2017 m. lapkričio 17 d.
Nr. 44 (2261)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai
2017 metai

Vaikai džiaugsis naujomis Dienos centro patalpomis

Prezidentė Dalia Grybauskaitė (centre),
Vaidotų parapijos klebonas
kun. Jurgis Vitkovskis (kairėje)
ir kiti su vaikais džiaugiasi
Dienos centro atidarymu
Roberto DAČKAUS (lrp.lt) nuotrauka

Vaidotų parapijos bendruomenė, kampanija „Už saugią Lietuvą“ ir verslo atstovai suvienijo jėgas, kad suteiktų Vaidotų parapijos (Vilniaus r.) dienos centro vaikams tinkamą erdvę augti ir ugdytis. Įkurtuvių šventė naujose dienos centro patalpose vyko lapkričio 6 dieną.

Vaikų dienos centras, kurį nuolat lanko 20–25 vaikai, prieš dvejus metus įsikūrė parapijos patalpose. Dienos centrą įkūręs Vaidotų klebonas kun. Jurgis Vitkovskis matė, jog miestelyje nėra saugios erdvės, kurioje po pamokų vaikai galėtų leisti laiką, ugdytis, patirti žmogišką dėmesį ir rūpinimąsi. Dienos centre suburti savanoriai patenkino šiuos vaikų poreikius, tačiau patalpos, kuriose įsikūrė centras, buvo vargingos: be vandentiekio, tualetas tik lauke, žiemą čia dažnai būdavo vos 10 laipsnių šilumos.

Šį rudenį į pagalbą Vaidotų parapijos dienos centro savanoriams ir vaikams atėjo Prezidentės inicijuota kampanija „Už saugią Lietuvą“. Bendromis jėgomis buvo surastos naujos patalpos, kurių tvarkyti į talką rinkosi ir Vaidotų parapijiečiai, ir savanoriai iš Vilniaus. Į naujas patalpas persikėlę vaikai čia ras šiltą ir saugią aplinką žaidimams, ugdymuisi, taip pat virtuvėlę, kurioje ne tik gaus šilto maisto, bet ir patys galės mokytis gaminti.

„Čia visi lygūs. Dienos centre vaikas išmoksta bendravimo įgūdžių, įgauna drąsos, jaučiasi mylimas, nes mato, kad jam čia yra skiriama daugiau laiko, dėmesio, meilės ir šilumos“, – teigia Vaidotų klebonas kun. Jurgis Vitkovskis. Jis pabrėžė, kad be savanorių ir bendruomenės įsitraukimo šis centras negalėtų gyvuoti, todėl ragina kiekvieną žmogų pagalvoti, gal ir jis gali kokiu nors būdu – parama, savanoryste ar tiesiog apsilankymu ir pabuvimu – prisidėti prie vaikų dienos centrų veiklos Lietuvoje.

Lapkričio 6-ąją prezidentė Dalia Grybauskaitė lankėsi Vaidotuose, susitiko su miestelio bendruomene ir atidarė jau ketvirtąjį vaikų dienos centrą, įsteigtą bendradarbiaujant kampanijai „Už saugią Lietuvą“, nevyriausybinei organizacijai „Caritas“ ir bendrovei „Circle K Lietuva“.

Stiprinti Vilniaus rajone esančių vaikų dienos centrų tinklą pasirinkta neatsitiktinai. Vien per šiuos metus į globos institucijas čia pateko 23 vaikai, iš kurių 3 – iki 3 metų. Nepaisant savivaldybės pastangų mažinti į globos įstaigas patenkančių vaikų skaičių, rajone vis dar trūksta alternatyvų globos namams: nepakanka socialinių globėjų, pagalbos krizių ištiktoms šeimoms, trūksta vaikų dienos centrų. Vilniaus rajone aktualios nedarbo ir priklausomybių problemos. Pasak Prezidentės, vaikų dienos centrai – realus būdas kurti Lietuvą be vaikų namų. Stiprindami jų veiklą, apsaugome vaikus ir suteikiame pagalbą visai vaiko šeimai. Naujų dienos centrų atsiradimas – geriausias įrodymas, kad visuomenė ima suprasti jų reikšmę ir svarbą bei atsakomybę už kiekvieną vaiką.

Vaidotų dienos centrą galės lankyti daugiau nei 25 vaikai iš vargingiau gyvenančių ar sunkumus patiriančių šeimų. Prie šio centro atsiradimo itin aktyviai prisidėjo vietos bendruomenė. Patalpas centrui skyrė Vilniaus technologijų, verslo ir žemės ūkio mokykla, kurios mokytojai pasiryžo vykdyti ir savanorišką veiklą – vesti edukacinius užsiėmimus centro auklėtiniams.

Vaidotuose svečiai dėkojo geros valios žmonėms už gražią iniciatyvą. Vilniaus rajono savivaldybės mero pavaduotoja Teresa Demeško savo ir merės Marijos Rekst vardu įteikė centro vaikams dovaną –  magnetinę piešimo lentą ir reikalingus reikmenis. Mero pavaduotoja pasidžiaugė, kad rajone tai – jau ketvirtas dienos centras, kur auklėjimo ir visuomeninę veiklą vykdo religinių bendrijų atstovai. Prieš ketverius metus vienas iš šių centrų veiklą pradėjo vykdyti Rudaminoje, kitas prieš daugiau nei metus Vilniaus rajono merės M. Rekst iniciatyva atidarytas Rukainiuose. Šių abiejų, sėkmingai veiklą vykdančių bei vaikams turiningą popamokinę veiklą užtikrinančių centrų steigėja yra Vilniaus rajono savivaldybė. Angelų seserys atsakingai ir kruopščiai dirba tam, kad sukurtų centro vaikams kuo palankesnes sąlygas mokslui, kad vaikai gautų kuo daugiau džiaugsmo ir gerų emocijų popamokinėje veikloje. Dar du dienos centrai veikia Vilniaus rajono šeimos ir vaiko gerovės centre Geisiškėse ir Vilniaus rajono šeimos ir vaiko krizių centre Kalvelių seniūnijoje. Nuo 2009 metų Vilniaus rajone, Karvio kaime veikia Vilniaus arkivyskupijos „Caritas“ įsteigtas Šv. Marijos Eugenijos vaikų dienos centras. Turiningą popamokinę veiklą Vilniaus rajono vaikams taip pat užtikrina ir gausus pasirinkimas būrėlių, kuriuos siūlo apie 30 Vilniaus rajone aktyvią kulturinę veiklą vykdančių daugiafunkcių centrų.

Atsiliepdami į Prezidentės ir kampanijos „Už saugią Lietuvą“ raginimą prisidėti steigiant vaikų dienos centrus, paramos projektui „Kalėdų naktį tylią“ susivienijo žymiausi Lietuvos muzikantai ir atlikėjai. Prasidėjo akcija, kviečianti šalies žmones prisidėti siekiant bendro tikslo, kad Lietuvoje augtų kuo daugiau laimingų vaikų. Projekto metu surinktomis lėšomis bus įkurti vaikų dienos centrai rajonuose, kur šiuo metu pagalba yra itin reikalinga: Juodupėje (Rokiškio r.) ir Kėdainių rajone. Daugiau apie patį projektą ir būdus prisidėti galite rasti www.aukok.lt/projektai/Kaledu-nakti-tylia.

Globos ir įvaikinimo procesams savivaldybėse paspartinti nuo kitų metų pradžios taip pat įsigalios Prezidentės inicijuotos įstatymų pataisos, pagal kurias pirmą kartą Lietuvos teisėje reglamentuota budinčių globotojų ir globos centrų veikla. Šalies vadovės teigimu, tinkama teisinė bazė greitesniam globos ir įvaikinimo procesui yra svarbu, tačiau jau dabar savivaldybės gali nuveikti žymiai daugiau, kad vaikai į globos įstaigas nebūtų siunčiami. Aktyvi globėjų ir įtėvių paieška, socialinių paslaugų plėtra gali tapti alternatyva vaikų globos namams. Siekdamos užtikrinti vaikų saugumą ir priežiūrą, savivaldybės privalo paslaugas organizuoti taip, kad būtų parengta kuo daugiau globėjų, steigiama dienos centrų, krizių centrų tėvams ir jų vaikams.

Viena iš galimybių padėti vaikų dienos centrams buvo lapkričio 12 dieną Vilniaus Šv. Kotrynos bažnyčioje vykęs tradicinis Vilniaus arkivyskupijos „Carito“ paramos koncertas „Degu kaip žvakė“. Akcijos metu surinktos lėšos bus skirtos Vilniaus arkivyskupijos parapijose „Carito“ dienos centrus lankantiems vaikams. Juos šiuo metu lanko 423 vaikai iš 239 šeimų. Koncerte žiūrovai išvydo klasikinės muzikos grandus ir naujus talentus, kurie suvienys jėgas tam, kad vaikai augtų laimingesni. Projekte „Degu kaip žvakė“ kartu su Vilniaus miesto savivaldybės Šv. Kristoforo kameriniu orkestru dalyvavo žinomi solistai: Asmik Grigorian, Merūnas Vitulskis ir Kostas Smoriginas jaunesnysis. Į paramos akciją ištikimai įsitraukė ir Liudas Mikalauskas, Evelina Sašenko, Viktorija Miškūnaitė, Kristina Žaldokaitė, gitaristas Martynas Kuliavas su grupe ir jaunieji talentai – Justas, Julius ir Greta Maknickai. Koncerto dirigentas – Modestas Barkauskas, meno vadovas – Donatas Katkus. Paramos koncertą „Degu kaip žvakė“ globojo Vilniaus arkivyskupas metropolitas Gintaras Grušas.

Prisidėti prie Lietuvos vaikų ateities galite aukodami trumpuoju numeriu 1454, auka – 2 €.

Vilniaus arkivyskupijos (VA) „Caritas“ – viena didžiausių pagalbą žmonėms teikiančių organizacijų Lietuvoje. Per praėjusius metus socialinę, psichologinę ir dvasinę pagalbą VA „Carito“ centruose gavo 17 659 žmonės, dar 2 288 žmonės kreipėsi pagalbos į VA parapijų bendruomenes.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija