2017 m. kovo 10 d.
Nr. 10 (2227)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai
2017 metai

Algirdo Juliaus Greimo metai

Žymaus mokslininko atminimui skirti filatelijos produktai ir renginiai

Vytautas BAGDONAS

Pašto ženklas 100-osioms Algirdo
Juliaus Greimo gimimo metinėms.
Dailininkė – Aušrelė Ratkevičienė

Šiais metais kai kuriose pasaulio šalyse ir daugelyje Lietuvos vietovių bus minimos 100-osios žymaus mokslininko, garsaus kalbininko, vieno iš semiotikos mokslo kūrėjų, lietuvių mitologijos tyrinėtojo, lingvisto, eseisto, profesoriaus Algirdo Juliaus Greimo (1917–1992) gimimo metinės. Kovo 9 dieną jam būtų sukakę 100 metų. Šiam iškiliam jubiliejui numatoma skirti pačius įvairiausius renginius. 2015-ųjų metų lapkričio pabaigoje Paryžiuje (Prancūzija) vykusioje Jungtinių Tautų švietimo, mokslo ir kultūros organizacijos UNESCO (United Nations Educational, Scentific and Cultural Organization) Generalinėje konferencijoje buvo paskelbtas UNESCO ir valstybių narių 2016–2017 metais minimų sukakčių sąrašas. Į jį įtraukta daugiau kaip 40 pasaulio kultūrai, švietimui, mokslui, istorinei atminčiai svarbių datų. Šiame sąraše yra ir 100-osios prof. A. J. Greimo gimimo metinės.

Toks UNESCO organizacijos sprendimas yra svarbus daugeliui Lietuvos bei užsienio šalių vietovių, kurios susijusios su žinomo mokslininko vaikyste, jaunyste, mokslais gimnazijose, studijomis universitetuose, išskirtiniais moksliniais darbais, dėstymu pasaulinio lygio aukštosiose mokyklose, aktyvia visuomenine veikla, kūrybiniais užmojais. Lietuvos Respublikos Seimas 2017-uosius irgi paskelbė prof. A. J. Greimo metais.

„Lietuvos paštas“ šiai sukakčiai išleido keletą filatelijos produktų tema „Garsūs pasaulio žmonės, kilę iš Lietuvos. 100-osios Algirdo Juliaus Greimo gimimo metinės“. Estijos leidykla „Vala Maa“ 0,2 mln. tiražu ofsetine spauda ant kreidinio popieriaus išspausdino dailininkės Aušrelės Ratkevičienės nupieštą 37x30 cm dydžio 0,39 € pašto ženklą su mokslininko portretu. Ta pati Estijos leidykla paruošė ir šių pašto ženklų bloką, kuriame yra sublokuota po 50 pašto ženklų (5x10 ženklų). Latvijos Respublikos leidykla „Baltijas Banknote“ išleido jubiliejui skirtą dailininkės A. Ratkevičienės sukurtą 162x114 cm dydžio pirmosios dienos voką, kurio kaina – 1,80 €.

Kovo 3-iąją Vilniaus centriniame pašte prof. A. J. Greimo 100-mečiui skirtas pašto ženklas ir vokas buvo antspauduojamas pirmosios dienos spaudu. Taigi filatelistams atsirado puiki galimybė šiais filatelijos produktais papildyti savo kolekcijas.

Kovo 8-ąją Lietuvos nacionalinė UNESCO komisija, Vilniaus universiteto A. J. Greimo semiotikos centras, Vilniaus miesto savivaldybė ir Lietuvos centrinis valstybinis archyvas šalies gyventojus pakvietė į renginius, skirtus pasaulinio garso mokslininko atminimui.

Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos galerijoje (Šv. Jono g. 11) atidaryta Lietuvos centrinio valstybinio archyvo (LCVA) parengta paroda ir pristatyta knyga „A. J. Greimas: asmuo ir idėjos“. Vyko ir diskusija „Nežinomas Greimas archyvuose“. Nuotraukų ir dokumentų parodą, kuri veiks iki kovo 20-osios, pristatė LCVA direktorius Dalius Žilys. Parodyta ir archyve saugoma režisieriaus Sauliaus Beržinio bei operatoriaus Algimanto Mikutėno 1990 metais Paryžiuje (Prancūzija) sukurta kino apybraiža apie prof. A. J. Greimą. Diskusijose apie šio iškilaus mokslininko gyvenimą ir veiklą Lietuvoje, Prancūzijoje ir kitose šalyse dalyvavo Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas prof. Kęstutis Nastopka, mokslų daktarai Arūnas Gelūnas, Jurgita Katkuvienė, Jūratė Levina ir kiti.

Vilniaus rotušėje apie prof. A. J. Greimo nuopelnus Lietuvos ir pasaulio mokslui mintimis dalinosi Vilniaus universiteto rektorius prof. Artūras Žukauskas, prof. K. Nastopka, literatūros kritikas dr. Saulius Žukas, dainas lietuvių ir prancūzų kalbomis atliko Vilniaus savivaldybės choras „Jauna muzika“ (vadovas – Vaclovas Augustinas).

Įvairūs renginiai, skirti 100-osioms prof. A. J. Greimo gimimo metinėms, šiemet vyks ir kitose šalies vietovėse, nes su šiuo iškiliu mokslininko gyvenimu yra susiję daug miestų: Kupiškis, Kaunas, Šiauliai, Prienai, Marijampolė. Į svarbiausių vietovių, susijusių su prof. A. J. Greimu, sąrašą patenka ir Anykščių rajono Svėdasų seniūnijos Kunigiškių I kaimas. Apie tai – žemiau spausdinamame rašinyje.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija