2016 m. liepos 8 d.    
Nr. 27
(2195)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai

Kapelionus turės visos statutinės vidaus reikalų įstaigos

Vidaus reikalų ministras Tomas Žilinskas ir Lietuvos Vyskupų Konferencijos pirmininkas, arkivyskupas Gintaras Grušas pasirašė šalių susitarimą dėl statutinėse įstaigose tarnaujančių pareigūnų sielovados. Šis susitarimas pasirašytas atsižvelgus į sėkmingą sielovados praktiką, jau ne vienus metus vykdomą Lietuvos policijoje. Dalimi etato kiekvienoje iš šalies apskričių dabar tarnauja 11 kapelionų, kurių kuratorius – vyriausiasis Lietuvos policijos kapelionas, kunigas Algirdas Toliatas.

Vidaus reikalų ministerijos ir Lietuvos Vyskupų Konferencijos susitarimo įgyvendinimo pradžioje tie patys kapelionai rūpinsis ir Viešojo saugumo tarnybos bei pasieniečių ir ugniagesių gelbėtojų sielovada. Kapelionai dalyvaus pilietiškumo ugdymo programose, statutinių įstaigų vykdomoje prevencinėje veikloje, skirtoje užtikrinti visuomenės saugumą.


Prezidentė grąžino Pagalbinio apvaisinimo įstatymą

Liepos 4 dieną Lietuvos Respublikos prezidentė Dalia Grybauskaitė grąžino Seimui pakartotinai svarstyti birželio 28 dieną Seimo priimtą Pagalbinio apvaisinimo įstatymą, kuris esą neatitinka Konstitucijos bei Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijų, blogina jau dabar taikomą nevaisingumo gydymo praktiką ir paslaugų prieinamumą, atima nevaisingoms poroms teisę į šiuolaikinius gydymo metodus.

Prašydami vetuoti šias pataisas, kaip esą pažeidžiančias nevaisingų porų konstitucinę teisę į kokybišką, efektyvų, medicinos mokslo patvirtintais metodais pagrįstą nevaisingumo gydymą, į Prezidentę kreipėsi garsiausi šalies medikai, mokslininkai, universitetų ir ligoninių bendruomenės, kelios dešimtys pacientams atstovaujančių organizacijų, net sergantieji ir onkologinėmis, genetinėmis ligomis. Pasak Prezidentės, valstybė privalo rūpintis ir tausoti žmogaus sveikatą, girdėti 50 tūkstančių šeimų lūkesčius bei užtikrinti pažangių ir kokybiškų gydymo metodų prieinamumą mūsų žmonėms. Be to, Seimo priimtos Pagalbinio apvaisinimo įstatymo pataisos pažeidžia Konstitucijos 53 straipsnį, kuriame numatyta valstybės pareiga rūpintis žmonių sveikata ir užtikrinti medicininę pagalbą. Šis įstatymas neatitinka pažangios ir etiškos medicinos normų, tarptautinių nevaisingumo gydymo standartų ir Pasaulio sveikatos organizacijų rekomendacijų, kelia riziką moters ir vaiko sveikatai. Europoje embrionų šaldymas ribojant sukuriamų embrionų skaičių draudžiamas tik dvejose valstybėse – Maltoje ir Airijoje. Analogišką įstatymą, ribojantį embrionų skaičių, 2004 metais buvo priėmusi Italija, tačiau šis įstatymas buvo pripažintas žalojančiu moters sveikatą, antikonstituciniu ir prieštaraujančiu Europos žmogaus teisių konvencijai. Prezidentės manymu, Seimo priimtas įstatymas pažeidžia ir Konstitucijos 29 straipsnyje įtvirtintas žmogaus teises ir yra diskriminuojantis pagal ligą. Pavyzdžiui, dabar valstybė vėžiu, kardiologinėmis ir kitomis ligoms sergantiems pacientams suteikia pažangiausius gydymo metodus, o vaikų susilaukti negalintiems asmenims tokias galimybes apriboja. Lietuvoje kas septinta pora turi vaisingumo sutrikimų ir negali susilaukti vaikų. Viena pagalbinio apvaisinimo procedūra porai gali kainuoti daugiau kaip 3 tūkst. eurų. Todėl nerezultatyvų ir nemodernų gydymo metodą įteisinęs įstatymas tik padidins finansinę naštą valstybei ir pacientams. Prezidentė siūlo įstatyme įtvirtinti tokias nuostatas, kurios atitiktų nevaisingų šeimų lūkesčius, tarptautinę medicinos praktiką ir Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijas, atvertų galimybes pasinaudoti medicinos mokslo patvirtintais nevaisingumo gydymo metodais, tausotų moters ir vaiko sveikatą, neribotų embrionų skaičiaus ir užtikrintų jų apsaugą bei galimybę užkirsti kelią sunkioms genetinėms ligoms.


„Te angelas saugo jų atmintį tylią“

Birželio 23 dieną Telšiuose ir Rainiuose įvyko 75-ųjų Rainių tragedijos metinių minėjimo renginiai „Te angelas saugo jų atmintį tylią“. Rainių kankiniai pagerbti prie buvusio kalėjimo Telšiuose, Rainių miškelyje, Rainių Kančios koplyčioje. Tądien visose Telšių vyskupijos parapijose tikintieji meldėsi už žuvusiuosius.

Prie buvusio Telšių kalėjimo poeziją skaitė aktorė Regina Šaltenytė, ji kartu su Telšių Žemaitės dramos teatro studijos SAVI aktoriais perskaitė ir nužudytųjų artimiesiems siųstus laiškus. Ilgesingas melodijas smuikais griežė bei pianinu skambino Telšių muzikos mokyklos mokytojos Rima Bomblauskienė, Dalia Pleškienė ir Liubovė Surblienė.

Į minėjimo renginius pakviesti dalyvauti žuvusiųjų artimieji. Organizatorių iniciatyva jiems išsiųsti laiškai, kviečiantys apsilankyti į skausmu pervertas ir kankinių krauju pažymėtas vietas. „Pagarba žuvusiesiems ir jų artimiesiems yra svarbiausia, ką mes galime padaryti minėdami skaudžius įvykius“, – sakė projekto „Telšiai – Lietuvos kultūros sostinė 2016“ vyriausioji režisierė Laimutė Pocevičienė. Iš lėto perskaitytos visų 76 kraupiai nužudytų kankinių pavardės. Jie buvo mokiniai, ūkininkai, mokytojai, darbininkai, teisininkai, žurnalistai, samdiniai, valstybės tarnautojai, ekonomistai...


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija