2017 m. sausio 27 d.    
Nr. 4
(2221)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai
2017 metai

Kristaus meilė skatina susitaikyti

Maldos už krikščionių vienybę savaitės reikšmė

Mindaugas BUIKA

Popiežių Pranciškų sveikina Suomijos
ekumeninės delegacijos vadovas liuteronų
vyskupas Karlas Kalialis su savo anūkais

Tradicinė, Maldos už krikščionių vienybę savaitė vėl susilaukė plataus dėmesio pasaulyje ir buvo paženklinta įvairiais ekumeniniais renginiais daugelyje tikinčiųjų bendruomenių. Jos kasmetinio šventimo laikotarpį nuo sausio 18 iki 25 dienos, minint didžiuosius apaštalus (Šv. Petro katedrą ir Šv. Pauliaus atsivertimą) 1908 metais pasiūlė į katalikybę atsivertęs Niujorko (JAV) anglikonų (episkopalų) dvasininkas Polas Vatsonas (Paul Watson). Katalikų Bažnyčioje tokia maldų už vienybę oktava su popiežiaus Benedikto XV paraginimu buvo pradėta minėti 1916 metais. Vėliau, įvairių Bažnyčių maldų už vienybę renginius pradėta ekumeniškai koordinuoti, o nuo 1968-ųjų tai sutartinai daro Popiežiškoji krikščionių vienybės skatinimo taryba ir Pasaulinė Bažnyčių taryba, kuriai priklauso stačiatikių ir protestantų bendruomenės. Šios institucijos kaip tik parenka bendrą kasmetinės Maldos už krikščionių vienybę savaitės temą ir medžiagos jai rengimą patiki kuriai nors nacionalinei ar regioninei ekumeninei grupei. 2016 metų ekumeninės maldos oktavai tai darė Latvijos, šiemet – Vokietijos, 2018 metams – Karibų baseino (Kubos, Haičio ir kitų), o 2019-iesiems – Indonezijos krikščionys.


Ekumeniškas diskusijų vakaras

Sausio 19 dieną Kaune, „Daugirdo“ viešbučio kavinėje, ypatingu susitikimu buvo pradėti arkivyskupijos kurijos organizuojami diskusijų vakarai. Šio pirmojo vakaro tema buvo „Vienas Dievas – daug Bažnyčių?“, artima ką tik prasidėjusios Maldos už krikščionių vienybę savaitės dvasiai. Diskusijų vakarą kavinėje lankėsi, su žmonėmis bendravo ir ypatingi svečiai – Kauno arkivyskupas metropolitas Lionginas Virbalas, Lietuvos Evangelikų Liuteronų Bažnyčios vyskupas Mindaugas Sabutis, stačiatikių kunigas, Vilniaus Šv. kankinės Paraskevės bažnyčios klebonas ir stačiatikių arkivyskupijos Lietuvoje sekretoriato vadovas Vitalijus Mockus. Susitikime dar dalyvavo Kauno arkivyskupijos augziliaras vyskupas Kęstutis Kėvalas ir evangelikų liuteronų kunigai Ričardas Dokšas bei Mindaugas Kairys.


Išgydymas – Dievo valios raiška

Kun. Vytenis Vaškelis

Viešpaties šlovinimo metu šimtai tikinčiųjų sutartinai kelia rankas ir pagal muzikos taktą jas kreipia į vieną pusę, į kitą... Tai – į Lodzės halę iš įvairių Lenkijos vietovių atvykusiųjų (daugiausia katalikų charizminių bendruomenių narių) spontaniškai džiugus Dievo garbinimas, po kurio renginio dalyviai tampa imlesni priimti iš Anglijos atvykusio konferencijų vadovo Damiano Staino (Damian Stayne), priklausančio katalikų charizmatinei -kontempliacinei „Kristaus Širdies ir Šviesos“ bendrijai, mokymo žodžius, kviečiančius atsiverti Šventajai Dvasiai ir nuoširdžiai gerti gyvąjį vandenį. Šiame visą dieną trukusiame mokymų ir maldų renginyje dalyvavau drauge su „Veikliųjų žmonių bendrijos“ atstovu Nikolajumi ir sielovados bendruomenės „Gailestingumo versmės“ vadove Vilma bei keliomis jos narėmis iš Kauno.


Ekumenizmas  Akmenėje

Pamaldoms vadovavo pastorius
Mindaugas Palionis
ir kan. Egidijus Zulcas

Tą savaitę, kai meldžiamasi už krikščionių vienybę, tradiciškai pamaldos šeštadienio vakare vyksta Akmenės Šv. Onos, o sekmadienį – Naujosios Akmenės evangelikų liuteronų bažnyčioje. Taip buvo ir šiemet. Gausiai į pamaldas susirinko tikintieji krikščionys, kurie trokšta, kad ,,visi būtų viena“ (Jn 17, 21): ir katalikai, ir evangelikai, ir liuteronai. Būtent tada Suomijoje minimas šios tautos apaštalas šv. Henrikas. Pamaldoms vadovavo Naujosios Akmenės evangelikų pastorius Mindaugas Palionis ir Šv. Onos bažnyčios klebonas kan. Egidijus Zulcas. Melstasi už visų krikščionių vienybę, išpažįstant savo nuodėmes, o jas simbolizuojančias plytas kraunant vieną prie kitos. Juk iš jų, iš tų mūsų nuodėmių plytų, išauga siena, kuri atskiria vienus nuo kitų, daro svetimus, priešiškus vieni kitiems. O tos plytos – meilės stygius, neapykanta, nepagarba, neteisingas kaltinimas, diskriminacija, sulaužyta bendrystė, puikybė ir t. t. Už visa tai buvo prašoma Aukščiausiojo atleidimo, kad toji siena virstų sutaikinimo kryžiumi, kurį iš sienos perstatė mūsų kunigai... Po to buvo skaitomas Šventasis Raštas. Gražią homiliją Sūnaus palaidūno ir visada savo vaikų laukiančio Tėvo tema pasakė pastorius M. Palionis. Pamaldose šlovinimo giesmes giedojo jungtinis abiejų bažnyčių choras.


Ekumeninės pamaldos Kaune

Sausio 20-osios popietę kelių krikščioniškų Bažnyčių ir bendruomenių dvasininkai bei jų nariai susirinko į ekumenines pamaldas Kaune, Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų (Vytauto Didžiojo) bažnyčioje. Pamaldos vyko pagal Vokietijos krikščioniškų Bažnyčių Dievo žodžio šventimui parengtus tekstus 2017 metų maldos už krikščionių vienybę savaitei, kurios tema – „Kristaus meilė skatina mus susitaikyti“ (plg. 2 Kor 5, 14–20).

Brolių stačiatikių bendruomenės giesmė lydėjo prie altoriaus su nešama Evangelijų knyga atėjusią dvasininkų procesiją. Bažnyčios rektorius kun. Kęstutis Rugevičius sveikino atvykusias bendruomenes ir jų ganytojus: stačiatikių Kauno Apreiškimo Švč. Mergelei Marijai bažnyčios kleboną, dekaną t. Nikolajų Murašovą, Kauno evangelikų liuteronų Švč. Trejybės bažnyčios kun. Saulių Juozaitį, Kauno jungtinės metodistų bažnyčios kun. Remigijų Matulaitį, Krikščionių bendrijos „Tikėjimo žodis“ Kauno bažnyčios pastorių Gabrielių Lukošių. Pamaldose patarnavo Kauno kunigų seminarijos klierikai.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija