš Palangos dekanato. 10 val. Vidudienio šv. Mišiose koncelebravo Telšių vyskupas Jonas Boruta SJ, jo generalvikaras kan. Remigijus Saunorius, Vilkaviškio vyskupo generalvikaras mons. Gintautas Kuliešius, Vilkaviškio vyskupijos kurijos kancleris kun. Linas Baltrušaitis, Palangos dekanato dekanas kun. Marius Venskus, kiti kunigai. Šv. Mišiose giedojo jungtinis Palangos ir Kretingos parapijų choras, vadovaujamas vargonininkų Aloyzo Žilio ir Edmundo Jucevičiaus.

Vilkaviškio vyskupijos ganytojas pamoksle kvietė visus piligrimus kreipti žvilgsnius į Bazilikos centriniame altoriuje esantį Dievo Motinos su Kūdikiu, stebuklingąjį Krikščioniškųjų Šeimų Karalienės, paveikslą. Čia, anot vyskupo, piligrimai šimtmečius meldėsi ir šiandien atpažįsta Mariją kaip mylinčią Motiną. Kryžiaus kelio ėjimas padeda apmąstyti Kristaus kančią, mirtį ir viso to prasmę. Tai veda mus į prisikėlimo viltį. Vyskupas kvietė melsti už jaunimą ir šeimas, kad jos pajėgtų kurti viltingą bendrystės gyvenimą. Pamokslininkas ragino melstis už jaunimą, kad jis turėtų daugiau vilties, kad nesiblaškytų, kad gyventų vertybėmis ir skleistų Dievo meilės šviesą.

Po šv. Mišių tradiciškai lankant koplytėles ir meldžiantis Bazilikoje, buvo giedami Kalnai.

Po pietų į Žemaičių Kalvariją sugužėjo keletas šimtų jaunuolių iš visos Telšių vyskupijos. Pirmiausia jaunimas rinkosi į Žemaičių Kalvarijos kultūros centrą. Čia vyko dvasinio turinio konferencija. Jaunimas prieš vakaro šv. Mišias rinkosi į Baziliką. Čia vyko Švenčiausiojo Sakramento adoracija, o jos metu – ir atgailos pamaldos. Jaunimui skirtoms vakaro Šv. Mišioms vadovavo Telšių vyskupas J. Boruta SJ, koncelebravo Telšių vyskupijos kurijos kancleris kun. Haroldas Šneideraitis, Telšių vyskupijos jaunimo centro direktorius kun. Viktoras Daujotis, jaunimo sielovada parapijose ir dekanatuose besirūpinantys kunigai. Šv. Mišiose giedojo Klaipėdos Šv. Kazimiero parapijos jaunimo choras „Dėl Tavęs“. Pamokslą sakydamas kun. Audrius Undraitis drąsino jaunimą tikėjimui ir gyvenimui su Kristumi.

Po šv. Mišių padėkos žodį sakė Telšių vyskupijos Jaunimo centro direktorius kun. V. Daujotis ir pakvietė visus pamaldų dalyvius į naktinę kelionę su žvakėmis giedant Kalnus, klausantis pamokslų ir taip išgyventi bendrystę maldoje ir apmąstyti Kristaus kančią ir jo meilę žmonijai. Jaunimas iš Kryžiaus kelio grįžo vidurnaktį ir palaimintas skirstėsi į savo namus, sustiprėjo dvasia ir atgaivino savo santykį su Dievu, kad galėtų liudyti Kristų savo aplinkoje.

Antroji atlaidų diena

Liepos 3 dieną, sekmadienį, maldininkai iš visos Lietuvos rinkosi į Žemaičių Kalvarijos šventovę švęsti antrosios Didžiųjų Žemaičių Kalvarijos atlaidų dienos, kurioje buvo meldžiamasi už ligonius, „Caritas“ darbuotojus. Tą dieną dalyvavo Telšių dekanato parapijų kunigai bei tikintieji. Pagrindinėms 12 val. šv. Mišioms vadovavo Panevėžio vyskupas Linas Vodopjanovas OFM, koncelebravo Telšių vyskupas Jonas Boruta SJ, jo generalvikaras kan. Remigijus Saunorius, Telšių dekanato dekanas prel. Juozas Šiurys, šio dekanato ir iš kitur atvykę kunigai. Šv. Mišiose giedojo Telšių Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų parapijos Votyvos choras, vadovaujamas vargonininkės Ernestos Dargužienės.

Šv. Mišiose kartu su gausiu būriu tikinčiųjų meldėsi Lietuvos bendruomenių nariai, „Caritas“ darbuotojai. Šv. Mišių pradžioje piligrimus pasveikino ir savo įžvalgomis pasidalino Telšių vyskupijos ganytojas, o pamokslą sakė vysk. L. Vodopjanovas OFM. Panevėžio vyskupijos ganytojas priminė, jog tikintieji turi ne tik kalbėti apie gailestingumą, bet ir veikti jo šviesoje. Vyskupas kvietė konkrečiai daryti gerus darbus – septynis sielai ir septynis kūnui. Kiekvienas krikščionis turi gyventi, darydamas gailestingumo darbus, konkrečiai įgyvendindamas meilės tikrovę. Pamokslininkas priminė, jog tikrieji meilės darbai artimui kyla iš glaudaus santykio su Dievu, iš maldos ir troškimo veikti gera darant konkretiems žmonėms. To mokytis reikėtų iš Dievo Motinos Marijos, kuri yra tarnavimo kitiems mokytoja. Jėzaus kryžiuje galima atrasti jėgų gyventi gailestingumo pilną gyvenimą.

Po šv. Mišių buvo giedami Žemaičių Kalvarijos Kalnai. Lauke Kryžiaus kelio procesijai vadovavo vysk. L. Vodopjanovas OFM, o po visų pamaldų pabaigos žodį tarė ir visiems tos dienos atlaidų dalyviams padėkojo Telšių vyskupijos ganytojas.

Tikybos mokytojų ir katechetų diena

Liepos 4 dieną atlaiduose melstasi už pedagogus – tikybos mokytojus bei parapijų katechetus. Į Žemaičių Kalvarijos Kultūros centrą rinkosi tikybos mokytojai ir katechetai. Čia vyko jiems skirtas renginys. 170 pedagogų iš visos Telšių vyskupijos buvo pasveikinti Lietuvos ir Telšių vyskupijos katechetinio centrų direktoriaus mons. kan. Rimanto Gudlinkio, o renginį vedė Telšių vyskupijos katechetinio centro metodininkė Margarita Petrauskaitė. Telšių vyskupas J. Boruta SJ kalbėjo apie jų svarbią misiją parapijose bei mokyklose. Vyskupo teigimu, Bažnyčios gyvenimas, jos ateitis – tikybos mokytojų ir katechetų rankose. Ganytojas drąsino mokytojus ištikimai laikytis Evangelijos ir džiugiai ją skelbti jaunajai kartai. Mažėjant kunigų, šie klebonų pagalbininkai yra vilties nešėjai, jog ir jaunoji karta perims tikėjimo praktikas ir parapijose bus galima ir toliau burti sąmoningo tikėjimo žmonių grupes. Paskui pristatyta režisierės Dalios Kanclerytės parengta programa-spektakliukas, kur mimas (aktorius Aleksas Mažonas) ir dainų bei giesmių autorius Arūnas Raudonius išryškino žmogaus gyvenimo ir tikėjimo svarbą, santykių kūrimo būtinumą, liudijo apie Dievo veikimo atpažinimą. Studijų programas Klaipėdos universitete, kur galėtų studijuoti esami ir būsimi tikybos mokytojai, pristatė šio universiteto profesorius mons. Arvydas Ramonas. Atminimo dovanėlėmis bei padėkos raštais už veiklumą ir atliktus darbus apdovanoti kvalifikaciją kėlę tikybos mokytojai, metodinių būrelių pirmininkai, įvairių akcijų organizatoriai bei dalyviai.

12 val. pagrindinėms šv. Mišioms vadovavo Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis, koncelebravo Telšių vyskupas J. Boruta SJ ir būrys Telšių bei kitų vyskupijų kunigų. Giedojo Šačių parapijos Sumos choras, vadovaujamas vargonininkės Jurgitos Girdžiūnienės. Pamoksle vysk. E. Bartulis išryškino tikybos mokytojų meilę ir ištikimybę Dievui. Anot jo, mokyti tikybos – svarbiausias dalykas žmogaus gyvenime, nes visi mokslai laikini ir reikalingi žemiškame gyvenime, o tikyba, žinios apie Dievą yra būtinos, kad žmogus pasiektų amžinąją laimę – Dangaus Tėvynę. Vyskupo teigimu, tikybos mokytojai pašaukti juo sekti ir negali būti didesni už savo mokytoją, todėl tenka patirti įvairių sunkumų, nepatogumų dėl Kristaus ir šių dienų visuomenėje. Vyskupas kvietė džiūgauti, kad jie išrinkti skelbti Gerąją Naujieną jaunimui bei pasauliui. Pamoksle buvo priminti garsaus lietuvių pedagogo Stasio Šalkauskio žodžiai, jog vienintelė tikroji kelrodė žvaigždė jaunam žmogui – Evangelija. Jo teigimu, religija turi apimti ir kultūrą, nes žmonija taps tik tuščiavidure civilizacija. Dėstantis tikybą žmogus privalo bendrauti su Kūrėju ir tik tokiu būdu nuveikti didelius darbus. Jis pašauktas mylėti jam pavestus mokinius ir kurti dangaus atmosferą, nes dažnai vaikai namuose randa pragaro patirtį, kur trūksta meilės, šilumos, gerumo, tikėjimo. Vyskupas drąsino tikybos mokytojus sėti, o augimą palikti Viešpačiui, kuris pasilieka su visais iki pasaulio pabaigos.

Po šv. Mišių didelis maldininkų būrys, procesijai vadovaujant vysk. E. Bartuliui, keliavo Kryžiaus keliu, o po jo Bazilikoje vysk. J. Boruta SJ tikybos mokytojams ir katechetams įteikė kanoninius siuntimus bei atminimo dovanėles.

Po pamaldų parapijos namų salėje pedagogai bendravo agapėje.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija