2017 m. birželio 9 d.
Nr. 23 (2240)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai
2017 metai

Bažnytinių chorų šventė

Bažnytinių chorų šventė „Giesmių
pynė Marijai“ Žagarių bažnyčioje

Alytiškės literatės Scholastika
Kavaliauskienė, Emilija Krušinienė
ir Seinų lietuvių šv. Kazimiero
draugijos pirmininkas Algirdas
Vektorius Žagarių bažnyčios šventoriuje

Gieda Prienų vokalinis
ansamblis „Puriena“

Gieda Suvalkų choras

Jau ketvirtą kartą nedidelėje Žagarių kaimo (Lenkija) Šv. Baltramiejaus bažnyčioje gegužės 20 dieną vyko bažnytinių chorų šventė „Giesmių pynė Marijai“. Jos iniciatorius – Seinų lietuvių šv. Kazimiero draugijos pirmininkas Algirdas Vektorius.

Tą dieną Šv. Mišias aukojo Seinų parapijos vikaras kun. Petras Gucevičius. Jis pakvietė tikinčiuosius pasimelsti už Lietuvos ateitį, už tai, kad mažėtų lietuvių emigracija. Šv. Mišiose grojo vargonai, giedojo mišrus Marijampolės miesto choras „Šešupė“ (vadovas – Pranas Pavilionis). Į nedidelę bažnytėlę susirinko ne tik aplinkinių kaimų gyventojai, atvyko ir iš tolimesnių Lenkijos vietovių, Lietuvos, be to ir dalyvių buvo daug. Festivalyje dalyvavo lietuvių bažnytiniai chorai iš Suvalkų, Punsko, Seinų miestų, Žagarių kaimo choras ir iš Lietuvos – Prienų ir Marijampolės chorai.

Punskui festivalyje atstovavo trys kolektyvai: ansamblis „Gimtinė“, 28 metus veikiantis prie Lenkijos lietuvių etninės draugijos (vadovė – Angelė Bapkauskienė), Punsko pensininkų klubo kolektyvas „Tėviškės aidai“ (vadovas – Gediminas Kraužlys), įkurtas 2001 metais, ir garsusis Punsko bažnytinis choras (vadovas – vargonininkas Eugenijus Parakevičius). Be to, dar giedojo Punsko bažnytinio choro moterų kvartetas.

Šventę pradėjo Seinų lietuvių bažnytinis choras (vadovas – Vytautas Grigutis, chorvedys – vargonininkas Slavomir Kardel). Šis choras veikia nuo 1992 metų. Žagarių kaimo choras sužavėjo ne tik gražiu giedojimu, bet ir savo sudėtimi – jame yra daug jaunų žmonių, ypač vaikinų (vadovas – Voicechas Šrederis).

Įsiminė Suvalkų miesto bažnytinis choras. Šiame mieste bažnyčiose lietuviškai giedoti buvo pradėta prieš 100 metų, vėliau buvo uždrausta, ir lietuviškas giedojimas atgaivintas 1992 metais. Per tuos metus keitėsi keli choro vadovai, dabar Suvalkų bažnytiniam chorui vadovauja Vytautas Batvinskas.

Dvi giesmes pagiedojo Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos Prienų rajono filialo vokalinis ansamblis „Puriena“, vadovaujamas Onutės Matusevičiūtės.

Tarp chorų pasirodymų buvo skirtas laikas Alytaus apskrities literatų klubo „Tėkmė“ atstovams. Visus susirinkusius pasveikino ir skaitė savo kūrinius klubo pirmininkė Emilija Krušinienė. Eilėraštį, skirtą Marijai, paskaitė klubo narė Scholastika Kavaliauskienė, pasveikinimo žodį tarė ir Alfonsas Vitkauskas.

Šventę-festivalį savo giedojimu apvainikavo Marijampolės kultūros centro mišraus choro „Šešupė“ atliekamos giesmės. Choras „Šešupė“, įkurtas 1970 metais, yra koncertavęs daugelyje Europos valstybių, jau turintis savo tradicijas, pagarsėjęs ir sakralinės muzikos atlikimu. Jo atliekamą giesmę „Marija, Marija“ (Č. Sasnausko) giedojo visi. Vieningai buvo sugiedotas Lietuvos valstybinis himnas.

Ši bažnytinių chorų šventė yra lietuvių tautą vienijantis renginys. Buvo nupinta nuostabi giesmių pynė Marijai.

Scholastika Kavaliauskienė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija