2017 m. balandžio 21 d.
Nr. 16 (2232)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai
2017 metai

Balandžio 22-oji – Pasaulinė žemės diena

Medžių kaltė ta, kad jie yra medžiai

Vytautas BAGDONAS

Modesto Patašiaus
(„Lietuvos rytas“) nuotrauka

Tikriausiai, net ir savo pažadų rinkėjams nevykdantys seimūnai ar apsivogę politikai nesulaukia tiek keiksmų, kiek medžiai. Ir ypač gražuoliai klevai, baltaliemeniai beržai, aukštaūgės liepos keiksnojami rudenį, kai krinta lapai, o eglėmis, pušimis, kėniais, tujomis ir kitais piktinamasi dėl spyglių ar kankorėžių.

Atrodytų, reikia tiktai pasinaudoti puikia proga ir kuo daugiau grožėtis įvairiausiomis spalvomis nudažytais lapais, su nostalgija prisiminti vasaros dienas, o ne pykti ant medžių, kad šie nukloja takus, kiemus, šaligatvius krintančiais lapais. Dargi galima būtų medžiams padėkoti už tuos lapus. Juk jie, suversti į krūvas, po kurio laiko tampa puikiu kompostu arba paberti ant dirvos, daržų būna gera trąša. Tačiau kiemsargiams, valytojams, komunalininkams tie lapai kiekvieną rudenį taip įkyri, taip įsipyksta, kad, atrodo, įduotų kirvį į rankas, ir dauguma medžių būtų nukirsti. Bent jau taip atrodo, klausantis jų dejonių: „Ach, ir vėl pilna lapų, nespėju grėbti...“, „Kaip atsibodo tie lapai...“, „Ir kur tuos lapus dėti, kur išvežti...“, „Ir vėl daugybė spyglių...“


Kaune, Vytauto prospekte, pasodins naujus medžius

Iš pagrindų atnaujinus Vytauto prospekto važiuojamąją dalį, rekonstrukcijos darbai tęsiami greta jos. Pirmąją balandžio savaitę darbininkai pradėjo medžių pjovimo darbus. Vietoj senųjų liepų, kurių daugelis yra pasenusios ir pažeistos įvairių ligų, rudenį bus pasodinti nauji medžiai. Pagal patvirtintą ir su kultūros paveldo sergėtojais suderintą projektą visas senąsias liepas pakeis nauji medžiai. Jie bus pasodinti dar šių metų rudenį, vos tik bus baigti tvarkyti šaligatviai ir troleibusų atramos. Kaip sakė Kauno miesto savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Radeta Savickienė, prieš darbų pradžią kreiptasi ekspertinės pagalbos į VDU Botanikos sodo specialistus. Atlikę Vytauto prospekte augančių medžių būklės vertinimą, jie pateikė išvadą, kad senąsias liepas verta pakeisti naujomis. Nupjovus medžius, Vytauto prospektas atrodys gana tuščias. „Norime nuraminti kauniečius, jog visi medžiai bus atsodinti rudenį, kai kelininkai užbaigs visus darbus, – sakė R. Savickienė. – Daugelis dabartinių medžių jau pasenę, pažeisti įvairių ligų. Ateityje tai gali kelti pavojų pėstiesiems ir kitiems eismo dalyviams. Vengiant bereikalingos rizikos, judrioje stoties mikrorajono gatvėje nuspręsta visus senus medžius pakeisti naujais“.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija