2016 m. rugpjūčio 26 d.    
Nr. 31
(2199)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai

Romanas apie šventąjį Akiplėšą

Rašytojas Gasparas Aleksa

Liepos 28 dieną Kaune, Centriniame knygyne (Laisvės al. 81), vyko rašytojo Gasparo Aleksos istorinio romano „Šventojo Akiplėšos medžioklė“ pristatymas. Knygą išleido Rašytojų sąjungos leidykla (Vilnius, 2016), leidybą parėmė Kauno miesto ir Jurbarko rajono savivaldybės, keletas privačių rėmėjų. Romano pristatymą išraiškingai vedė rašytoja Violeta Šoblinskaitė. Pradėdamas renginį gana gausiai susirinkusiems vyresniems ir jauniems literatūros mylėtojams autorius teigė, kad imtis rašyti tokią knygą jį paskatino Lietuvos visuomenėje neslopstantį susidomėjimą kelianti neeilinė kunigo Juozo Zdebskio (1929–1986) asmenybė, kuriai, savotiškai charakterizuodamas jos bebaimį pasipriešinimą, sovietų KGB buvo davęs „Akiplėšos“ (rusų k. „Naglec“) pravardę. Išlikusiuose kun. J. Zdebskio užrašuose, dienoraščiuose vis iškildavo jo troškimas parašyti patrauklų krikščioniškos dvasios romaną, kuris sovietmečiu jaunimą galėtų sudominti tikėjimo vertybėmis. Toji kun. Juozo svajonė taip ir liko neįgyvendinta, jam žuvus autoavarijoje 1986 metais dar ir šiandien iki galo neišaiškintomis aplinkybėmis. Rašytojas G. Aleksa teigė savo kūriniu norėjęs įvykdyti šią drąsaus kunigo, Bažnyčios ir Lietuvos teisių gynėjo svajonę, parašydamas istorinį romaną apie jį patį. Tai nėra dokumentinė knyga, o grožinės literatūros kūrinys, tačiau autorius gausiai rėmėsi dokumentais, kunigo J. Zdebskio dienoraščiais, liudininkų atsiminimais (pratarmėje dėkojama rašytoją konsultavusiems kun. J. Zdebskio bičiuliams – mons. Vincentui Jalinskui, garbės kanauninkui Vytautui Vaičiūnui, Eucharistinio Jėzaus seserų kongregacijos vienuolėms Aloyzai Malinauskaitei, Gemai Jadvygai Stanelytei, Reginai Editai Teresiūtei).

Knygoje, remiantis istorine medžiaga, pateikiama įspūdinga kun. Juozo Zdebskio ir išgalvoto personažo – KGB agento Jurgio Šalnos – moralinė priešprieša. Apie pastarąjį knygos veikėją gal labiau tiktų sakyti – sutelktinio, kolektyvinio personažo, žinant, kad realiame gyvenime kunigą Juozą sekė daugiau nei šimtas sovietų slaptosios tarnybos agentų. Kaip ir tikrovėje romane kunigas Juozas žūsta, tačiau laimi gyvenimą, o piktiems okupantų kėslams tarnaujantį žmogų ištinka ir asmeninis žlugimas.

Rašytojui teko atsakyti į daug susitikimo dalyvių klausimų. Buvo ir toks: ar kunigo Zdebskio mirtis autoavarijoje buvo atsitiktinė, ar vis dėlto jį persekiojusio sovietinio saugumo „surežisuota“? G. Aleksa atsakė, kad „Šventojo Akiplėšos medžioklėje“ siužetinės gijos kreipia į KGB režisūros versiją. Galime tik pridurti, kad tai, kas buvo iš tikrųjų, yra vis dar neišnagrinėtas ir neatsakytas teisinių nepriklausomos Lietuvos institucijų klausimas.

Rašytojas Gasparas Aleksa (g. 1945 m., gyvena Veliuonoje) – gydytojas, poetas, prozininkas, dramaturgas. Iki šiol yra išleidęs 13 poezijos, prozos, publicistikos knygų, jos išverstos į daugelį Europos kalbų. Greta literatūrinių įvertinimų yra apdovanotas LR Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos už ženklų indėlį į socialinės pagalbos veiklą. Naujausią G. Aleksos romaną „Šventojo Akiplėšos medžioklė“ galima įsigyti Centriniame knygyne Kaune.

Kun. Robertas Grigas

Kaunas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija