2016 m. rugsėjo 23 d.    
Nr. 35
(2203)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai

Lietuvos Vyskupų Konferencijoje

Rugsėjo 20 dieną Šiauliuose vyko plenarinis Lietuvos Vyskupų Konferencijos (LVK) posėdis. Jame dalyvavo arkivyskupai Gintaras Grušas, Lionginas Virbalas, Sigitas Tamkevičius, Pedras Lopesas Kvintana (Pedro López Quintana), vyskupai Eugenijus Bartulis, Jonas Boruta, Jonas Ivanauskas, Kęstutis Kėvalas, Rimantas Norvila, Arūnas Poniškaitis, Linas Vodopjanovas.

Posėdis prasidėjo šv. Mišiomis Šiaulių pastoracinio centro koplyčioje. Jų metu Lietuvos ganytojai malda už taiką jungėsi su Šventuoju Tėvu Pranciškumi ir viso pasaulio tikinčiaisiais.

Apaštalinis Nuncijus Lietuvai arkivysk. P. Lopesas Kvintana pasveikino susirinkusiuosius ir papasakojo apie pagrindinius Jubiliejaus Apaštaliniams Nuncijams, švęsto Romoje drauge su Šventuoju Tėvu, renginius. Popiežius Pranciškus penkias savaites nuo rugsėjo 1 iki spalio 4 dienos yra paskelbęs maldos ir rūpinimosi kūrinija laikotarpiu, kurio tema – Būkime gailestingi mūsų bendriems namams. Lietuvos vyskupai kviečia spalio 2 dieną, sekmadienį prieš šv. Pranciškaus šventę, parapijas ir maldos grupes bei pavienius tikinčiuosius jungtis į maldą už kūrinijos, mūsų bendrų namų, kuriuose visi gyvename, išsaugojimą.

Posėdyje daug dėmesio skirta Gailestingumo jubiliejaus renginiams. Svarstyti Lietuvos Carito pasiūlymai Jubiliejaus nuteistiesiems lapkričio 7 dieną šventimui. LVK Socialinių reikalų tarybos pirmininkas vysk. K. Kėvalas posėdžio dalyviams pristatė iš Vatikano gautus pasiūlymus naujų Carito statutų projektui, kuris bus išsamiai svarstomas kitame plenariniame LVK posėdyje. Vyskupai išklausė P. Godvado ir dr. V. Ivanauskienės ataskaitą apie Renovabis iniciatyva atliktą Lietuvos šeimos centrų projektų vertinimą. Pritarta ir 2012 metų LVK instrukcijos Dėl santuokos įregistravimo parapijos santuokų knygoje ir civilinės metrikacijos įstaigoje bei dėl pasirengimo Santuokos sakramentui programos įgyvendinimo patikslinimo projektui.

Posėdžio metu aktualizuotas ir patikslintas 2002 m. birželio 27 d. LVK nutarimas, kuriuo nustatoma, kad parapijų, kaip juridinių asmenų, vardu sudaromiems sandoriams (bet kokio turto pirkimui, pardavimui, paskolai, įkeitimui, dovanojimui ir pan.), kurių vertė viršija dešimties tūkstančių eurų sumą, yra būtinas raštiškas vyskupo leidimas.

Į tarpinstitucinę Kovos su prekyba žmonėmis koordinavimo komisiją nuo LVK deleguotas vysk. K. Kėvalas. LVK generaliniu sekretoriumi kitai trejų metų kadencijai išrinktas kun. Kęstutis Smilgevičius. Naujai trejų metų kadencijai patvirtinti ir kai kurie užsienio lietuvių sielovados kapelionai: Briuselio lietuvių kapelionas kun. L. Baltrušaitis ir Punsko parapijos vikaras kun. Marius Talutis. Trejų metų kadencijai patvirtintas ir naujasis Londono Šv. Kazimiero lietuvių parapijos vikaras ir Bostono (Jungtinė Karalystė) apylinkės lietuvių kapelionas kun. Andrejus Lazarevas. Savo įžvalgomis ir įvairia informacija apie lietuvius Sibire bei jų sielovadą pasidalijo arkivysk. S. Tamkevičius, vasarą lankęs tautiečius tuose tolimuose kraštuose.

Vyskupai oficialiai patvirtino lietuviškąjį prefacijos šv. Marijos Magdalietės šventei vertimą.

Posėdžio dalyviai informuoti apie gražią Lietuvos Respublikos ambasados Lenkijoje iniciatyvą – atvežti eksponuoti į mūsų šalį 1889 metais dailininko W. Gersono nutapytą monumentalų paveikslą Lietuvos krikštas. Neabejojama, kad ši iniciatyva susilauks nemažo susidomėjimo ne tik tarp menotyrininkų ir istorikų, bet bus įdomi ir visai šalies visuomenei.

Kitas plenarinis Lietuvos Vyskupų Konferencijos posėdis vyks lapkričio 21–22 d. Vilniuje.

Lietuvos Vyskupų Konferencijos sekretoriatas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija