2016 m. rugpjūčio 19 d.    
Nr. 30
(2198)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai

Dviratininkai riedėjo Radviliškio bažnyčių keliu

Dviračių žygio dalyviai prie Šiaulėnų
kapinių koplyčios mauzoliejaus

Radviliškio rajono savivaldybės
administracijos Paveldosaugos skyriaus
vedėjas Vytautas Simelis (kairėje)
pasakoja apie Radviliškio Švč. Mergelės
Marijos Gimimo bažnyčios varpinę

Dviračių žygio dalyviai
Šeduvos bažnyčioje su klebonu
kun. Virginijumi Kazaičiu

Kiekvienais metais Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo) dienai paminėti Radviliškio miesto kultūros centro ir Radviliškio rajono savivaldybės administracijos Paveldosaugos skyriaus pastangomis organizuojami dviračių žygiai po Radviliškio kraštą tapo gražia tradicija. Šiais metais į žygį Radviliškio rajono bažnyčių keliu išriedėjo 40 dviratininkų.

Šis žygis – jubiliejinis, penktasis. Jame dalyvauja ir naujokai, ir važiavusieji ankstesniuose žygiuose dvarų, malūnų, piliakalnių, mitologinių akmenų keliais. Šį kartą keliavome susipažinti su bažnytiniu paveldu, su Radviliškio rajone esančiomis šventovėmis“, – sakė žygio iniciatorius Radviliškio rajono savivaldybės administracijos Paveldosaugos skyriaus vedėjas Vytautas Simelis. Pasak jo, Radviliškio rajono teritorijoje esančios bažnyčios domina žmones, juk visais laikais bažnyčios yra gražiausias miesto ar miestelio pastatas. Bažnyčių statymo istorijos, jų architektūra ar jose esantys meno kūriniai pasakoja apie daugybę nuostabių žmonių, kurie planavo, kūrė ir ateinančioms kartoms paliko savo krikščioniškos dvasios žymę.

„Sunku minti tik pirmus kelis kilometrus, kiti likę 100 – vieni juokai“, – juokavo į startą susirinkę žygio dalyviai. Jie žinojo, kad per dvi dienas bus numinta per 130 kilometrų, aplankyta 11 Radviliškio rajono bažnyčių. Du trečdaliai visų važiuotojų yra mynę pedalus drauge du ar net tris žygius.

Žygeivius išlydėjo Radviliškio rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Justė Venckutė. Ji dviratininkams palinkėjo palankaus oro ir gražių įspūdžių. Sveikinimo žodį žygio dalyviams tarė Radviliškio Švenčiausios Mergelės Marijos Gimimo parapijos klebonas dekanas Tadas Rudys. Išlydėdamas į žygį, VĮ „Šiaulių regioniniai keliai“ saugaus eismo vyresnysis specialistas Antanas Vaidonavičius dalyviams dovanojo ryškiaspalves liemenes ir palinkėjo, kad žygio dalyviai būtų matomi kelyje.

Susipažinę su žygio taisyklėmis, užsivilkę liemenes ir užsidėję šalmus žygeiviai pajudėjo V. Simelio sudėliotu maršrutu. Jų kelyje – 11 Radviliškio rajono bažnyčių, nakvynė prie Šaukoto tvenkinio, pasakojimai ir istorijos iš bažnyčių klebonų lūpų, susitikimai su Šniūraičių, Polekėlės, Šiaulėniškių, Šaukoto, Grinkiškio bendruomenių nariais. Prie kiekvienos bažnyčios žygeivius pasitikę tų šventovių bažnyčių klebonai kunigai Juozapas Vaicekauskas, Tadas Rudys, Tomas Janavičius, Rimantas Pranskaitis, Jonas Bagdonas, Virginijus Kazaitis papasakojo bažnyčių ir varpinių istorijas, aprodė bažnyčių požemius. Žygeiviai apžiūrėjo Polekėlės ir Šiaulėnų miestelių kapinių koplytėles-mauzoliejus.

Pasak žygeivių, visos aplankytos bažnyčios labai įdomios. Vienos didingos (Radviliškio, Šiaulėnų, Grinkiškio, Baisogalos, Šeduvos bažnyčios), kitos – labai senos, menančios net Žemaičių krikšto laikus (Pašušvio bažnyčia), trečios – mažos, jaukios, medinės kaimo bažnytėlės (Kurų, Polekėlės, Šaukoto (vienintelė įrašyta į valstybės saugomų paminklų registrą). Žygyje susipažinta ir su liuteronų bei sentikių tikybos ypatumais ir jų maldos namais Radviliškyje.

Žygeivė Sigita Damanskienė sakė žygio dar ilgai nepamiršianti: „Per dvi žygio dienas žygeiviai turėjo daug pamokų: savo šalies istorijos, sveikatinimo ir sporto, vadybos (mokėmės vieningumo, komandinės darnos ir atsakomybės), saugaus eismo kelyje (negalima rungtyniauti, varžytis kelyje, būtina laikytis tvarkos), kalbos etiketo, aplinkosaugos (palikti švarią sustojimo vietą) ir kt.“

Žygeiviai vaišinosi kibinais (juos dovanojo kavinė „Linda“), ūkininkų Danguolės ir Vlado Butvyčių sodyboje jų laukė nepaprastai skani žuvienė, Šaukoto kultūros namų kapela žygeiviams surengė smagią vakaronę, išjudinusią net ir pavargusius žygeivius. VšĮ „Radviliškio ligoninė“ į kelionę įdėjo būtinų vaistų ir medicininių priemonių, VĮ „Šiaulių regioniniai keliai“ visus aprengė saugaus eismo liemenėmis, Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Radviliškio rajono policijos komisariato ekipažai, žygeivius atsakingai lydėjo intensyviausiuose kelio ruožuose.

Dviračių žygis finansuojamas Radviliškio rajono savivaldybės nekilnojamojo kultūros paveldo pažinimo sklaidos ir atgaivinimo programos lėšomis.

Radviliškio rajono savivaldybės informacija
Vaidos Norkevičienės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija