2017 m. birželio 2 d.
Nr. 22 (2239)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai
2017 metai

Kai gyvenimas puikiai  atspindi Dievo darbą

Telšių vyskupijos kunigai gilinosi į garbingojo Dievo tarno arkivyskupo Teofiliaus Matulionio asmenybę

Kan. teol. lic. Andriejus Sabaliauskas

Mons. dr. Algirdas Jurevičius
kalbėjo apie arkiv. Teofilių Matulionį
Klier. Raimundo Zimkos nuotrauka

Gegužės 18 dieną į Telšių Žemaitės dramos teatrą rinkosi Telšių vyskupijos dvasininkai, Telšių Vyskupo Vincento Borisevičiaus kunigų seminarijos klierikai, nes tą dieną vyko kunigams skirta kasmėnesinės formacijos konferencija. Joje dalyvavo Kaišiadorių vyskupas Jonas Ivanauskas ir jo generalvikaras mons. dr. Algirdas Jurevičius, Telšių vyskupas Jonas Boruta SJ ir jam paskirtasis pagalbininkas – koadjutorius vyskupas Kęstutis Kėvalas bei būrys Telšių vyskupijos dvasininkų. Konferencijos pradžioje visus pasveikino Telšių vyskupijos ganytojas J. Boruta SJ. Jis pabrėžė besiartinančios iškilmės – arkivyskupo Teofilio Matulionio beatifikacijos – svarbą ir išskirtinumą krikščionybės istorijos kontekste. Vyskupas paragino kunigus gerai įsidėmėti konferencijos medžiagą ir su šia žinia grįžus į savo parapijas tai pagarsinti parapijiečiams, tokiu būdu motyvuojant jų vykimą į iškilmes birželio 25 dieną.


Savanoriškai prisiimkime dalį kaštų už blaivesnę Lietuvą

Netyla diskusijos dėl alkoholio suvartojimo ir kontrolės Lietuvoje. Ginčijamasi, ar tikrai mes pirmi pasaulyje (o gal ne pirmi? Gal antri ar treti?..)? Diskutuojama, ar alkoholio kontrolės priemonės turėtų paliesti tuos, kurie neturi alkoholizmo problemos. Viešoji erdvė įgarsina balsus tų, kurie sėkmingi, kurie laisvi, kurie moka saikingai gerti, verslininkų, scenos žvaigždžių – visų, kurie sako: „Tai jų, o ne mūsų problema.“

Iš šių diskusijų atrodo, kad mūsų visuomenė sveika, tik joje yra pavienių ligonių – jais ir reikia, kad kažkas pasirūpintų. Mūsų visuomenė pamiršo, ką reiškia solidarumas. Yra kovų, kurių nelaimėsime, jei stiprieji nesutiks prisiimti naštos kartu su silpnaisiais, sveikieji – su sergančiais.

Ne taip seniai ir jau ne vieną kartą Lietuvos visuomenė buvo sukrėsta baisių tragedijų, kurių aukomis tapo mažamečiai vaikai. Tada skambėjo balsai, jog turime imtis visko, kad tokie dalykai nepasikartotų. Moksliniai tyrimai rodo, kad trimis iš keturių smurto artimoje aplinkoje atvejais smurtauja nuo alkoholio apsvaigę asmenys. Mums reikia saugios Lietuvos. Saugios pirmiausia augti vaikui. Tačiau tam mums reikia mažiau geriančios Lietuvos. Jei alkoholio vartojimas nesumažės, mums niekada nepakaks vaiko teisių apsaugos darbuotojų, galinčių apsaugoti vaikus.


Kuo Dusetoms brangus arkivyskupas Teofilius Matulionis

Marija VARENBERGIENĖ

Prie arkivyskupo Teofiliaus
Matulionio tėvo Jurgio Matulionio
kapo Dusetų kapinėse pastoracinės
tarybos narės su Dusetų klebonu
kan. Stanislovu Krumpliausku
ir Dusetų seniūnu Sauliumi Kėbliu

2016 metų pabaigoje sužinojome, kad Šventasis Tėvas popiežius Pranciškus arkivyskupą Teofilių Matulionį leidžia skelbti palaimintuoju. Todėl Lietuvos vyskupai paskelbė 2017-uosius metus Arkivyskupo Teofiliaus Matulionio metais. Jo beatifikacija vyks birželio 25 dieną Vilniuje.

Garbingojo Teofiliaus Matulionio gyvenimas liudija drąsą ir tvirtumą, kuriais paprastas žmogus gali atsilaikyti prieš sąžinę ir religijos laisvę niekinančią sistemą. Šešiolika metų kalėjime ir ketveri namų arešte arkivyskupui buvo skirti ne už nusikaltimus, bet iš neapykantos krikščioniškajam tikėjimui. Savo kankinyste arkivyskupas T. Matulionis paliudijo ištikimybę Evangelijai ir meilę Bažnyčiai. Jį gerbdama Bažnyčia prisimena ir pagerbia visus krikščioniškojo tikėjimo ir sąžinės kankinius, ateistinio komunizmo aukas, tremtinius, kurių gyvenimo auka už tikėjimą ir Tėvynės laisvę nėra taip plačiai žinoma.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija