2016 m. rugpjūčio 19 d.    
Nr. 30
(2198)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai

Mažojoje Lietuvos kultūros sostinėje

Molėtų krašto kultūros židinys

Aušra Šeduikytė

Alantos tautinių šokių kolektyvas

Mažoji Lietuvos kultūros sostinė Alanta (Molėtų r.) šiemet švenčia 580 metų sukaktį. Pagrindiniai renginai vyko liepos 23–24 dienomis, per Šv. Jokūbo atlaidus. Alanta, esanti pakeliui tarp Anykščių ir Molėtų, dėl geografinės padėties gali būti dar labiau lankoma turistų.

Alantos apylinkės – nuostabus Aukštaitijos gamtos kampelis. Žaliuojančios kalvos ir kalneliai, miškai, ežerėliai, Verpeto kalnas įkvėpė šio krašto žmones darbuotis ir kurti. Jau daug dešimtmečių Alanta garsėja kaip kultūros židinys. Čia užburtus kūrybos lobius rado ir atskleidė rašytojas ir archeologas P. Tarasenka, čia mokytojas P. Šeduikis sukūrė savo žymųjį paveikslą „Žalgirio mūšis“, čia gyveno ir kūrė kiti Alantos kraštui ir visai Lietuvai nusipelnę žmonės.


Dviratininkai riedėjo Radviliškio bažnyčių keliu

Dviračių žygio dalyviai prie Šiaulėnų
kapinių koplyčios mauzoliejaus

Kiekvienais metais Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo) dienai paminėti Radviliškio miesto kultūros centro ir Radviliškio rajono savivaldybės administracijos Paveldosaugos skyriaus pastangomis organizuojami dviračių žygiai po Radviliškio kraštą tapo gražia tradicija. Šiais metais į žygį Radviliškio rajono bažnyčių keliu išriedėjo 40 dviratininkų.

Šis žygis – jubiliejinis, penktasis. Jame dalyvauja ir naujokai, ir važiavusieji ankstesniuose žygiuose dvarų, malūnų, piliakalnių, mitologinių akmenų keliais. Šį kartą keliavome susipažinti su bažnytiniu paveldu, su Radviliškio rajone esančiomis šventovėmis“, – sakė žygio iniciatorius Radviliškio rajono savivaldybės administracijos Paveldosaugos skyriaus vedėjas Vytautas Simelis. Pasak jo, Radviliškio rajono teritorijoje esančios bažnyčios domina žmones, juk visais laikais bažnyčios yra gražiausias miesto ar miestelio pastatas. Bažnyčių statymo istorijos, jų architektūra ar jose esantys meno kūriniai pasakoja apie daugybę nuostabių žmonių, kurie planavo, kūrė ir ateinančioms kartoms paliko savo krikščioniškos dvasios žymę.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija