2017 m. vasario 3 d.    
Nr. 5
(2222)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai
2017 metai

Klaipėda atidarė kultūros sostinės metus

Žiemiška Klaipėda kartu su gausia miesto bendruomene, garbingais svečiais ir tūkstantine šventės savanorių komanda, pradėjo simbolinę Kultūros sostinės metų kelionę. Drąsi, ryški, šviesi ir ryžtinga – tokia Klaipėda priėmė garbingą titulą iš Telšių, leisiantį dar aktyviau stiprinti kultūrinę miesto poziciją ne tik Lietuvos, bet ir Europos mastu.

Telšių rajono savivaldybės meras Petras Kuizinas oficialaus priėmimo Klaipėdos miesto rotušėje metu sveikino įsipareigojimus perėmusį merą Vytautą Grubliauską ir perdavė jam bei visai kultūros darbuotojų komandai tikrą žemaitišką rankų darbo dovaną. „Dovanojame Jums šiltą, garuojančią duoną, simboliškai perduodami dar visai šviežią Lietuvos kultūros sostinės titulą. Tikimės, prisidėsime prie to, kad per šiuos metus netrūktų energijos idėjoms ir Jūsų šviečiantis uostas niekada neužšaltų“, – juokavo Telšių rajono vadovas.

Kilni misija

„Klaipėdieti, perduok, kad neužšaltų“ – ši misija kultūros sostinės atidarymo renginyje patikėta uostamiesčio gyventojams ir miesto svečiams. Anot renginio režisierės, choreografės Agnijos Šeiko, kultūros sostinės startui pasirinkta neįprasta renginio forma – kelionė, kurios metu, nuo buvusios Šv. Jono bažnyčios vietos, kurios bokštas buvo aukščiausias statinys mieste, dažnai į uostą atplaukiančių laivų įguloms atstojęs švyturį, iki Klaipėdos piliavietės simboliškai perneštos „namukuose“ įkurdintos mylimo miesto šviesos.

Sveikino ministrai

Iškilmingo vakaro pradžioje susirinkusius pasveikino miesto meras V. Grubliauskas perskaitęs Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio sveikinimą, kuriuo Klaipėda padrąsinta ne tik atverti kultūros uosto vartus, bet ir būti svetingu uostu kiekvienam atplaukiančiam laivui.

„Tapimas kultūros sostine nereiškia, jog Klaipėdoje nebuvo kultūros iki tol arba jos nebebus 2018-aisiais. Klaipėda buvo ir lieka aiškiu kultūros švyturiu ne tik miestui, regionui, bet ir Lietuvai. Tikiu, kad Lietuvos kultūros sostinės mumyse bus tiek, kiek kiekviename iš mūsų bus tikėjimo, kad kultūra neišvengiama gyvenimo, tikėjimo ir vertybių dalis. Linkiu, kad kiekvienas klaipėdietis ne tik lauktų, kol kultūra ateis ir pasibels į duris, bet ir aktyviai kurtų, dalyvautų“, – susirinkusius sveikino Klaipėdos meras V. Grubliauskas.

Sveikinimo kalbas tarė Kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson bei Ūkio ministras Mindaugas Sinkevičius, kurie tapo Klaipėdos – Lietuvos kultūros sostinės geros valios ambasadoriais.

„Klaipėda – tai miestas, turtingas istorine patirtimi, ypatingas kultūriniu kontekstu. Tinkamesnio miesto kaip Klaipėda šiam titului nėra, nes Klaipėda visada bangavo ypatinga, gyvastinga kultūra. Klaipėda – kultūros, idėjų, kūrybinių audrų ir meno vėjų uostas, atviras svetingas ir beprotiškai kūrybingas. Linkiu, kad šis uostas niekada neužšaltų“, – sakė Kultūros ministrė L. Ruokytė-Jonsson.

Svarbiausia – vieninga ir kurianti bendruomenė

Po sveikinimo kalbų, susirinkusiems įteikti šviečiantys „namukai“, kurių viduje – klaipėdiečių piešti unikalūs bangolaužių – Klaipėdos – Lietuvos kultūros sostinės simbolio, vaizdai. Lydima šviečiančių smilgininkų, iš skirtingų gatvių ir skersgatvių vis papildžiusių gausią minią, bendruomenė patraukė į piliavietę, kurioje atpasakota Klaipėdos miesto istorija. 500 perneštų „namukų“ priklijuoti ant 3 metrų dydžio bangolaužio – ryžtingos ir drąsios Klaipėdos simbolio.

„Namukų“ bei 3-6 metrų aukščio šviečiančių „smilgų“ autorius – šviesos menininkas klaipėdietis Linas Kutavičius.

Atidarymo renginys subūrė skirtingą ir įvairiapusę miesto bendruomenę: vaikų ir senjorų, mėgėjų ir profesionalų kolektyvus. Vieninga ir kurianti bendruomenė – tokia renginio organizatorių šokio teatro „Padi Dapi Fish“ idėja.

Vakare Turgaus gatvė, kuria minia keliavo į piliavietę, virto savotišku garso tuneliu – daugiasluoksne muzikine instaliacija. Čia skambėjo įvairūs miesto garsai, Klaipėdos rašytojų, kūrėjų įgarsinti originalūs tekstai. Muzikinių kompozicijų autorius – Kristijonas Lučinskas (Driezhas). Vakarą vainikavo „smilgininkų“ formą atkartojantis įspūdingas fejerverkas.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija