2016 m. gruodžio 16 d.    
Nr. 47
(2215)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai

Bibliotekų metai

Bibliotekų metai parodė, kad Lietuva – skaitanti šalis 

Prezidentė Dalia Grybauskaitė
nacionalinės Martyno Mažvydo
bibliotekos Vaikų literatūros skyriuje
Roberto Dačkaus (lrp.lt) nuotrauka

Nacionalinėje Martyno Mažvydo
bibliotekoje Bibliotekų metų
užbaigimo ceremonijoje dalyvavę svečiai
Roberto Dačkaus (lrp.lt) nuotraukos

Lietuvos Respublikos prezidentė Dalia Grybauskaitė antradienį nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje dalyvavo Bibliotekų metų užbaigimo ceremonijoje. Renginyje, į kurį susirinko šalies bibliotekų vadovai, bibliotekininkai ir valstybinių institucijų vadovai, Prezidentė įteikė padėkos raštus ir aplankė naujai įkurtą Vaikų literatūros skyrių.

Pasak Prezidentės, Bibliotekų metai – tai papildomo dėmesio knygoms ir pagarbos bibliotekininkų darbui metai. Mūsų bibliotekos yra ne tik kultūros židiniai, bet ir bendruomenių namai, susitikimų, pagalbos ir atramos vieta. Kad ir kokiu sparčiu tempu gyventume, kad ir kokia virtuali erdvė atsivertų, knyga mūsų gyvenime visada išliks svarbi. Prezidentė padėkojo bibliotekininkams už tai, kad jie myli ir knygas, ir kiekvieną pas juos ateinantį žmogų.

Šalies vadovės globojamų Bibliotekų metų renginiai suvienijo Lietuvos knygų mylėtojus. Iki pat 2016-ųjų pabaigos šalies bibliotekos kvietė į įvairius susitikimus, daug dėmesio buvo skirta bendruomenę telkiančiai veiklai – protų mūšiams, knygų dalyboms, edukaciniams užsiėmimams. Šalies bibliotekose vykusi akcija „Vasara su knyga“ sutelkė dešimtis tūkstančių Lietuvos žmonių – vyko daugiau kaip 1300 įvairių renginių, knygų pristatymų, diskusijų. Prezidentės dėmesys skaitančiai Lietuvai tęsiasi nuo pat pirmosios kadencijos. Prieš 6 metus šalies vadovės inicijuota akcija „Knygų Kalėdos“ tapo visuotiniu judėjimu, sutelkiančiu knygų skaitytojus visoje Lietuvoje. Per pirmuosius penkerius akcijos „Knygų Kalėdos“ metus šalies bibliotekoms padovanota per 172 tūkst. knygų.

Baigiamosios konferencijos „Bibliotekos socialiniams pokyčiams: skaitau–mokausi–kuriu“ dalyvius sveikino Seimo Kultūros komiteto pirmininkas Ramūnas Karbauskis, asociacijos „Bibliotheca Baltica“ sekretorius dr. Jurgenas Varmbrunas (Jürgen Warmbrun). Bibliotekų metų paskelbimas – tai išskirtinis atvejis pasaulio praktikoje, kai valstybės mastu atkreiptas dėmesys į šias kultūros paveldo institucijas. Vyriausybė patvirtino Bibliotekų metų minėjimo planą, jam įgyvendinti buvo skirta 450 tūkst. € valstybės biudžeto lėšų, iš jų 300 tūkstančių – naujoms knygoms ir kitiems leidiniams įsigyti.

Lietuvos nacionalinei bibliotekai, kaip teigia generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas, šie Bibliotekų metai – iš tiesų išskirtiniai: atnaujinta nacionalinė biblioteka rugsėjo mėnesį atvėrė duris po aštuonerių metų rekonstrukcijos. Per tris pastaruosius veiklos mėnesius joje apsilankė beveik 60 tūkstančių lankytojų, registravosi beveik 3 tūkstančiai naujų vartotojų, įvyko apie 100 renginių.

Lietuvos bibliotekininkų draugijos pirmininkė, Birštono viešosios bibliotekos direktorė Alina Jaskūnienė pasidalijo savo įžvalgomis Bibliotekų metams baigiantis. Apie Latvijos nacionalinę biblioteką ir paslaugas įvairioms vartotojų grupėms kolegoms pasakojo Latvijos nacionalinės bibliotekos direktorius Andris Vilkas.

Konferencijos antrojoje dalyje „Atviros bibliotekos – durys į ateitį“ svarstyta, kaip bibliotekos, sąveikaudamos su įvairiais socialiniais partneriais – akademine bendruomene, verslo ir kūrybos sektorių atstovais, galėtų kurti vertę visuomenei ir valstybei. Pranešimus šioje dalyje skaitys Vytauto Didžiojo universiteto Filosofijos ir socialinės kritikos katedros vedėjas prof. Gintautas Mažeikis, Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerijos politikos direktorius dr. Rolandas Kačinskas, Žinių ekonomikos forumo tarybos pirmininkas Mindaugas Glodas, Nacionalinės kūrybinių ir kultūrinių industrijų asociacijų valdybos pirmininkas Žilvinas Jančoras, „TAG Kaunas“ vadovas Artūras Bulota.

Lietuvoje šiuo metu veikia 2,5 tūkstančio bibliotekų, jose dirba beveik 6 tūkstančiai profesionalių darbuotojų. Daugiau nei milijonas (1 mln. 249 tūkst.) registruotų skaitytojų, arba kas antras šalies gyventojas, bibliotekose 2015 m. apsilankė 23 milijonus kartų. Šalies bibliotekose sukaupta daugiau nei 107 milijonai knygų ir kitų informacijos išteklių.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija