2016 m. liepos 15 d.    
Nr. 28
(2196)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai

Panevėžio vyskupijoje

Rokiškio dekanate

Dvasinės traukos centras

Skemų socialinės globos namų
koplyčią ir varpinę pašventino
Panevėžio vyskupas emeritas
Jonas Kauneckas (kairėje).
Už jo (iš kairės) – Panevėžio
vyskupijos generalvikaras
kun. Eugenijus Styra, Obelių
klebonas kun. Laimonas Nedveckas,
Rokiškio klebonas dekanas
kun. Eimantas Novikas

Naujosios Skemų socialinės
globos namų koplyčios altorius

Naujosios Skemų socialinės
globos namų koplyčios altorius

Skemų socialinės globos
namų koplyčia ir varpinė

Kryžiaus kelio stočių paveikslai
Obelių Šv. Onos bažnyčioje

Naujojoje koplyčioje

Kryžiaus kelio stočių paveikslus,
nutapytus dailininko Arvydo
Bagdono, Obelių Šv. Onos bažnyčioje
šventina kun. Laimonas Nedveckas

Obeliai–SKEMAI. Įkurti dvasinės traukos centrą buvo Skemų socialinės globos namų direktoriaus Gintaro Girštauto idėja. Jis vis brandino mintį nebenaudojamoje vandens nugeležinimo stotyje įrengti koplyčią, o į apleistą raudonų plytų bokštą įkelti varpą. 2016-ųjų pradžioje prasidėjo šių statinių remontas, o 17-ojo ,,Medžio drožybos, kalvystės, skulptūros, dailės ir langinių tapymo plenero“ dalyvių kūriniai buvo paskirti koplyčios ir varpinės puošybai.

Birželio 29 dieną Obelių Šv. Onos bažnyčioje vyko Dievo žodžio pamaldos ir dailininko Arvydo Bagdono nutapytų ,,Kryžiaus kelio stočių“ pašventinimas, kuriam vadovavo Obelių klebonas kun. Laimonas Nedveckas, tą pačią dieną šventęs 15 metų kunigystės sukaktį. Vidurdienį vyko naujos Skemų kaimo koplyčios ir varpinės pašventinimo bei meno plenero uždarymo renginiai, skirti Skemų socialinės globos namų 80-mečiui. Prie pašventinto altoriaus šv. Mišias už Skemų kaimo bendruomenės gyventojus naujoje koplyčioje aukojo Panevėžio vyskupas emeritas Jonas Kauneckas, koncelebravo Panevėžio vyskupijos generalvikaras kun. Eugenijus Styra, Rokiškio Šv. apaštalo evangelisto Mato parapijos klebonas dekanas kun. Eimantas Novikas. Giedojo solistės Asta Vajegienė ir Giedra Markevičienė bei Rokiškio kultūros centro kamerinis moterų choras, vadovaujamas Giedros Markevičienės.

Po šv. Mišių buvo pagerbti 17-ojo ,,Medžio drožybos, kalvystės, skulptūros, dailės ir langinių tapymo plenero“ dalyviai – ir profesionalūs, ir mėgėjai medžio drožėjai, kalviai, dailininkai ir skulptoriai. Kraštietis dailininkas, plenero kūrybinis vadovas Arvydas Bagdonas nutapė 15 ,,Kryžiaus kelio stočių“ ir sukūrė bendrą meninį koplyčios papuošimo stilių. Rokiškėnas medžio meistras Gintaras Varnas išdrožė koplyčios altoriaus kryžių ,,Nukryžiuotąjį“. Rokiškėnė tautodailininkė Birutė Dzikavičiūtė-Kairienė ištapė koplyčios skliautines lubas ir Antanašės kaimo bendruomenės namų langines. Rokiškėnas Igoris Skripka sukūrė vitražus ir ,,Kryžiaus kelio“ stočių rėmus. Panevėžietis kalvis Saulius Kronis nukalė tris kryžius ir sietyną, o vilnietis skulptorius Domininkas Čepas sukūrė akmens kompoziciją ,,Koplytstulpis“. Menininkams įteiktas išleistas ,,Skemų socialinės globos namų 2010–2016 metų meno plenerų kūrinių katalogas“.

Sveikinimų dalyje Skemų socialinės globos namų socialinio, medicininio ir reabilitacinio padalinio vadovei Jolantai Šapokienei įteikta Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministrės „Gerumo žvaigždė“. Įvairiomis padėkomis buvo pagerbta 70 globos namų darbuotojų. Įstaigos 80-mečio proga sveikino svečiai, Lietuvos ir Latvijos socialinių įstaigų atstovai.

Renginiuose dalyvavo ir tarptautinė jaunimo lyderystės projekto „Bring it on“ aštuonių studentų grupė iš Tailando, Nepalo, Indonezijos, Meksikos, Indijos, Honkongo ir Egipto, viešinti Obelių vaikų globos namuose.

Šventė baigėsi „Naisių vasaros“ teatro muzikine programa ,,Dainuosma mudu abudu“ Skemų kaimo bendruomenės poilsio ir laisvalaikio parke.

80-mečiui skirti šventiniai renginiai ir 17-asis meno pleneras buvo vykdyti pagal projektą ,,Kultūrinių veiklų paletė“. Šį Skemų socialinės globos namų ir Antanašės kaimo bendruomenės centro bendrą projektą finansavo Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministerija, Rokiškio rajono savivaldybė, UAB ,,Rokmedis“ bei informaciniai rėmėjai – Lietuvos radijo Mažoji studija, interneto dienraštis Bernardinai.lt, Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis ,,XXI amžius“, Rokiškio rajono laikraščiai ,,Gimtasis Rokiškis“ ir ,,Rokiškio sirena“, internetinė svetainė www.temainfo.lt.

Nida LUNGIENĖ,
Projekto ,,Kultūrinių veiklų paletė“ koordinatorė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija