2017 m. birželio 2 d.
Nr. 22 (2239)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai
2017 metai

Telšių vyskupijoje

Mažeikių dekanate

Atlaidai  85-metį šventusioje bažnyčioje

Šv. Mišias aukojo kun. Saulius Tomošaitis

RENAVAS. Gegužės 14 dieną parapijiečiai šventė titulinius Šv. Izidoriaus atlaidus ir bažnyčios 85-metį. Šv. Mišias aukojo Telšių kunigų seminarijos dvasios tėvas kun. Saulius Tomošaitis ir homilijoje padrąsino šventumo siekti šv. Izidoriaus pavyzdžiu: be didžių titulų, garbės vardų – didele Dievo ir žmonių meile, bei nuoširdžiu darbu. Po šv. Mišių bažnyčioje koncertavo Klaipėdos miesto žvejų kultūros centro mišrus choras „Klaipėda“, jo dirigentas – prof. Kazys Kšanas, koncertmeisterė – Miglė Mosėnienė, solistai – Audronė Levickytė ir Mindaugas Gylys. Choras iš Klaipėdos dovanojo nuostabų koncertą, po kurio svečiai ir parapijiečiai rinkosi į šventinę agapę. Daug dainų nuskambėjo prie vaišių stalų. Nesinorėjo skirstytis, miela buvo pajusti gerumo ir atvirumo dvasią tarp gausiai susirinkusių renaviškių ir jų svečių. Renaviškiai ir jų svečiai nuoširdžiai dėkoja už gražią šventę kun. S. Tomošaičiui ir klebonui kun. Antanui Šimkui.


Šiaulių vyskupijoje

Kelmės dekanate

Naktinė adoracija – ketvirtąkart

Jaunosios giedotojos – viešnios iš Žagarės

TYTUVĖNAI. Švč. Mergelės Marijos, Angelų Karalienės, bažnyčioje, Šv. popiežiaus Jono Pauliaus II koplyčioje, ketvirtą kartą vyko ilgalaikė naktinė adoracija – ypatingas Jėzaus pagerbimas Švenčiausiame Sakramente. Jis kaskart iškilmingai išstatomas monstrancijoje.

Naktį iš gegužės 21-osios 22-ąją, nuo 10 valandos vakaro iki 7 valandos ryto, buvo adoruojamas prieš Švč. Sakramentas. Klebonas kun. Rimantas Žaromskis drauge su Gyvojo Rožinio draugijos bei maldos „Į Dievo Gailestingumą“ būrelio moterimis, kitais adoracijos dalyviais kalbėjo Rožinio maldą, Gailestingumo vainikėlį ir litaniją. Skaitovė, žurnalistė, visuomenininkė Janina Skeberdienė citavo Šventąjį Raštą, daug dėmesio skyrė Švč. Mergelei Marijai, pristatė intencijas. Intarpuose giedojo asociacijos „Muzikos galia“ solistės, sopranas Diana Tiškovaitė bei mecosopranas Fausta Savickaitė. Joms akompanavo koncertmeisteris Aleksandras Vizbaras. Atlikėjoms pritarė bei muzikavo perkusininkas Saulius Auglys. Jis grojo marimba. Šis ypatingas instrumentas nedidelėje koplyčioje skambėjo tarsi vargonai didžiulėje bažnyčioje. Įpusėjus adoracijai, į Tytuvėnus atvyko grupė viešnių iš Žagarės. Jauną giedotojų būrelį sustiprino Šiaulių universiteto Muzikos studijų programos absolventė Urtė Kavaliauskytė, suaugusios kantorės Rita Eidukienė ir Aušra Melienė bei Joniškio A. Raudonikio meno mokyklos Žagarės filialo mokytoja Irena Stripinienė. Ji akompanavo giesmininkėms. Pabaigoje, po ketvirtosios Rožinio dalies, skambėjo giesmė „Dieve, arčiau tavęs“, kurią giedojo visi šios adoracijos dalyviai.


Panevėžio vyskupijoje

Biržų dekanate

Bažnyčios 10-metis

Švęsti Suosto Šv. Kryžiaus Išaukštinimo
bažnyčios 10-mečio susirinko daug žmonių

SUOSTAS. Nuo seno vietiniai ir aplinkinių kaimų gyventojai sekmadieniais skubėdavo melstis į vietos bažnytėlę. Dabar tikintieji ateina jau į trečiąją čia pastatytą bažnyčią. Pirmoji medinė sudegė karo metais, antroji – 2001 metų rudenį. 2007 m. gegužės 13 d. pašventinta naujoji Šv. Kryžiaus Išaukštinimo mūrinė bažnyčia. Nedaug likę čia vietinių gyventojų, bet aktyvūs parapijiečiai labai stengėsi, kad kaimas neliktų be maldos namų. Jie užsibrėžtą tikslą pasiekė. Parapiją aptarnauja Biržų kunigai. Jų iniciatyva bažnyčioje vyksta gražios ir prasmingos šventės. Tradiciniai šv. Kryžiaus išaukštinimo atlaidai rudenį sukviečia gausų būrį maldininkų, ūkininkų.

Šį pavasarį čia buvo ypatinga šventė – naujosios bažnyčios pašventinimo 10 metų sukaktis. Pirmą kartą į iškilmes atvyko Panevėžio vyskupas Linas Vodopjanovas OFM. Jo Ekscelencija buvo maloniai nustebintas, šventėje išvydęs daug tikinčiųjų. Neslėpė, nesitikėjęs, kad šioje mažoje parapijoje galės sutikti daug maldininkų. Vyskupas aukojo iškilmingas šv. Mišias, sakė pamokslą, laimino žmones. Homilijoje jis kalbėjo apie Kelią, Tiesą ir Gyvenimą. Tai yra Dievas – tikėjimo ir vilties pamatas. Remdamasis tos dienos Evangelija, vyskupas ragino žmones gyvenime vadovautis tuo, ką Dievas mums siūlo ir kam kviečia. Savo gyvenimo kelyje sutikę Dievą, turėsime tikrąjį Kelią ir Amžinąjį Gyvenimą. Neturime suabejoti tikėjimo galia, tuomet nesusvyruosime, turėsime viltį... Šv. Mišiose giedojo Biržų Šv. Jono Krikštytojo bažnyčios Sumos choras, vadovaujamas Viktorijos Morkūnienės. Choristai savo skambia giesme telkė susirinkusiųjų dvasią maldai ir džiugino visus po pamaldų bažnyčios šventoriuje.


Vilniaus arkivyskupijoje

Naujosios Vilnios dekanate

Herbas – gyventojus vienijantis ženklas

Su Rudaminos herbu iš bažnyčios
pajudėjo gimnazistai
Viktoro Juselio nuotrauka

RUDAMINA. Gailestingumo sekmadienį Švč. Mergelės Marijos, Gerosios Patarėjos, bažnyčioje kun. Andrejus Bogdevičius iš Vilniaus Šv. Teresės parapijos aukojo iškilmingas šv. Mišias, skirtas gyvenvietės herbo ir vėliavos pašventinimui. Pamoksle kunigas kalbėjo ir apie Rudaminos bažnyčios titulą – Švč. Mergelės Marijos, Gerosios Patarėjos. „Ar kreipiamės su prašymais į Dievo Motiną patarimo?.. – klausė kunigas. – Dievo Motina padės pasirinkti tinkamą kelią, kad žmogus neiššvaistytų savo gyvenimo, kad matytų jo prasmę. Ar turime drąsos patarti kitam žmogui, kad jis pasirinktų Dievo kelią, kad suprastų Dievo valią jo atžvilgiu?“

Gyvenvietės herbą ir vėliavą pašventino Rudaminos parapijos klebonas kun. Viktoras Bogdevičius. Paskui Rudaminos seniūnas Juzefas Šatkevičius kartu su Vilniaus rajono savivaldybės tarybos nare Miroslava Klim pasveikino kleboną su gimtadieniu. Linkėjimus perdavė Seimo nariai Česlavas Olševskis ir Rita Tamašunienė. Dėkodamas už sveikinimus kun. V. Bogdevičius linkėjo Rudaminos gyventojams, kad herbas, kuris visus suvienijo, taptų ir ženklu, kad esame tokia taikos bendruomenė, kurioje kiekvienas pasirengęs padėti vienas kitam. Šv. Mišias užbaigė Eucharistinė procesija aplink bažnyčią, himnas „Tave, Viešpatie, šloviname“ ir palaiminimas Švenčiausiuoju Sakramentu.


Vilkaviškio vyskupijoje

Lazdijų dekanate

Prasminga gegužės 13-oji

Procesijoje buvo nešama
Fatimos Marijos statula

ŠLAVANTAI. Iš vaikystės mane lydi močiutės žodžiai: „Viskas Dievo rankose“. Gera tai žinoti, nes tik tada galima suprasti ir priimti kiekvieną gyvenimo akimirką, joje sutiktus žmones, reiškinius, įvykius. Dievo rankose buvo ir šiemetinė gegužės 13-oji, kai Viešpaties Apreiškimo Švč. Mergelei Marijai parapijoje vyko graži iškilmė. Kartu su Šiluvoje iš visos Lietuvos susirinkusiais piligrimais, susivienijus su popiežiaus Pranciškaus ir milijonų Fatimos maldininkų malda, parapija irgi šventė 100-ąsias Fatimos Marijos apsireiškimų metines. Kartu paminėtas ir 88-asis kun. Juozo Zdebskio gimtadienis. Prieš 65 metus šis kunigas kalbėjo rekolekcijose: „Aš savo laimę atrasiu gyvendamas kitiems. Klaida būtų, matant aplinkui žmonių vargą, jų sielos ir kūno mizeriją, bandyt ieškot sau laimės, nebandant nieko daryt tai mizerijai sušvelninti. Taigi, aš gyvensiu kitiems“ (iš kun. J. Zdebskio dienoraščio, 1952 04 3–5). Kunigas gyveno ir gyvena Amžinybėje kitiems... Visa tai vaizdžiai perteikė Punsko Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų parapijos vikaras kun. Marius Talutis, vadovavęs  iškilmei. Šv. Mišios buvo aukojamos kaip padėka Fatimos Švč. Mergelei Marijai ir prašant Dievo malonės, kad kun. J. Zdebskis būtų iškeltas į altoriaus garbę. Pamoksle kunigas Marius akcentavo Fatimos Marijos apsireiškimo prasmę ir ypatingą kun. J. Zdebskio pamaldumą Švč. Mergelei Marijai. Tėvelis Juozas čia, šiame kukliame Dzūkijos kampelyje, tarsi vykdęs Fatimos Marijos paliepimus. Pamokslininkas, priminęs Fatimos Marijos apsireiškimų istoriją, pasakojo apie kun. J. Zdebskio tarnystę. Jis buvęs didelis Eucharistijos garbintojas, Rožinio maldos mylėtojas. Ypač sudėtingomis sąlygomis Rusijos platybėse lankęs kareivius, tremtinių šeimas, ruošęs vaikus Pirmajai Komunijai, vedęs jaunimui rekolekcijas, pirmaisiais mėnesio penktadieniais lankęs ligonius. Anot kunigo Mariaus, jis – dalininkas tos Fatimos Marijos paslapties. Gražiausi tėvelio žodžiai skirti Šventajai Mergelei: „Kas man lieka, jei ne prisiglausti prie Motinos –/ silpnučiam vaikeliui kas belieka daugiau?/ Ir šis žinojimas, kad aš Tavo, / kad visa, kas mano – Tavo – / yra mano didžioji viltis“. Kun. J. Zdebskis perėmęs ir arkivyskupo T. Matulionio estafetę. Jo skelbtą kančios ir laisvės kryžių toliau nešęs pats. Kun. M. Talutis kreipėsi į jaunimą: „Niekada nepabėkit iš kovos lauko...“ Kiekvienas turėtų prisidėti, kad nesunyktų kaimas, nedirvonuotų žemė, kad būtų Lietuva graži, neskęstų alkoholyje, kad jos mokyklos nebūtų tuščios. Kiekvienas privalėtų stengtis, kad daugėtų gerumo, sąžiningumo, gerėtų žmonių nuotaikos, kad galėtume kiekvieną prašnekinti, palabinti, prajuokinti, apkabinti, gėlę pasodinti... Kodėl kažkas vis laukia kažkokių projektų?.. Štai, projektas – dvi žmogaus rankos. Tai – gražiausias projektas, kuris daugiausiai padaro“. Aiškinęs, jog dabar pabėgti iš Lietuvos negarbinga, kunigas linkėjo nieko nebijoti, sekti tėvelio Juozo pavyzdžiu, būti karžygiais, Lietuvos ateities vilties kareiviais.


Vilkaviškio vyskupijoje

Prienų dekanate

Davatkyno 10-mečio iškilmėse dalyvavo nuncijus

Nuncijų bendruomenei pristato
kraštietė rašytoja Aldona Ruseckaitė,
vertėjauja kun. Vilius Sikorskas

ŠILAVOTAS. Gegužės 14-ąją, sekmadienį, čia atvyko nematyta gausybės svečių, buvusių ir dabartinių šilavotiškių, kurie susirinko į iškilmingą Šilavoto Davatkyno muziejinės veiklos 10-mečio paminėjimą. Ypatingai reikšmingas įvykis šiai maždaug tris šimtus tikinčiųjų šeimų jungiančioje parapijoje buvo apaštalinio nuncijaus, Šventojo sosto atstovo Baltijos šalyse, arkivyskupo Pedro Lopeso Kvintanos (Pedro López Quintana) apsilankymas. Garbųjį svečią prie Švč. Jėzaus Širdies bažnyčios pasitiko parapijos klebonas kun. Ričardas Kmitas. Nuncijus vadovavo šv. Mišioms, kurias aukojo kartu su asmeniniu sekretoriumi kun. Mindaugu Šlaustu, Vilkaviškio vyskupo generalvikaru mons. Gintautu Kuliešiumi ir dar penkiais kunigais. Šv. Mišių giesmes giedojo Kauno sakralinės muzikos mokyklos choras, psalmę – dainininkas Liudas Mikalauskas. Nuncijus perdavė šilavotiškiams Šventojo Tėvo palaiminimą. Sakyti homiliją (tai jau dabar reta bažnyčiose) pakilo į sakyklą, kad taptų labiau matomas ir girdimas tikinčiųjų bendruomenei. Šv. Mišių metu surinktos aukos skirtos Balbieriškio bažnyčiai atstatyti.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija