2017 m. lapkričio 3 d.
Nr. 42 (2259)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai
2017 metai

Atidaryti nauji filialai

Alytaus rajono meras Algirdas
Vrubliauskas ir rajono viešosios
bibliotekos direktorius Aivaras
Vyšniauskas kerpa bibliotekos
atidarymo juostą

MEIRONIŠKIAI. Rugsėjo 5 dieną Meironiškių kaime, Krakių seniūnijoje, atidarytas nedidelis, bet jaukus Kėdainių Mikalojaus Daukšos viešosios bibliotekos filialas. Įkurtuvėse dalyvavo ir naujų knygų apie Kėdainių kraštą padovanojo rajono meras Saulius Grinkevičius bei savivaldybės administracijos Švietimo ir kultūros skyriaus vedėjas Julius Lukoševičius. Rajono vadovas džiaugėsi ir nauju kultūros židiniu kaime, ir stipria šio kaimo gyventojų bendruomene, kurios iniciatyva ir buvo atidaryta biblioteka. „Patys kaimo gyventojai kreipėsi į mane ir savivaldybės tarybą prašydami atidaryti šį filialą. Tai rodo, kad bibliotekos jie tikrai labai norėjo. Patalpų sutvarkymui iš savivaldybės biudžeto skirti aštuoni tūkstančiai eurų. Remontas atliktas maždaug per pusmetį“, – sakė S. Grinkevičius.

Bibliotekos įkurtuvėse dalyvavo ir knygų padovanojo tarybos narė Adelė Štelmokienė, Krakių seniūnas Jonas Dalbokas, Krakių M. Katkaus gimnazijos direktorius Alanas Magyla, Krakių kultūros centro direktorius Robertas Dubinka, kiti svečiai. Nors kol kas Meironiškio bibliotekos fondai yra gana kuklūs, tačiau gyventojai jau džiaugiasi ne tik nauja skaitymo erdve, bet ir visiems laisvai prieinamais stacionariais kompiuteriais bei bevielio interneto prieiga. Bevielis ryšys veikia ir lauke, apimdamas visą pastato teritoriją. Naujoji biblioteka įsikūrė Meironiškių kultūros namų antrajame aukšte. Nuo šiol čia penkias dienas per savaitę po keturias valandas lankytojus aptarnauja bibliotekininkė Jūratė Mitkuvienė. Ji dar dirba ir Plinkaigalio bibliotekos filiale. Meironiškių bendruomenės atstovas Marius Kriščiūnas įsitikinęs, kad vien šiame kaime gyvenantiems apie 250 žmonių biblioteka yra labai reikalinga.

Kėdainių M. Daukšos viešosios bibliotekos direktorė Birutė Ruzgienės teigia, jog šiuo metu Kėdainių rajone veikia keturios dešimtys bibliotekų. Daugelyje kaimo bibliotekų yra įdiegtas bevielio interneto ryšys. „Per pastaruosius porą metų rajone atidarėme trečią biblioteką. Be šios, jau veikia atidarytos Ąžuolaičiuose bei Keleriškiuose“, – sakė B. Ruzgienė.

Meironiškių kultūros namų patalpose veikusią biblioteką nuspręsta panaikinti prieš daugiau nei dešimt metų, todėl pastaruosius metus šiame kaime bibliotekos paslaugos nebuvo teikiamos.

Kėdainių rajonas

UŽUPIAI. Šio Nemunaičio seniūnijos kaimo gyventojai skaityti knygų, pasinaudoti kompiuteriu galės atidarytoje naujoje bibliotekoje. Tai – jau 32-oji rajono kaimo vietovėje pradėjusi veikti biblioteka. Daugiau kaip 400 gyventojų turintis kaimas iki šiol bibliotekos neturėjo. Rajono savivaldybė viešosios bibliotekos filialui šiame kaime įrengti skyrė patalpas trečiame daugiabučio namo aukšte, dviejuose jaukiuose kambariuose. Atidaryme dalyvavo Alytaus rajono savivaldybės meras Algirdas Vrubliauskas, vicemeras Arvydas Balčiūnas, rajono viešosios bibliotekos direktorius Aivaras Vyšniauskas, Užupių kaimo bendruomenės pirmininkė Gita Sakalauskienė. Rajono meras A. Vrubliauskas, kartu su rajono bibliotekos direktoriumi A. Vyšniausku perkirpęs simbolinę atidarymo juostelę, palinkėjo filialo darbuotojai ir bendruomenės pirmininkei sėkmės, kad biblioteka taptų žmonių mėgstama susibūrimo vieta, aktyviu bendruomenės traukos centru, kuriame netrūktų ne tik knygų ar periodinių leidinių, bet ir smagių pasibuvimų bei vakaronių, kad joje vyktų įdomių renginių, žmonės galėtų susitikti ir pabendrauti prie arbatos puodelio. Meras sakė, jog, priešingai nei daugelyje Lietuvos regionų, Alytaus rajone bibliotekos ne uždarinėjamos, o atidaromos, ir palinkėjo bibliotekos vadovui skirti dar didesnį dėmesį mažesniems filialams aprūpinant juos periodika bei knygomis.

Atidarius biblioteką sveikino, skaitytojų ir glaudaus bendravimo su gyventojais palinkėjo mero pavaduotojas A. Balčiūnas, rajono viešosios bibliotekos direktorius A. Vyšniauskas. „Džiaugiuosi, kad atidarome, o ne uždarome ir kad skaitytojas šiais technologijų laikais suranda galimybę skaityti. Linkiu daug žingeidžių lankytojų“, – sakė vicemeras ir palinkėjo glaudaus bendruomenės ir bibliotekos bendradarbiavimo organizuojant renginius ir laisvalaikį gyventojams.

Užupių filialo bibliotekininkė Irena Pačiauskienė pasidžiaugė gražiai sutvarkytomis naujomis, šiltomis patalpomis, nes ankstesnėje jos darbovietėje, Balninkų filiale, tokių patogumų nebuvo. „Balninkų bibliotekos patalpoms jau seniai reikėjo remonto, o ir žiemos šalčių laukdavome su dideliu nerimu“, – atviravo bibliotekininkė.

Užupių bibliotekos lentynose yra daugiau kaip 2 tūkst. įvairiausių leidinių. Ateityje fondai bus pildomi. Mėgstantiems naršyti internete skirti trys kompiuteriai.

Atidaryta biblioteka pasidžiaugė Užupių kaimo bendruomenės pirmininkė G. Sakalauskienė. Ji tikisi, kad biblioteka taps gyventojų traukos centru, juos telks, kad žmonės rinksis ir skaityti, ir į vyksiančius renginius.

„Su rajono savivaldybės pagalba mes bibliotekas puoselėsime ir laikysime kultūros židiniais rajone“, – sakė bibliotekos direktorius A. Vyšniauskas.

Tame pačiame pastate kaip ir biblioteka yra įsikūrusi kaimo bendruomenė. Jos vadovė G. Sakalauskienė džiaugėsi, kad kartu su biblioteka dirbdama bendruomenė savo kaimo gyventojams galės duoti dar daugiau. Biblioteka priartinta prie bendruomenės, kad dirbdamos išvien jos taptų kultūros židiniu kaime.

Bendruomenės pirmininkė ir bibliotekos direktorius pasižadėjo bendradarbiauti organizuojant renginius.

Užupių bibliotekininkė I. Pačiauskienė anksčiau nuolat dirbo už kelių kilometrų esančiame Balninkų filiale. 100 gyventojų turintys Balninkai be knygų neliks. Paimti perskaitytų knygų ir atvežti naujų bibliotekininkė į kaimą atvažiuos vieną kartą per savaitę.

Kaip sakė Viešosios bibliotekos direktorius A. Vyšniauskas, palikti kaimo be bibliotekos šiais laikais nebegalima. Žmonėms knygų reikia. Jie geriau jaučiasi, turėdami arti savęs kultūros židinuką. Anot A. Vyšniausko, remontuoti prastas bibliotekos patalpas Balninkuose buvo neracionalu, kai greta esančiame Užupių kaime bibliotekos išvis nebuvo. Dviejose jaukiai atnaujintuose bibliotekos kambariuose knygų fondai gana turtingi. Naujajam filialui knygas pradėta kaupti daugiau nei prieš pusę metų. Dalis knygų perimta iš Balninkų filialo, dalį padovanojo A. Mickevičiaus biblioteka, nupirkta naujų. Bibliotekoje įrengti trys kompiuteriai mėgstantiems naujienų ieškoti interneto platybėse.

Pernai bibliotekos filialas atidarytas Vaisodžių kaime.

Alytaus rajonas
Bibliotekos informacija

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija