2017 m. rugsėjo 8 d.
Nr. 34 (2251)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai
2017 metai

Vėl atlaidai Šiluvoje

Švč. Mergelės Marijos Gimimo
(Šilinių) atlaidai Šiluvoje

Šiluvoje vėl prasidėjo ir iki rugsėjo 15 dienos vyks didieji Švč. Mergelės Marijos Gimimo (Šilinių) atlaidai. Šiemet jie vyksta švenčiant Palaimintojo arkivyskupo Teofiliaus Matulionio metus. Galime prisiminti, kad 1937 metais viename savo interviu laikraščiui „XX amžius“ (1937 12 11, nr. 280) arkivyskupas Teofilius taip kalbėjo apie Šiluvą: „Mūsų tautinė šventovė Šiluva galėtų būti dar labiau sutvarkyta: tarp bažnyčios ir koplyčios padaryta aikštė, iš abiejų pusių portikai su stogu. Pastatyti viešbutėlį, iškelti kapines iš koplyčios šventoriaus. Padaryti viską meniškai, skoningai“ (LKMA, Arkivyskupas Teofilius Matulionis laiškuose ir dokumentuose, Vilnius, 2002, p. 169). Džiugu matyti, kad po 70 metų ši jo tuomet išsakyta vizija išsipildė: Šiluva iš tiesų jau beveik 10 metų yra pasipuošusi naujais dvasiniais akcentais, įgavo naujos erdvės skleisti evangelijos žinią.

Dar rugpjūčio 25 dieną prieš vakaro šv. Mišias prie Šiluvos Bazilikos sutiktos Palaimintojo T. Matulionio relikvijos. Jos atvežtos didžiajame relikvijoriuje iš Pivašiūnų šventovės, pasibaigus Žolinių atlaidams. Keliaujančios palaimintojo relikvijos – galimybė ir Šiluvoje dar kartą išgyventi džiaugsmo tikrumą, kurį ne vienas mename iš įspūdžių Vilniaus Katedros aikštėje birželio 25 dieną. Su relikvijomis į Šiluvą ir į kiekvieno čia apsilankančio žmogaus širdį nori žengti pats Kristus, tikėjimo kankinys Palaimintasis Teofilius ir šventieji.

Kaip vienoje Šilinių atlaidų homilijoje apie Šiluvą yra sakęs vysk. Kęstutis Kėvalas, ši vieta ypatinga, nes nuo pat įkūrimo traukia piligrimus. Pirmiausia traukia Dievo Motinos su Kūdikiu paveikslas, kurį matome šioje Bazilikoje ir kuris yra padabintas žmonių padėkos votais, įlietais į Mergelės Marijos rūbą, simbolizuojantį, kad čia žmonės patyrė ypatingas Dievo artumo patirtis. Tai – Marijos pasirodymo vieta, kur priartėjo dangus. Pats Dievas neįprastu būdu šioje vietoje prakalbino žmogų. Čia žmonės atvykdavo, kad patirtų gelbstintį Dievo artumą. Šiluva šiandien gali tapti Dievo garbės liudijimo Lietuvai vieta, liudyti, kad yra viltis, jog Dievas yra arti, mus myli ir nori, kad mes persiimtume jo garbinimu. Taigi suteiktume sau ir savo tautai vilties.

Į Šiluvą kasmet plūsta minios žmonių. Ir ne vien per didžiuosius atlaidus. Jono Pauliaus II piligrimų namuose, pastatytuose 2003 metais, grupės pritrūksta laisvų savaitgalių rekolekcijoms. Kiekvieno mėnesio 13 dieną čia švenčiama Marijos diena.

Šiemet pirmą kartą Šiluvos istorijoje maldininkai nebepyks ant vairuotojų, bandančių per minią ir tarp prekystalių prasibrauti į Šiluvos centrą, o savais reikalais skubantys vairuotojai nepyks ant atlaidų dalyvių, užtveriančių jiems kelią. Sunkiasvorėms mašinoms nebereikės daryti didžiulio lanksto per Lyduvėnus. Šiluvos centrą pagaliau bus galima apvažiuoti! Šiluvos seniūnas Juozas Šlepas pasirūpino įtikinti Raseinių rajono savivaldybę, kad ji nupirktų paskutinį privatų sklypą Tulpių gatvėje, nuo kurios priklausė viso apvažiavimo likimas, be to, dar ir įrengti stovėjimo aikštelę. Tulpių gatvė dabar atrodo idealiai – 8 metrų pločio, dviejų eismo juostų kelias. Pravažiuojantiems automobiliams nebetrukdys atlaidai, o jų rimčiai netrukdys automobiliai. Nuo Raseinių atvažiuojant dar prieš Šiluvos riboženklį rodyklė nukreips į Tytuvėnus bei Ariogalą per Tulpių gatvę, o iš Tulpių gatvės išvažiuojant į Žaiginio gatvę vėlgi rodyklė parodys kryptis, kur veda kelias.

Seniūnas J. Šlepas iki Šilinių atlaidų šiluviškiams padovanojo tvenkinį. Šiluvai, neturinčiai jokio savo vandens telkinio, tai yra didžiulė dovana. Nebereikės su pavydu žiūrėti į Tytuvėnus, turinčius net kelis ežerus. Šiluviškiai net savo kūdros neturėjo, artimiausi jiems vandens telkiniai – Dubysa arba Tytuvėnų ežerai. Tvenkinys įrengtas Zbaro kaime, prigludusiame prie Šiluvos, daugybę metų buvusiame apleistame niekur neįteisintame karjere.

Įrengti apvažiavimą ir tvenkinį būtų kainavę didelius pinigus, bet šiluviškiai labai daug ką patys talkų būdu darė, o ir kelininkai padėjo. Šiluviškių idėjoms pritarė ir padėjo jas įgyvendinti meras Algirdas Gricius. O ką pasidarai pats, už tą ir mokėti nereikia. Matyt, gerus ir nesavanaudiškus darbus ir Dievas laimina.

Šiluvos atlaidų įžanga yra paskutinį rugpjūčio sekmadienį. Šiemet, rugpjūčio 27-ąją, Kelmėje, Atgimimo aikštėje, vyko Sąjūdžio mitingas. Po jo padėkos ir vilties eisenos dalyviai iš Tytuvėnų išlydėti į Šiluvą. Jiems vadovavo Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis. Kita grupė maldininkų į Šiluvą ėjo nuo Dubysos (Katauskių gyvenvietės), jai vadovavo Kauno arkivyskupas Lionginas Virbalas.

Rugsėjo 7–9 dienomis vyksta piligriminis žygis į Šiluvos atlaidus studentams. Kelionės maršrutas – Krakės–Betygala–Šiluva. Daugiau nei 50 km žygį pėsčiomis organizavo Kauno arkivyskupijos Jaunimo centras ir Kauno akademinės sielovados bendradarbiai. Rugsėjo 9 dieną Kauno arkivyskupijos Jaunimo centras organizuoja piligriminį žygį į Šiluvą moksleiviams, pavadintą „Ateikite ir pamatysite“ (Jn 1, 39). Maršrutas Kaulakiai–Akstinai–Šiluva yra 13 km.

„Caritas“ kviečia į „Susitikimų palapinę“. Čia „Carito“ darbuotojai ir savanoriai visų lauks pasiruošę atsakyti į klausimus, dalytis savo patirtimi, diskutuoti ar tiesiog drauge pabūti. Kiekvienai dienai paruošta vis kitokia aktuali šių dienų tema. Rugsėjo 8 dienos tema – „Vienas namuose: labas, senatve!“; rugsėjo 9-osios – „Paauglys šeimoje – iššūkiai ir galimybės tėvams“; rugsėjo 10-osios – „Dovanoti save kitiems: savanorystė kaip padėka už galimybę gyventi laisvėje“; rugsėjo 11-osios – „Nusikaltimas ir bausmė: o kaip sugrįžti?“; rugsėjo 12-osios – „Įvaikinimas ir globa: tu gali dovanoti man naują gyvenimą“; rugsėjo 13-osios – „Priimti svetimšalį – amžinas iššūkis Dievo tautai“; rugsėjo 14-osios – „Vienuoliai karitatyvinėje tarnystėje: dovana Bažnyčiai ir visuomenei“; rugsėjo 15-osios – „Dėkojame, kad esame: matoma ir nematoma epilepsijos pusė“. Diskusijoms ir pokalbiams skirtas laikas 10.30–16 val., o išsamesnis temos pristatymas – 13.30 val. „Susitikimų palapinę“ rasite eidami iš aikštės link koplyčios, kairėje pusėje. Be to, čia jūsų kiekvieną dieną 9–18 val. lauks šilta, dar garuojanti arbata bei kava, jei prireiks, ir šalto vandens stiklinė. Tad kviečiame ateiti atsigaivinti ir stabtelėti. Šioje tarnystėje budės Kauno arkivyskupijos „Carito“ dekanatų komandos.

Rugsėjo 8 dieną, penktadienį, vyks vidinio išgydymo pamaldos. 18.45 val. katechezę ves kun. Arnoldas Valkauskas, 19 val. šv. Mišioms vadovaus vysk. Kęstutis Kėvalas, o 20 val. vidinio išgydymo pamaldas ves misionierius iš Lenkijos Marcinas Zielinskis (Marcin Zieliński).

Kiekviena atlaidų diena dedikuota skirtingų sričių atstovams. Rugsėjo 8-ąją, penktadienį, Šiluvoje bus Ligonių, slaugytojų, medicinos darbuotojų ir „Carito“ diena, rugsėjo 9-ąją, šeštadienį, – Jaunimo ir šeimų diena, rugsėjo 10-ąją, sekmadienį, – Maldos su Palaimintuoju Teofiliumi už lietuvius pasaulyje diena, rugsėjo 11-ąją, pirmadienį, – Visuomenės ir valstybės apsaugos darbuotojų diena, rugsėjo 12-ąją, antradienį, – Lietuvos kariuomenės diena, rugsėjo 13-ąją, trečiadienį, – Kunigų diena, rugsėjo 14-ąją, ketvirtadienį – Vienuolių diena, rugsėjo 15-ąją, penktadienį, – Švč. Mergelės Marijos Sopulingosios, Padėkos diena.

Pamaldų tvarka atlaidų metu: šv. Mišios Apsireiškimo koplyčioje – 8, 9 ir 16 val., Švč. Mergelės Marijos Gimimo Bazilikoje – 10 val., aikštėje prieš Baziliką – 12 ir 19 val. Kryžiaus kelio apmąstymas vyks 9.30 val. keliaujant nuo Šiluvos šilo iki Apsireiškimo koplyčios. Rožinis bus kalbamas 11.10 val. aikštėje, 14 val. – Bazilikoje, 18 val. – procesijoje nuo Apsireiškimo koplyčios į Baziliką.

Bažnyčia kviečia į Šiluvą patirti dangaus malonių, sutikti Kristų per Palaimintojo Teofiliaus užtarimą, prisiliečiant prie jo relikvijų. Relikvijos bus gerbiamos Šiluvos Bazilikoje, jos šoniniame altoriuje, iki pat didžiųjų Šiluvos atlaidų pabaigos. Melskimės, kad Švč. Mergelė Marija, Ligonių globėja, savo malone gydytų nesantarvės sužeistas širdis. Mes žinome, kiek daug yra vargą patiriančių šeimų Lietuvoje. Visi, kurie apsidairo aplink ir mato kenčiančias, vargstančias šeimas, melskime Šventosios Dvasios įkvėpimo, jos vedimo, nes ji gali padaryti stebuklus.

Kaip sakė vysk. K. Kėvalas, mes matome Marijos atvirumą Dievo veikimui. Per ją pildosi pasaulio išganymo planas. Ir mes turime pasitikėti Dievu, nes, jei savo gyvenimo sūkuriuose vargus ir kančias atiduodame į jo rankas, jis turi galybę tai perkeisti. Dievą mylintiems viskas išeina į gera. Tas viskas kartais apima ir kančią, išbandymą bei persekiojimus, bet žmogaus ištvermė ir draugystė su Dievu leidžia jam sulaukti stebuklų. Taigi Dievo garbinimas turėtų būti svarbiausias rūpestis žmogaus gyvenime, nes jis yra tas, kuris sukūrė žmogų. Štai kodėl svarbu savo gyvenimą modeliuoti taip, kad Dievas būtų ne priedas prie to, ką veikiame gyvenime, bet gyvenimo pagrindas ir tikslas. Šiluva liudija, kad persekiojimas, netgi tankai ir naikintuvai neišgąsdina žmogaus, jei jis pasitiki Dievu ir išlieka viltyje.

Ričardo Šaknio nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija