2016 m. rugpjūčio 12 d.    
Nr. 29
(2197)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai

Saleziečio gyvenimas pagal Dievo planą

Kun. Jacekas Pašenda SDB

Salezietis kun. Jacekas Pašenda (Jacek Paszenda), daug metų skyręs dvasinei tarnystei Vilniaus Lazdynų Šv. Jono Bosko parapijoje, minėjo kunigystės 20 metų sukaktį, todėl atvyko į Vilnių, kad birželio 16-ąją Aušros Vartų Švč. Mergelės Marijos, Gailestingumo Motinos, akivaizdoje galėtų aukoti šv. Mišias.

Kunigą Jaceką buvę parapijiečiai iki šiol prisimena su dideliais sentimentais. Juk kunigas pradėjo dirbti Šv. Jono Bosko parapijoje tais laikais, kai vyko bažnyčios statyba, statė ją nuo pamatų. Jam teko uždavinys statyti tiek bažnyčią, tiek burti parapijos bendruomenę. Nevalia pamiršti jo darbo su vaikais ir jaunimu, scholastais, choru, bendruomene „Tikėjimas ir šviesa“. Pagal saleziečių kongregacijos charizmą jis kvietė gėriui visus, ką Dievas atsiųsdavo į jo kunigystės kelią. Kun. J. Pašenda SDB sudomino žmones ne tik skelbdamas Dievo žodį, bet ir pasiaukojamai dirbdamas su jaunimu – eidavo į mokyklas, ne tik lenkų, bet ir rusų, lietuvių. Greitai išmoko lietuvių ir rusų kalbas. Laisvalaikiu stengdavosi būti su jaunimu: žaisdavo krepšinį, organizuodavo ekskursijas ir keliones, vasaros stovyklas, kviesdavo dalyvauti įvairiuose festivaliuose. Šv. Jono Bosko parapijai skyrė keliolika savo gyvenimo metų, iš jų devynerius metus dirbo klebonu. Savo pėdsaką kaip klebonas kun. J. Pašenda paliko įrengdamas bažnyčią. Nemenku iššūkiu dvasininkui tapo jo kova su bendrove, kuri už bažnyčios šildymą reikalavo mokėti itin brangiai. Ši kova garsiai nuskambėjo visoje šalyje ir kad išspręstų šį jautrų ekonominį klausimą, iš klebono pareikalavo daug jėgų, dalyvavimo teismų procesuose.

2014-aisiais parapijiečiai su liūdesiu atsisveikino su savo klebonu, kai šis buvo paskirtas į Kauną, Palemono parapiją, o vėliau išvyko iš Lietuvos: dirbo Afrikoje, Baltarusijoje, o nuo rudens pradės dirbti saleziečių bendruomenėje Prancūzijoje.

„Niekas iš mūsų nesugalvos geresnio gyvenimo plano nei Dievas... Turime Juo pasitikėti ir visada būti pasirengę vykdyti Jo valią, net ir tada, kai mums sunku, kai atrodo, kad kitas gyvenimas būtų buvęs mums geriausias“, – sakė kunigas per šv. Mišias, primindamas Evangelijos fragmentą apie Kanos vestuvių puotą Galilėjoje. Kunigas pabrėžė, kad gyvenimo sunkumai – išbandymo metas, kurį reikia oriai išgyventi.

Kartu su kunigu Jaceku meldėsi nedidelė buvusių parapijiečių grupė ir bendruomenė „Tikėjimas ir viltis“, į kurią yra susibūrę proto negalią turintys žmonės ir jų šeimų nariai. Iškilmės buvo labai jaukios, kamerinės, o po pamaldų šv. Mišių dalyviai įteikė savo ganytojui gėlių ir išsakė gražiausius linkėjimus.

Šiandien Vilniaus Lazdynų Šv. Jono Bosko parapijoje nėra nė vieno kunigo lenko – dirba du italai, du vietnamiečiai ir vienas 80 metų bebaigiantis lietuvis. Tai ypač skaudu parapijiečiams lenkams. Per šv. Mišias kunigas paragino melstis už pašaukimus, kad jauni žmonės nebijotų priimti Dievo kvietimo dirbti Viešpaties javapjūtėje.

Teresa Vorobej
(„Vilniaus krašto laikraštis“)

Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija