2017 m. liepos 21 d.
Nr. 29-30 (2246-2247)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai
2017 metai

Apie rankų darbo kilimus iš lino

Vidmantas Budrevičius –
geriausias įmonės audėjas

Lankytojai susipažįsta su parodoje
demonstruojamais kilimais

Kilimų iš lino gamybos paslaptis
atskleidžia UAB „Pluošto linija“
vadybininkė Regina Archipovienė

PANEVĖŽYS. Gegužės 11-ąją rankų darbo kilimų iš lino parodos rajono savivaldybės viešosios bibliotekos meno galerijoje „Prie knygų“ atidarymas sulaukė tiek žmonių, kad prireikė papildomų kėdžių. Tokius kilimus gaminanti UAB „Pluošto linija“ – vienintelė Baltijos šalyse. Įmonė įsikūrusi priemiestinėje Staniūnų gyvenvietėje.

Dizainerės Sandros Serapinienės (pati atvykti negalėjo) lininius kilimus prisistatė įmonės vadybininkė Regina Archipovienė. Ji sakė, kad nors įmonė, kurios gamybos ženklas – EcoLinum, – palyginti jauna, tačiau rinką savo gaminiams sugebėjo rasti ne tik Lietuvoje, bet ir Skandinavijos šalyse, Anglijoje. 2016 metais savo darbus eksponavo parodose Hanoveryje, Kiolne, Paryžiuje. Didžiausio susidomėjimo sulaukė R. Archipovienės pasakojimas apie kilimų gamybą (nusibodo matyti vien kilimų prekybos verslą „perku-parduodu“). Eskizas projekcijos pagalba perkeliamas ant drobės, tuomet atrenkami verpalai ir tik tada prasideda gamybos procesas. Audėjas valdo nedidukę vokišką mašinėlę, kuria gali išausti įvairaus dydžio dirbinius su 12–70 mm pūku. Kartą turėjo užsakymą 4x6 m dydžio kiliminei dangai. Išaudžiami patys sudėtingiausi raštai – tai, ko pageidauja klientas. Kilimai nėra pigūs – jų kvadratinis metras kainuoja nuo 200 iki 400 eurų. Tačiau tą kainą atsveria kokybė. Gaminiai – ekologiški, nekenkiantys sveikatai. Pripažinti kilimų audėjai belgai kraipė galvas, kaip lietuviai visa tai padaro. Indai, su kuriais susipažino vienoje parodoje, per pusantrų metų dar nesugebėjo to pasiekti.

Kadangi linai Lietuvoje beveik neauginami, žaliava įsivežama iš Belgijos, Prancūzijos, Baltarusijos. Sukaupta net 76 spalvų siūlų. Į sandėlį produkcija nekraunama, bet gaminama tai, ką užsako klientas ir pagal jo piešinį. Toliau – jau dizainerių reikalas. Paprastai kilimą audžia vienas žmogus, bet jeigu reikia keisti jo spalvas, jau įsikiša dizainerė. Audėju gali būti tik tam turintis gabumų. Buvo tokių, kurie pamėgino, bet turėjo išeiti. Tai – ir kantrybės reikalaujantis darbas. Nors tokią savybę turi daugiau moterys, tačiau audimo meistru pripažintas ir Vidmantas Budrevičius. Vyras sako, kad toks darbas nėra lengvas, jis reikalauja daug judesių, bet yra kūrybiškas. Atlyginimas priklauso nuo išausto kiekio. Per darbo dieną išaudžia maždaug vieną kvadratinį metrą kilimo. Prieš įsidarbindamas „Pluošto linijoje“, V. Budrevičius dirbo Panevėžio vaikų muzikos mokykloje, buvo pramoginių šokių grupės vadovas.

Bronius VERTELKA

Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija