2016 m. rugpjūčio 19 d.    
Nr. 30
(2198)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai

Kai partijos dėl reitingų kariauja, Seimas brakonieriauja

Algimantas ZOLUBAS

Kurtinių vestuvės

Kai kurtiniai – tokie paukščiai – rengiasi tuoktis, jie taip burbuliuoja, kad negirdi šūvių, kai čia pat brakonieriaujantis medžiotojas pyškina jų nuotakas.

Labai panašų reiškinį stebime Seime, vyriausybėje, teismuose, vietos savivaldybėse bei jiems atskaitingose institucijose, kai partijos pradeda rengtis rinkimams. O jau audringų rinkiminių kampanijų metu kaip vagys per ilgas šventines dienas brakonieriai, savi ir iš svetur, paniekinę visus įstatymus, gali net valstybę iš panosės pagrobti.

Visuomenė įtraukiama ne tik į paukštyčių burbuliavimo klausymą, bet ir į burbuliavimą. Dar rinkiminei kampanijai neprasidėjus, po Lietuvą jau keliauja piršliai melagiai ir kviesliai, o dėl jų apžavų visuomenė nebeatkreipia dėmesio nei į kraustomas savo kišenes (dažniausiai skubotai priimant įstatymus), nei į kitas tykančias grėsmes, nebesusitelkia priešintis – mitinguoti, piketuoti.


Česlovo Milošo premija – už Apytalaukio bažnyčios, parapijos ir dvaro istorijos tyrinėjimus

Rugpjūčio 2 dieną Kėdainių krašto garbės piliečio Česlovo Milošo premijos konkurso komisija, sudaryta iš septynių asmenų, posėdyje slaptu balsavimu išrinko laureatą ir 1000 € Č. Milošo premiją skyrė Vaidai Kamuntavičienei ir Laimai Šinkūnaitei. 2016 metų Kėdainių krašto garbės piliečio Č. Milošo premijos konkursui buvo pasiūlyti trys pretendentai: Algirdas Juknevičius už Kėdainių škotų bendruomenės paveldo tyrinėjimus, parengtą ir išleistą knygą „Škotų palikimas Kėdainiuose“ (leidykla „Savastis“, 2015); Algimantas Kaminskas už Kėdainių miesto bei rajono istorijos populiarinimą sukuriant ir išleidžiant ketvirtą unikalios istorinės publicistinės poemos „Kėdainių kronikos“ (leidykla „Naujasis lankas“, 2015) leidimą; Vaida Kamuntavičienė ir Laima Šinkūnaitė už gausia autentiška archyvine medžiaga pagrįstus Apytalaukio bažnyčios, parapijos ir dvaro istorijos tyrinėjimus, parengtą ir išleistą mokslo monografiją „Apytalaukio parapija: Mikrobendruomenės istorija“ (Vytauto Didžiojo universiteto leidykla, 2012).


Liudo Dovydėno premija – rašytojai Birutei Jonuškaitei

Žymaus XX amžiaus rašytojo Liudo Dovydėno premija, kuria apdovanojamas geriausio naujo lietuviško romano autorius, šiemet paskirta prozininkei Birutei Jonuškaitei. Kūrėja įvertinta už romaną „Maranta“, 2015 metais išleistą Lietuvos rašytojų sąjungos leidyklos.

Rašytojų sąjungos bei Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto atstovų sudaryta komisija laureatą rinko iš trijų kandidatų. Be B. Jonuškaitės, į premiją pretendavo Saulius Šaltenis už romaną „Žydų karalaitės dienoraštis“ ir Vytautas Kutkevičius už romaną „Vynas, išgertas su Eliza“.

1959 metais Lenkijoje, Seinų apskrityje, gimusi B. Jonuškaitė – keliolikos knygų autorė, vertėja iš lenkų kalbos. Palankaus kolegų bei kritikų dėmesio sulaukė ir ankstesnės jos knygos – romanai „Didžioji sala“, „Baltų užtrauktukų tango“, novelių rinkinys „Užsagstyk mane“.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija