2017 m. rugsėjo 15 d.
Nr. 35 (2252)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai
2017 metai

Seimo kėslas Lietuvoje statyti Babelio bokštą

Piterio Breigelio vyresniojo paveikslas
„Babelio bokštas“ (1563 m.)

Babelio bokšto statymas aprašomas Senojo Testamento Pradžios knygoje. Padavimas apie Babelio bokštą religiniu požiūriu paaiškina skirtingų kalbų atsiradimą pasaulyje. Pasak šio padavimo, po pasaulinio tvano žmonės buvo viena tauta ir kalbėjo viena kalba. Jie sumanė pastatyti dangų siekiantį bokštą, kad nieko jiems nebūtų negalimo, tačiau buvo už tai nubausti Jahvės ? jie prabilo skirtingomis kalbomis, negalėjo vienas kito suprasti, tad bokštas liko nepastatytas.

Biblijoje Babelis (religinis Babilono pavadinimas) lieka nuodėmės miestu, nuodėmės simboliu. Taip Naujojo Testamento Apreiškime Jonui aprašyta didžioji paleistuvė: „Ant jos kaktos buvo užrašytas vardas: Paslaptis, didžioji Babelė, ištvirkėlių ir žemės šlykštybių motina“.

Tamaševskininkų skatinamas ir Kirkilo, Kubiliaus, Skvernelio, Pranckiečio palaikomas prezidento Valdo Adamkaus pradėtas antikonstitucinis flirtas su Lenkija dėl pavardžių rašymo asmens dokumentuose pasiekė lietuviško Babelio bokšto statybos stadiją – nepaisyti Lietuvos Respublikos Konstitucijos, Valstybinės lietuvių kalbos įstatymo, sulaužyti Seimo nario priesaiką, kad tik Valdemaro Tamaševskio ir Radoslavo Sikorskio ambicijos būtų patenkintos. Ar toks kelias tinkamas santykiams su Lenkija gerinti? Juk tai – santykių gerinimo aborto rezultatas. Tai turėtų suvokti ir įsisąmoninti Seimo nariai prieš balsavimą dėl alternatyvių pavardžių rašybos asmens dokumentuose projektų.

Nereikia tikėtis, jog tik trijų raidžių – W, Q, X – įvedimu į lietuvišką abėcėlę visos bėdos baigsis. O kuo blogesnė kirilica, arabų ar hebrajų rašmenys? Juk Lietuvoje ne tik lenkų, bet ir kitos tautinės bendrijos gyvena. Ar nemato Seimas, kad, dėdamas į lietuvišką Babelį W, Q, X, užprogramuoja jo griūtį? Nebereikės ir Jahvės pastangų!

Pirmasis Antrosios Lietuvos Respublikos vadovas Vytautas Landsbergis W, Q, X pasiūlė dėti į šaldytuvą; tai, užuot darkius lietuvišką abėcėlę, greta su kirilica ir kitokiais raidynais joms ir yra saugi, reikalui esant vartosenai prieinama vieta.

Algimantas Zolubas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija