2017 m. lapkričio 3 d.
Nr. 42 (2259)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai
2017 metai

Išsaugokime Kauno Ąžuolyną ir senąjį stadioną

Pasiūlymas plėtoti 36 ha sklypą
Aleksote, patalpinant jame Kauno
centrinį stadioną, koncertų ir parodų
sales. Projektiniai pasiūlymai
parengti 2015 metais. Autoriai – Alvydas
Žickis, Regimantas Pilkauskas ir kiti

Visų pirma kreipiuosi į Lietuvos Respublikos Ministrą Pirmininką ir Seimo narius: planuodami biudžetą neskirkite pinigų Kauno miesto savivaldybės planuojamoms Kauną žalojančioms statyboms. Žala pasireiškia todėl, kad svarbius miestui objektus numatoma statyti apskritai statybai netinkamuose sklypuose, kad ir mažų potvynių užliejamuose plotuose. Turiu galvoje Mokslo muziejų Nemuno saloje ir Koncertų salę Nemuno pakrantėje. Nemuno ir Neries santakos vaizdo neturėtų žaloti naujas, nelabai reikalingumas tiltas. Kauno miesto planavimas atsidūrė technokratų rankose, kurie, planuodami statybas, neatsižvelgia į gamtos sąlygas ir todėl miestui gresia dideli nuostoliai. Kauniečiai jautriai reaguoja, kai savivaldybės gatvių tvarkytojai be atodairos kerta medžius miesto gatvėse ir aikštėse. Žmonės sunkiau suvokia naujų statybų brovimosi į gamtą pasekmes ir turbūt pagrįstai galvoja, kad jie, neturėdami valdžios svertų, yra nepajėgūs pasipriešinti tokioms statyboms. Grupė Kauno architektų ilgai priešinosi S. Dariaus ir S. Girėno stadiono rekonstrukcijai, o iš esmės jo ir dalies Ąžuolyno sunaikinimui, bet, atrodo, jau nuleido rankas.

Miestų planavimo klaidos yra tiesiogiai susijusios su miesto želdinių ir gamtos naikinimu. Rugsėjo 8-osios rytą į Kauno miesto savivaldybės salę buvo susirinkęs didelis būrys inteligentų, kuriems pagailo Kauno Ąžuolyno. Jie baiminasi, kad nemokšiški pertvarkymai pakenks seniems ąžuolams, pakeis įprastą jo didingą vaizdą. Susirinkime teko atkreipti dėmesį į nelemtą Ąžuolyno parko kaimynystę – projektuojamą S. Dariaus ir S. Girėno stadiono išplėtimą. Dar prieš 50 metų sovietinė miesto valdžia buvo užsimojusi pastatyti didelį stadioną, žinoma, įsibraunant į parko erdvę ir nukertant daug įspūdingų ąžuolų. Kauno visuomenė susivienijo, rimtai pasipriešino, ir sovietinis Vykdomasis komitetas pasidavė. Stadiono tribūnos buvo pastatytos tik vakariniame šone, o rytinis – liko laisvas. Jau 50 metų kauniečiai, sėdėdami tribūnose, grožisi parko vaizdu ir senais įspūdingais ąžuolais. Dabar galiojančiame bendrajame Kauno plane pagrindinio stadiono vieta yra numatyta Aleksote, greta Europos prospekto. Ten savivaldybės žinioje yra 36 ha puikios lygios žemės ir ten galėtų būti ne tik stadionas, bet ir parodų paviljonai, muziejus ir koncertų salė, viskas, ką dabar siekiama sukamšyti miesto centre statyboms netinkamuose plotuose.

Išsaugoti senąjį S. Dariaus ir S. Girėno stadioną, Sporto halę ir teniso aikštynus yra šventa kauniečių pareiga. Ąžuolyno aplinka negali priimti keliolikos tūkstančių lankytojų ar žiūrovų, bet užtat gali pasitarnauti keliems tūkstančiams. Stadiono rekonstrukcija sunaikins senąjį S. Dariaus ir S. Girėno stadioną, kuris gali dar daug metų tarnauti, bus iškirsta dalis Ąžuolyno, o ateityje ir automobilių stovėjimo aikštelės skverbsis į Ąžuolyną.

Regimantas Pilkauskas,
kraštovaizdžio architektas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija