2017 m. liepos 14 d.
Nr. 28 (2245)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai
2017 metai

Istorinis Donaldo Trampo vizitas Lenkijoje ir Vokietijoje

Lietuvos ir JAV prezidentai Dalia
Grybauskaitė ir Donaldas Trampas
tarp kitų valstybių vadovų Varšuvoje
Roberto DAČKAUS (lrp.lt) nuotrauka

Jau seniai buvo laukiam JAV prezidento Donaldo Trampo (Donald Trump) vizito į Lenkiją, kurio metu turėjo paaiškėti JAV administracijos požiūris į Vidurio Europos saugumo garantijos klausimus. D. Trampas į Varšuvą atvyko liepos 5-osios vakarą ir susilaukė didžiulio dėmesio. Jis susitiko su Lenkijos prezidentu Andžejumi Duda (Andrzej Duda) ir dalyvavo Trijų jūrų iniciatyvos posėdyje. Tiesiai iš Lenkijos JAV vadovas vyko į Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikimą, vykusį liepos 7–8 dienomis Vokietijoje, Hamburgo mieste, ir susitiko su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu. Politikai ir apžvalgininkai šį susitikimą vadino istoriniu. Didžiajam dvidešimtukui priklauso šios šalys: Argentina, Australija, Brazilija, Indija, Indonezija, Italija, Japonija, JAV, Jungtinė Karalystė, Kanada, Kinija, Meksika, Pietų Afrikos Respublika, Pietų Korėja, Prancūzija, Rusija, Saudo Arabija, Turkija, Vokietija.


Kaune atidengta burmistro Jono Vileišio skulptūra

Skulptūra burmistrui Jonui Vileišiui

Liepos 6-ąją, Valstybės dieną, Kaune buvo atidengta 2,4 metrų aukščio iš bronzos lieta skulptūra, vaizduojanti Laisvės alėja žingsniuojantį burmistrą Joną Vileišį. Jam einant burmistro pareigas vyko intensyvi Kauno miesto plėtra iš senojo miesto branduolio – Senamiesčio – į Naujamiestį, Žaliakalnį, Aleksotą, Šančius ir kitus priemiesčius. Šį istorinį momentą bene labiausiai reprezentuoja tuo metu susiformavęs kaunietiškojo modernizmo architektūros stilius, 2015 metais įvertintas ir visos Europos mastu, suteikiant šiam reiškiniui Europos paveldo ženklą. Vienu labiausiai pasižyminčiu prieškario moderniosios architektūros pastatų Kaune laikomi Centrinio pašto rūmai buvo statyti, kai miestui vadovavo J. Vileišis. Netoli jų pastatyta burmistro skulptūra. Advokatas, Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataras J. Vileišis tarpukariu ėjo vidaus reikalų, vėliau finansų ministro pareigas, buvo Lietuvos valstybės atstovas JAV, pretendavo į prezidento postą. 1921–1933 metais būdamas Kauno miesto burmistru per trumpą laiką organizavo kanalizacijos, vandentiekio tinklų tiesimą, sutvarkė susisiekimo problemas, pastatė tiltų, įkūrė mokyklų, visuomeninių organizacijų.


Kardinolui Henrikui Gulbinovičiui įteiktos Vilniaus rajono garbės piliečio regalijos

Vilniaus rajono merė Marija
Rekst kardinolui Henrikui Romanui
Gulbinovičiui įteikė Vilniaus
rajono garbės piliečio regalijas

Birželio 9 dieną Vroclave (Lenkija) Vilniaus rajono savivaldybės merė Marija Rekst kardinolui Henrikui Romanui Gulbinovičiui įteikė Vilniaus rajono garbės piliečio regalijas. Iškilminga ceremonija įvyko akcijos „Išgelbėk prosenelio kapą nuo užmaršties“ (lenk. „Mogiłę pradziada ocal od zapomnienia“) baigiamojo dviejų dienų koncerto metu.

„Vilniaus kraštas džiaugiasi turėdamas tokį pilietį“, – įteikdama apdovanojimą sakė merė M. Rekst bei pabrėžė, kad kardinolui šis titulas suteiktas už krikščioniškų vertybių ir tradicijų puoselėjimą. Kardinolas merės buvo pakviestas aplankyti Vilnių. Atsiimdamas apdovanojimą kardinolas H. Gulbinovičius džiaugėsi, kad Vilniaus kraštas nepamiršta savo vaikų. Atsakydamas į merės kvietimą atvykti į Vilnių, sakė, kad būtinai atvyks, jeigu tik leis sveikata.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija