2016 m. rugpjūčio 26 d.    
Nr. 31
(2199)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai

Tėviškės slenksčio trauka

Vyriausias luokiškis Vaclovas
Borusevičius su Birute Raudonaitiene
neša atnašas – naminės duonos kepalą

Luokės seniūno Česlovo Ubarto sumanymu, nuoširdžiai įsijungiant Luokės parapijai, visoms miestelio institucijoms, bendruomenės nariams, verslininkams, visuomeninėms organizacijoms, surengta graži Luokės kraštiečių šventė, į kurią susirinko visi, kurių gyvenimo pradžia – Luokė. Luokiškiai sugrįžo namo nors ir valandėlei į savo senolių paliktą žemę, sugrįžo apkabinti vieni kitus. Sugrįžimas paženklintas, pasodinant ąžuolų giraitę prie tvenkinio. Visus kraštiečius, susibėgusius į savo vaikystės ir jaunystės kraštą, trumpiau ar ilgiau vaikščiojusius tais pačiais gimtinės keliais, jungė pirmoji mokykla, pirmoji Mokytoja, Pirmoji Komunija Luokės bažnyčioje, šalia esančiame kalnelyje amžino poilsio atgulę artimieji. Vaikystės bažnyčia – vieta, kurioje visada esame laukiami ir randame savo vietą, juk ne kartą tik čia, gimtinės bažnytėlėje, ieškojome atsakymų, kai reikėjo nuspręsti ar apsispręsti, kai skaudėjo ir nebuvo su kuo pasitarti arba nuoširdžiai patikėjome savo paslaptis Dievui. Malonu, kad Luokės Visų Šventųjų parapijos klebonas kun. Virginijus Palionis entuziastingai įsijungė į šventę: aukotos dvejos šv. Mišios (dalyvaujant svečiams kunigams – Vaiguvos parapijos klebonui Vytautui Žvirzdinui ir iš Plungės atvykusiam Alvydui Vaitkevičiui); suruošta klebono agapė; uždegta išėjusiems amžinybėn kraštiečiams atminti žvakė, kuri per šv.Mišias degs ištisus metus iki kito susitikimo; parengta senosios Luokės fotonuotraukų ir liturginių reikmenų paroda; leista pamatyti istorijos saugomą akmenį, ant kurio pastatytas Didysis altorius; įvairių bendruomenės kartų atstovų atneštos aukoti atnašos.

Po maldos šventė klegėjo skverelyje, sugiedotas Luokės himnas, veikė Prisiminimų pastogė, kur luokiškiai bičiuliavosi su mokytojais; vartė pageltusius istorijos puslapius, neleidžiančius užkloti užmaršties dulkėmis tų, kuriuos pažinojo, bet kurie išsisklaidė visame dideliame pasaulyje arba kurie jau žvelgia iš aukštybių; sudomino luokiškių darbų paroda, Luokės seniūnijoje veikiančių meno kolektyvų programos, grupės „Vairas“ koncertas. Šventėje dalyvavęs Telšių rajono savivaldybės vicemeras Kęstutis Gusarovas kartu su Luokės seniūnu Č. Ubartu už sukauptą Luokės istorijos lobyną, už laiko patikrintas dosnumo iniciatyvas bendruomenei, už jaunimo sporto kultūros ugdymą bei Luokės vardo garsinimą ir visuomeninę veiklą įteikė padėkas ir gėles luokiškiams: mokytojai Sofijai Gedminienei, garbiam luokiškiui Arūnui Šikštai, kraštiečiui, dabar Amerikoje gyvenančiam Praniui Pilveniui, dainininkei Vaidai Butautaitei, luokiškiui svečiui iš Svietlogorsko Vytautui Klimui, sporto entuziastams Ridui Bieliajevui, Donatui Limantui, verslininkams Giedriui Stoniui, Ričardui Škultinui, Audriui Janušui. Kraštiečius skanėstais vaišino „Luokės bočiai“ (vadovė – J. Šykštienė), Luokės neįgaliųjų pensininkų draugija (vadovė – Z. Kanapackienė), verslininkė G. Barsteigaitė-Mekionienė, Luokės bendruomenei atstovavusi K. Šežikienė su pagalbininkėmis, L. Janušienė.

Šventės proga išleistas naujas lankstinukas apie Luokę, jos darbščius žmones, puikias kultūrines bei pilietines iniciatyvas, išskirtinai aktyvų sportinį jaunimą bei svarbiausias istorines datas. Lankstinukai įteikti visiems šventės dalyviams, kurių būta arti 300. Šventę užbaigė luokiškio verslininko Vytauto Klimo dovanotas Vitalijos Katunskytės koncertas. Kartos keičia kartas, o tikslai ir keliai tie patys – nuo tėviškės slenksčio į didžiąją gyvenimo kelionę, kad vėl grįžtume namo atrasti vaikiškas pėdas, įmintas tėvų žemėje.

Marytė Beleckienė,
Luokės kultūrinės veiklos vadybininkė

Telšių rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija