2017 m. sausio 6 d.    
Nr. 1
(2218)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai
2017 metai

Lietuvoje dislokuoti JAV specialiųjų operacijų pajėgų kariai

JAV Specialiųjų operacijų pajėgų
vadas, generolas Reimondas Tomasas

Lietuvos kariuomenės haubica

Krašto apsaugos ministerija antradienį patvirtino, kad dėl Rusijos veiksmų pablogėjus saugumo situacijai, Lietuvoje dislokuoti Jungtinių Valstijų specialiųjų operacijų pajėgų kariai. Jie dislokuoti ir Latvijoje bei Estijoje. Pasak ministerijos, JAV ir Lietuvos specialiųjų operacijų pajėgų kariai dalyvauja įvairiuose dvišaliuose ir daugiašaliuose kariniuose renginiuose bei pratybose visoje Lietuvoje ir regione, tai padeda gerinti tarpusavio sąveiką, stiprinti gynybinius gebėjimus ir rodo tvirtus JAV įsipareigojimus mūsų regionui. JAV Specialiųjų operacijų pajėgų karių buvimas Lietuvoje yra viena iš atgrasymo priemonių ir ilgalaikio glaudaus bendradarbiavimo su JAV pajėgomis formų. Ministerijos atstovai informavo, kad kariai atvykę į regioną Lietuvos kvietimu ir bus tiek, kiek reikalus saugumo situacija regione. Valstybės saugumo departamento vadovas, buvęs specialiųjų operacijų pajėgų vadas Darius Jauniškis žurnalistams Seime antradienį sakė, kad tai yra griežtas atsakas Rusijai. Po susitikimo su Seimo Pirmininku Viktoru Pranckiečiu jis sakė: „Aš manau, kad regione saugumo situacija paaštrėjusi, Rusija demonstruoja tai, galbūt isteriškai organizuodama savo mokymus ir transliuodama tas žinias, ir kaltindama Baltijos šalis kažkokia rusofobija, paranoja ir kitais dalykais (...) O tas dislokavimas, matyt, yra tiesiog griežtas atsakas, kad NATO ir kitos šalys nesitaikstys su Rusijos agresija šitame regione. Tai čia turbūt sveikintinas dalykas“. Rusijai aneksavus Ukrainos Krymo regioną, nuo 2014 metų Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje ir Lenkijoje yra dislokuota po kuopą JAV karių, kitąmet JAV į Rytų Europą žada atsiųsti dar vieną brigadą.

Kilus tam tikram nerimui, kad išrinktasis JAV prezidentas D. Trampas sprendimą dėl sąjungininkų gynybos priimtų tik įvertinęs, ar jie vykdo savo įsipareigojimus, buvo paskubintas sprendimas apie karių atsiuntimą į Baltijos kraštus. Lietuva ir JAV tikisi pasirašyti sutartį dėl karių statuso iki D. Trampo inauguracijos.

Apie JAV specialiųjų operacijų karių atvykimą į Baltijos šalis sekmadienį pranešė JAV dienraštis „The New York Times“. Anot laikraščio, kelios dešimtys karių atvyko pastaraisiais mėnesiais. Dešimtys JAV specialiųjų operacijų pajėgų karių šiuo metu esą yra dislokuotos Baltijos šalyse, siekiant sustiprinti šių valstybių gynybą ir sustiprinti Amerikos gebėjimus aptikti grėsmę keliančios Rusijos pastangas destabilizuoti Lietuvą, Latviją ir Estiją. „Jie yra mirtinai išsigandę Rusijos“, – dienraščiui pareiškė JAV Specialiųjų operacijų pajėgų vadas, generolas Reimondas Tomasas (Raymond A. Thomas), kuris nesenai lankėsi Lietuvoje. Milžinišką kovinę patirtį turintis R. Tomasas Lietuvos specialiųjų operacijų pajėgų karius gerai pažįsta dar nuo misijos Afganistane laikų, kur jis dirbo beveik be pertraukos nuo 2001 metų. Anot R. Tomaso, Baltijos šalių karininkai labai atvirai kalba apie jų valstybėms keliamas grėsmes ir tikisi Amerikos lyderystės. Būtent todėl, pasak amerikiečių generolo, jo vadovaujamos specialiosios pajėgos yra nuolat laikomos Baltijos valstybėse, kurių elitiniai kariai užmezgė glaudžius ryšius su JAV specialiosiomis pajėgomis. R. Tomasas pabrėžė, kad nors per pastaruosius kelis mėnesius įvykęs JAV specialiųjų pajėgų dislokavimas buvo atliekamas tyliai, vis dėlto jis nėra slepiamas ir rusai apie tai žino, mat Kremliui toks pajėgiausių JAV karių atvykimas yra savotiškas signalas. Amerikiečiai į Lietuvą, Latviją ir Estiją atsigabeno itin pažangią žvalgybos technologiją ir naudoja platų kitų slaptų žvalgybinių pajėgumų spektrą. Baltijos šalių karininkai vertinami dėl savo žinių apie konvencines Rusijos pajėgas bei vis dažniau Kremliaus taikomas kibernetines priemones. „The New York Times“ pabrėžė, kad reaguodamos į galimą Maskvos grėsmę Baltijos šalys smarkiai padidino savo išlaidas gynybai, o Lietuva ir Latvija yra didžiausią pažangą padariusios šalys. Estija jau šiais metais turėtų skirti 2,2 proc. BVP. Specialiųjų pajėgų vienetų dislokavimas yra ne tik atgrasomoji priemonė, bet ir kritinis žingsnis, siekiant sustiprinti žvalgybinius pajėgumus. Dirbdami išvien su Lietuvos specialiųjų pajėgų kariais, amerikiečiai, tarp kurių yra ir Centrinės žvalgybos agentūros (CŽA) darbuotojai, galės iš anksto perspėti apie bet kokius bandymus kelti tiesioginę karinę grėsmę. Specialiųjų operacijų pajėgų kariai gali patys itin greitai reaguoti į iškilusias grėsmes bei nukreipti NATO aviaciją į taikinius, jei kiltų toks poreikis.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija