2017 m. birželio 2 d.
Nr. 22 (2239)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai
2017 metai

Kuo Dusetoms brangus arkivyskupas Teofilius Matulionis

Marija VARENBERGIENĖ

Prie arkivyskupo Teofiliaus
Matulionio tėvo Jurgio Matulionio
kapo Dusetų kapinėse pastoracinės
tarybos narės su Dusetų klebonu
kan. Stanislovu Krumpliausku
ir Dusetų seniūnu Sauliumi Kėbliu

Dusetiškiai po renginio Dusetų
kultūros centre su dr. Aldona
Vasiliauskiene ir Dusetų klebonu
kan. Stanislovu Krumpliausku

2016 metų pabaigoje sužinojome, kad Šventasis Tėvas popiežius Pranciškus arkivyskupą Teofilių Matulionį leidžia skelbti palaimintuoju. Todėl Lietuvos vyskupai paskelbė 2017-uosius metus Arkivyskupo Teofiliaus Matulionio metais. Jo beatifikacija vyks birželio 25 dieną Vilniuje.

Garbingojo Teofiliaus Matulionio gyvenimas liudija drąsą ir tvirtumą, kuriais paprastas žmogus gali atsilaikyti prieš sąžinę ir religijos laisvę niekinančią sistemą. Šešiolika metų kalėjime ir ketveri namų arešte arkivyskupui buvo skirti ne už nusikaltimus, bet iš neapykantos krikščioniškajam tikėjimui. Savo kankinyste arkivyskupas T. Matulionis paliudijo ištikimybę Evangelijai ir meilę Bažnyčiai. Jį gerbdama Bažnyčia prisimena ir pagerbia visus krikščioniškojo tikėjimo ir sąžinės kankinius, ateistinio komunizmo aukas, tremtinius, kurių gyvenimo auka už tikėjimą ir Tėvynės laisvę nėra taip plačiai žinoma.

Malda ir pasivedimas Viešpaties valiai padėjo jam išgyventi sudėtingiausius išbandymus ir išlikti nepalaužtos dvasios liudijant, kokią jėgą žmogui suteikia krikščioniškasis tikėjimas. Skelbimas palaimintaisiais ar šventaisiais aktualus ir džiugus ne tiek danguje esantiems asmenims, kiek žemėje keliaujančiai Dievo tautai. Prie dangiškosios garbės mes nieko nepridėsime, bet turėdami Bažnyčios pripažintą palaimintąjį patys praturtėsime ir su didesniu pasitikėjimu šauksimės jo užtarimo.

Beatifikacijos iškilmės Lietuvoje vyks pirmą kartą. Tai – ne tik istorinis įvykis, bet ir kvietimas drąsiai gyventi Evangelija šiandienos iššūkių ir persekiojimų akivaizdoje. Tai – gera galimybė susitikti gyvąjį Jėzų ir tapti jo mokiniais. Nelikime nuošalyje, bet ruoškimės ir aktyviai dalyvaukime.

Dusetose gegužės 12 dieną Kultūros centre įvyko renginys, į jį atvyko istorijos mokslų daktarė Aldona Vasiliauskienė ir įdomiai papasakojo apie Lietuvai nusipelniusius įžymius žmones, tikėjimo kankinius... Tačiau svarbiausia šio susitikimo su mokslininke tema buvo pasakojimas apie arkiv. T. Matulionio gyvenimą ir kankinystę.

Šio įdomaus renginio iniciatorius – Dusetų Švč. Trejybės parapijos klebonas kanauninkas Stanislovas Krumpliauskas. Organizacinius rūpesčius prisiėmė Dusetų K. Būgos gimnazijos direktoriaus pavaduotoja Vanda Normantienė.

Renginį pradėjo Dusetų K. Būgos gimnazijos tikybos mokytoja Virginija Markevičienė. Giesmę, pritardama gitaros akordams, sugiedojo Margarita Simokaitytė. Skaidres apie arkiv. T. Matulionio gyvenimą parengė mokytoja Vanda Normantienė. Jų demonstravimo metu tekstą skaitė devintokės Vismantė Sinkevičiūtė ir Greta Stankevičiūtė. Parodytas filmas „Žvilgsnis į arkivyskupo T. Matulionio gyvenimą“. Žiūrovai susipažino su iškilaus dvasininko biografija.

Dr. A. Vasiliauskienė, būdama mokslininkė, religijos istorikė, turėjo galimybę susipažinti su dokumentine medžiaga kai kuriuose Rusijos kalėjimuose, todėl pasidalino savo ieškojimų rezultatais, pasidžiaugė, kad turi surinkusi daug svarbios medžiagos religijos istorijos klausimais ne tik Lietuvoje, bet ir Ukrainoje. Ji papasakojo apie savo parašytas ir išleistas knygas, kuriose surinkta svarbi dokumentinė medžiaga apie iškilius Lietuvos dvasininkus, tarp jų ir dusetiškiams žinomus monsinjorus Klemensą Gutauską (dirbusį Dusetose) ir Daugailių kleboną Petrą Baltušką. Knygas „Vasilijaus Zinko studija“, „Sesuo Rafaila“, „Monsinjoras Klemensas Gutauskas“ ir „Monsinjoras Petras Baltuška“ autorė Aldona Vasiliauskienė padovanojo dusetiškiams.

Vis dėlto svarbiausia Arkivyskupo Teofiliaus Matulionio metų žinia dusetiškiams yra ta, kad Aukščiausiojo valia jie yra apdovanoti brangia dovana. Dusetų kapinėse yra palaidotas arkiv. T. Matulionio tėvas Jurgis Matulionis. Laidojimo vietą ir J. Matulionio kapą padėjo surasti seserys vienuolės Kristaus Karaliaus diakonės iš Kaišiadorių vyskupijos. Jos, 2015 metais atvykusios į Dusetas, drauge su Dusetų Švč. Trejybės parapijos klebonu kan. Stanislovu Krumpliausku ir Pastoracinės tarybos narėmis Elena Antonova ir Brone Latvėniene, senosiose kapinėse surado arkiv. T. Matulionio tėvo Jurgio kapą. Visas karų ir pokario negandas pergyvenęs, puikiai išsilaikė iki šių dienų didingas akmeninis kryžius, ant jo metalo plokštelėje dar matomas užrašas apie čia palaidotą Jurgį Matulionį. Kapavietę puošia kalto metalo tvorelė. Kadangi senasis užrašas sunkiai įskaitomas, seserų vienuolių iniciatyva šalia kryžiaus pritvirtinta nauja lentelė su užrašu: „ARKIVYSKUPO / DIEVO TARNO / KANKINIO / TĖVAS / JURGIS MATULIONIS / (1833–1911)“

Daugelis dusetiškių domisi, kaip atsitiko, kad arkiv. T. Matulionio tėvas Amžinam poilsiui atgulė Dusetų kapinėse, kadangi arkivyskupo motina 1877 metais palaidota Alantos kapinėse.

Skaitydama Prano Gaidos knygą „Nemarus mirtingasis“, kurioje rašoma apie arkiv. T. Matulionį, radau, kad Jurgis Matulionis 1890 metais su šeima apsigyveno netoli Dusetų, Baraukos vienkiemyje. Čia jis pasiligojo, mirė 1911 metais ir buvo palaidotas Dusetų kapinėse. Dabar jo kapą prižiūri ir apsodina gėlėmis mūsų bažnyčios darbštuolės Elena Antonova ir Bronė Latvėnienė.

Dusetiškiai irgi organizuoja piligriminę kelionę į arkiv. T. Matulionio beatifikaciją. Norintieji vykti į ją dar gali registruotis pas Bronę Latvėnienę bažnyčioje po pamaldų, arba tel. 86 996 32 73. Visus tuos, kurie negalės vykti į arkiv. T. Matulionio skelbimo palaimintuoju apeigas Vilniuje, labai kviečiame beatifikacijos dieną, birželio 25-ąją, po šv. Mišių Dusetų Šv. Trejybės bažnyčioje susirinkti prie arkiv. T. Matulionio tėvo kapo su žvakelėmis ir darželių gėlių žiedais. Pasistengsime paženklinti taką, vedantį prie Jurgio Matulionio kapo, nes daugelis dar nežino arkivyskupo tėvo palaidojimo vietos. Tada bus patogu kiekvienam, turinčiam laiko ir norinčiam ateiti ir pasimelsti prie arkivyskupo tėvo kapo.

Maldose padėkosime Dievui, kad Jo valia tėvas Jurgis Matulionis ir motina Ona Matulionienė davė Lietuvai dar vieną palaimintąjį, į kurį galėsime kreiptis prašydami jo užtarimo ir malonių.

Dusetos, Zarasų rajonas
Virginijos Visockienės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija