2017 m. birželio 9 d.
Nr. 23 (2240)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai
2017 metai

Kauno arkivyskupijoje

Kauno I dekanate

Mons. Kazimiero Senkaus kunigystės 75-metis

Mons. Kazimieras Senkus

EIGULIAI. Birželio 3-iąją, šeštadienį, į Palaimintojo Jurgio Matulaičio namus rinkosi žmonės paminėti džiugų ir reikšmingą įvykį: Palaimintojo Jurgio Matulaičio parapijoje buvo iškilmingai minimas monsinjoro Kazimiero Senkaus kunigystės 75-metis. Namų koplyčioje garbingojo Monsinjoro kunigystės 75-mečio padėkos šv. Mišias aukojo jubiliatas mons. K. Senkus, Kauno dekanas mons. Vytautas Grigaravičius ir parapijos klebonas kun. Dainius Lukonaitis. Giedojo parapijos Sumos choras. Mons. V. Grigaravičius homilijoje pristatė jubiliato biografiją. 1917 metais gimęs K. Senkus mokėsi Vilkaviškio gimnazijoje, vėliau – Vilkaviškio kunigų seminarijoje. 1942 m. gegužės 30 d. K. Senkus Miunsteryje, Vokietijoje, buvo įšventintas kunigu. Pirmaisiais pokario metais lankė Rėgensburgo bažnytinės muzikos mokyklą, o 1947–1950 metais Romoje studijavo Popiežiškajame bažnytinės muzikos institute grigališkąjį choralą ir kompoziciją. Už diplominį darbą apie lietuvių liaudies giedojimą gavo magistro laipsnį. Iki 1954 metų Šv. Kazimiero kolegijoje, Romoje, buvo giedojimo mokytojas, vargonininkas ir chorvedys. Paruošė giesmynėlį „Giedanti bažnyčia“, parašė studiją apie lietuvių liaudies dainų formą, parengė giesmyną „Garbė Dievui“, surinko lietuviškų liaudies giesmių melodijų, sukūrė nemažai giesmių.


Kauno arkivyskupijoje

Kauno I dekanate

Konsekruota Šventosios Dvasios bažnyčia

ŠILAINIAI. Birželio 4-ąją, per Sekmines, Kauno arkivyskupas Lionginas Virbalas, konsekravęs Šventosios Dvasios parapijos bažnyčią, sakė: „Džiaugiuosi kartu su jumis ir dėkoju Dievui už šią dieną“. Šiai šventei parapija skyrė trijų dienų programą su Švč. Sakramento adoracija, parapijos Atsinaujinimo diena „Ten, kur Bažnyčia, ten ir Dvasia“. Išvakarėse bemaž 80-čiai jaunuolių Kauno arkivyskupas emeritas Sigitas Tamkevičius suteikė Sutvirtinimo sakramentą, o gegužę Pirmąją Komuniją priėmė daugiau kaip 200 vaikų. Ši viltinga parapijos ateitis ir gyva dabartis buvo minėta klebono ataskaitoje, pristatant gyvą bendruomenės gyvenimą ir bažnyčios statybos istoriją Sekminių sekmadienį ją aplankiusiam ir bažnyčią konsekravusiam Kauno arkivyskupui metropolitui Lionginui Virbalui.


Kauno arkivyskupijoje

Kėdainių dekanate

Pirmosios Komunijos šventė

Pirmosios Komunijos šventėje
daugiausiai buvo vaikų

KĖDAINIAI. Kristaus Žengimo į dangų iškilmės dieną Šv. Jurgio bažnyčioje daugiau kaip 60 vaikų pirmą kartą priėmė Šventąją Komuniją. Šv. Mišias aukojo klebonas kun. Artūras Stanevičius. Šventojo Rašto skaitinius skaitė vaikučių mamytės: Raimonda Augienė ir Jolanta Klevinskienė.

Baigdami katechezės pamokėles kalbėjomės su vaikais, jog ne viską galima išmokti mintinai, kad tikėjimo pamoka tęsis visą gyvenimą. Tikėjimą Dievu reikia pajausti, brandinti, auginti bei puoselėti per maldą, Bažnyčios Tradiciją, Šventojo Rašto, kuris kiekvienoje šeimoje turėtų užimti pačią garbingiausią vietą, tiesas. Nusprendėme, kad nereikia bijoti išpažinties, kuri palengvina sielos būseną, o dera vengti nuodėmės, kuri atitolina mus nuo Dievo. Mūsų gyvenimo kelio ženklai – Dievo įsakymai, kurių nevalia pamiršti.


Kauno arkivyskupijoje

Raseinių dekanate

Prasmingas penktadienio vakaras

Šv. Mišių koncelebracijai vadovavo
arkivyskupas Lionginas Virbalas

RASEINIAI. Gegužės 19-osios, penktadienio, vakarą Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčioje Kauno arkivyskupas Lionginas Virbalas suteikė Sutvirtinimo sakramentą 79 jaunuoliams, kurie tam ruošėsi per visus mokslo metus, bei 6 suaugusiems, kurie ruošėsi papildomai – iš pastarųjų trys dar šią vasarą tuoksis ir labai norėjo prieš Santuokos sakramentą būti sutvirtinti ir Šventosios Dvasios. Šv. Mišias koncelebravo mons. Artūras Jagelavičius, Girkalnio parapijos klebonas kun. Juozas Kaknevičius, Raseinių dekanas kun. Vytautas Paukštis ir vikaras kun. Valdas Šidlauskas. Sutvirtinamieji skaitė skaitinį ir savo pačių kurtą visuotinę maldą, giedojo psalmę. Kartu su atnašomis buvo atneštos ir jų surinktos dovanos – kanceliarinės prekės, knygos, saldumynai. Visa tai buvo padovanota Raseinių Vaikų namų auklėtiniams ir vaikams su negalia, kurių tėveliai renkasi savipagalbos grupėje parapijos namuose. Šv. Mišiose giedojo Gerdos Lapinskaitės vadovaujamas jaunimo choras.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija