2017 m. birželio 9 d.
Nr. 23 (2240)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai
2017 metai

Tautodailininko brandos darbų paroda

Rūta Averkienė

Algirdas Juškevičius
savo darbų parodos atidaryme

Algirdo Juškevičiaus darbai

VARĖNA. Kultūros centro parodų salėje atidaryta unikalaus kūrėjo – varėniškio tautodailininko, medžio drožėjo Algirdo Juškevičiaus – jubiliejinė išskirtinės brandos darbų paroda. Į atidarymą susirinkęs gausus būrys menininko kolegų bei draugų, varėniškių dar kartą turėjo galimybę įsitikinti, jog Algirdas turi Dievo dovaną prakalbinti medį, įpūsti jam gyvybės. Todėl kiekviena į rankas paimta Algirdo skobta skulptūra skleidžia šilumą, žavi individualia menine forma bei visumos darna. Kūrybinė Algirdo patirtis jau pasiekusi brandos amžių – medžio dirbinius, skulptūras jis kuria bene keturias dešimtis metų. Parodoje galima išvysti įvairių laikotarpių menininko darbų. Jo rankomis sukurti medžio darbai puošia ne tik Varėnos rajoną, bet ir Lietuvą, jais grožisi ir varėniškiai, ir svečiai. Be skulptūrų, jis kuria bareljefus, kaukes, gamina žaislus, baldus, drožia šaukštus, skobia kaušus. Menininkas yra surengęs dvidešimt autorinių parodų Lietuvoje ir užsienyje, parengęs projektų, skirtų drožybos ir žaislininkystės amatų vystymui.

A. Juškevičius – puikus mokytojas, jau 36 metus mokantis jaunimą meninės medžio drožybos Varėnos kultūros centro dailės studijoje „Kadagys“. 2007 ir 2016 metais jis apdovanotas Kultūros ministerijos premija „Už geriausius projektus jaunimui“, o 2014 metais – Žemės ūkio ministerijos premija „Sėkmingiausiai dirbantis tradicinis amatininkas“. A. Juškevičius yra Lietuvos tautodailininkų sąjungos ir senųjų amatų klubo „Dvaro meistrai“ narys.

Autorių su solidžia paroda bei jubiliejumi pasveikinęs Varėnos rajono savivaldybės meras Algis Kašėta sakė, jog sunku žodžiais įvertinti Algirdo, Lietuvos ir pasaulinio lygio medžio drožėjo darbų vertę. „Sunkiai įsivaizduojame rajono renginius be Algirdo. Jis šventėse visur dalyvauja su savo senais ir naujais darbais, su mokiniais demonstruoja drožybos procesą. Už tai, kad daug metų medžio meno paslaptis perteikia jaunimui, jį lavina etninės kultūros, liaudies tradicijų ir istorinio paveldo srityse, Algirdas vertas ypatingos padėkos, – sakė meras ir įteikė autoriui padėką ir albumą „Laisvės paženklinti“.

Varėnos rajono savivaldybės administracijos direktorius Alvydas Verbickas pasidžiaugė, jog autoriaus rankos kuria tikrus stebuklus ir rodo kitiems, kaip juos kurti.

Pats autorius prisipažino, kad daro tai, kas jam labai patinka, kas artima visą gyvenimą. „Labai smagu, kad atsiranda jaunų žmonių, kurie nori perimti mano žinias. Šiandien parodoje pristatau tai, ką esu sukūręs – sakralinės skulptūros kolekciją, senuosius žaislus, pastaruoju metu kuriamus istorinius gaminius – indus, šaukštus. Tokius naudojo mūsų protėviai, tokie gaminiai rasti Norvegijoje, Vokietijoje, saugomi Valdovų rūmuose, Nacionaliniame muziejuje Vilniuje. Dėkoju visiems, kad atėjote į parodą ir pagerbėte mane“, – kalbėjo autorius.

Menininkai Audronė ir Saulius Lampickai sakė, jog A. Juškevičius yra unikalus menininkas. Kalbant apie jį, labiausiai tinka apibūdinimas „kokybė“. Šis žodis apima ir išskirtinę jo kūrybą, ir darbą, ir santykį su žmonėmis, ir jaunimo mokymą.

Parodos autorių pasveikino ir jo kūrybinis mokytojas Antanas Česnulis. Jis pastebėjo, jog kūrėjo darbų tikslumas išduoda jo specialybę – matematiką. Šio menininko patarimai ypač pravertė kūrybinės veiklos pradžioje.

Lietuvos tautodailininkų sąjungos pirmininkas, dailininkas Jonas Rudzinskas pripažino, kad šio menininko kūryba jau įėjo į liaudies kultūros raidos istoriją ir jo buvimas liaudies kultūroje yra būtinas. Sveikindamas jis linkėjo „aštrių kaltų, kietos medienos ir lengvų minčių“ ir kad A. Juškevičiaus kūryba klestėtų visoje Lietuvoje.

Su jubiliejine paroda A. Juškevičių sveikino gausus būrys šeimos narių, rajono vadovų, giminaičių, rajono tautodailininkų, draugų, bendramokslių, mokinių bei jo kūrybos gerbėjų.

Parodos atidarymo renginį papuošė A. Juškevičiaus bičiulio, aktoriaus Viačeslavo Mickevičiaus muzikinė dovana.

Autorės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija