2017 m. sausio 20 d.    
Nr. 3
(2220)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai
2017 metai

Monsinjorui Kazimierui Senkui – 100 metų!

Monsinjoras Kazimieras Senkus

Sausio 24 dieną Kauno Palaimintojo Jurgio Matulaičio (Eigulių) parapijos altaristas vyriausiais Lietuvos kunigas monsinjoras Kazimieras Senkus švęs 100 metų jubiliejų. Jis gimė 1917 m. sausio 24 d. Teiberių kaime (Didvydžių parapija, Vilkaviškio valsčius) gausioje devynių vaikų šeimoje. Mokėsi Vilkaviškio gimnazijoje, vėliau – Vilkaviškio kunigų seminarijoje. 1940-aisiais K.Senkus kartu su savo draugu, kuris gyveno šalia Kudirkos Naumiesčio, pateko į Vokietiją. Ten 1942 m. gegužės 30 d. Miunsteryje įšventintas kunigu. Kai kunigas gavo leidimą pastoraciniam darbui Vokietijoje, tai savo misija laikė tautiečių, apgyvendintų specialiose stovyklose – barakuose, lankymą bei vertėjavimą jiems. Tačiau, norint Leipcigo lageryje lietuviams aukoti šv. Mišias, reikėjo gauti specialų leidimą, kurį pavyko gauti tik 1943 metų pavasarį... 1945-1946 metais lankė Rėgensburgo bažnytinės muzikos mokyklą, o 1947-1950-aisiais Romoje studijavo Popiežiškajame bažnytinės muzikos institute grigališkąjį choralą ir kompoziciją. Už diplominį darbą apie lietuvių liaudies giedojimą gavo magistro laipsnį. Iki 1954 metų Romoje, Šv. Kazimiero kolegijoje, buvo giedojimo mokytojas, vargonininkas ir chorvedys. Paruošė giesmynėlį „Giedanti bažnyčia“, parašė studiją apie lietuvių liaudies dainų formą, parengė giesmyną „Garbė Dievui“, surinko lietuviškų liaudies giesmių melodijų, sukūrė nemažai giesmių. Į Vokietiją vėl teko sugrįžti gavus pasiūlymą rašyti studiją apie lietuvių liaudies dainas. Kartu gavo paskyrimą Tiubingene teologijos studentus mokyti muzikos bei giedojimo. Be to, jam pavedė teikti dvasinius patarnavimus vienoje klinikoje. Gyvendamas Vokietijoje, Štutgarte, Leipcige, Bad Viorishofene daug padėjo Lietuvos žmonėms. Iki pat išėjimo į pensiją – 1996-ųjų metų pradžios – Lietuvių katalikų misijoje kartu su pirmininku sukviesdavo žmones pamaldoms, suburdavo draugėn, vesdavo kultūrines programas bei teikdavo pagalbą ir pavieniams asmenims, atvykusiems stažuotis, šiaip paviešėti arba gydytis.

Prieš 20 metų apsigyvenęs Kaune, Palaimintojo arkivyskupo Jurgio Matulaičio namuose, tapo šios parapijos kunigų talkininku, čia sulaukė kunigystės 60-mečio, 2004 metais išleido knygą „Gerojo Dievo rankoje“, o pernai – knyga-studija „Dievo garbei ir žmonių džiaugsmui“. Monsinjoro gyvenime labai svarbią vietą užėmė bažnytinė muzika. Pasak mons. K. Senkaus, Dievą garbinti giesmėmis turėtų ne tik chorai, bet ir visa bendrija, švenčianti pamaldas. Todėl jis pradėjo galvoti apie giesmyną, pritaikytą giedoti bendrijoje, parašė giesmynų, kurie tikintiesiems yra parankūs, patogūs giedoti, padeda bendruomenei suprasti liturgiją.

Mons. K. Senkus visą laiką buvo uolus „XXI amžiaus“ skaitytojas ir rėmėjas. Prieš 10 metų pokalbyje su „XXI amžiaus“ korespondente laikraščio skaitytojams jis palinkėjo, kad šie visų pirma darytų reklamą savo laikraščiui, kad reklamuotų ypač per parapiją, per klebonus, o pastarieji žmones paskatintų laikraštį ne tik užsiprenumeruoti, bet ir skaityti, nes jame yra tikrai labai solidžių, rimtų straipsnių, kuriuos perskaičius galima sakyti, kad žmogus jau kaip universitete pabuvęs, taip sakant – orientuojasi gyvenime...

Sausio 28 dieną, šeštadienį, 100 metų jubiliejų švęsiantis mons. K. Senkus bus pasveikintas Palaimintojo Jurgio Matulaičio (Eigulių) bažnyčioje 12 valandos šv. Mišiose. Nuoširdžiai jį sveikina ir „XXI amžius“!

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija