2017 m. sausio 20 d.    
Nr. 3
(2220)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai
2017 metai

Atmintis gyva, nes liudija...

Biržų Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje
prie žuvusių laisvės gynėjų portretų

Liudyti tiesą – mūsų pareiga... Sausio 13-oji kasmet kviečia atminti ir liudyti tiesą, kuri yra mūsų valstybės gyvenimo dalis.

Biržus nuo pat ryto šildė šios atmintinos dienos laužai šaltame žiemos sniege ir žmonių širdyse.

Biržų Kaštonų pagrindinės mokyklos bendruomenė neabejinga istorinei praeičiai. Prasmingai prisiminti sausio 13-osios įvykiai ir paminėta visuotinė pilietinė iniciatyva „Atmintis gyva, nes liudija“.

Pirmoji pamoka pradėta dešimčiai minučių languose uždegant vienybės ir atminimo žvakutes. Mokyklos tikybos mokytojas kun. Ernestas Želvys pakvietė penktokus į Biržų Šv. Jono Krikštytojo bažnyčią. Mokiniai su savo mokytoju ir direktoriumi Vytautu Stanulevičiumi į bažnyčią vyko susikaupę ir rimti. Čia kunigas Ernestas su mokiniais kuria kompoziciją: kryžius, apjuostas Lietuvos trispalve, nuo kurios nutęstos dvi raudonos juostos su žuvusiųjų nuotraukomis ir žvakėmis. Jos uždegtos prie 14 Lietuvos laisvės gynėjų nuotraukų.

Tuomet visi sustojo giedoti Lietuvos Respublikos himną. Renginyje dalyvavusi Biržų mero pavaduotoja Irutė Varzienė pasakojo apie sausio 13 dienos įvykius ir pasidžiaugė, kad tą dieną vieninga ir laisvės trokštanti tauta apgynė Lietuvos nepriklausomybę ir pasipriešino agresoriui. Ji sakė tikinti, kad ir šiandien atsirastų žmonių, kurie parodytų pilietiškumą ir stotų ginti savo šalį. „Branginkite iškovotą laisvę“, – kvietė mero pavaduotoja. Minėjimo pabaigoje ji visiems padovanojo po neužmirštuolės gėlės žiedą, kaip gyvosios atminties liudytoją.

Vakare bažnyčioje klebonas kun. Algis Neverauskas aukojo šv. Mišias už laisvės gynėjus. Pamoksle kunigas kvietė mąstyti apie Tėvynę, laisvę, meilę savo šaliai... Jis ragino lengvu žingsniu nebėgti svetur ieškoti laimės, bet stengtis savame krašte kurti pilnavertį gyvenimą. „Kovotojai už mus liejo kraują ir aukojo gyvybę, kad šiandien visiems mums būtų geriau gyventi. Mes turime išlikti savo Tėvynės patriotai“, – ragino klebonas.

Biržiečiai, dalyvavę mieste vykusiuose renginiuose, šv. Mišių aukoje vienijosi maldoje už išėjusius Amžinybėn laisvės gynėjus. Žvelgiant į kryžių, lengviau suvokti ir įprasminti kančią bei auką. Širdyje gimsta malda, kad Dievas padėtų užgydyti Tėvynės žaizdas, kad skausmingi įvykiai niekada nesikartotų...

Mero pavaduotoja I. Varzienė, kreipdamasi į susirinkusius, pastebėjo, jog jau turbūt viskas išsakyta per visą šią dieną. Ji priminė – mums visiems nevalia užmiršti tiesos, būtina ją saugoti ir liudyti, neišduodant Lietuvos, nepaliekant jos...

Sandra Balodytė,
Biržų dekanato referentė

Pauliaus Paškausko nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija