2017 m. lapkričio 17 d.
Nr. 44 (2261)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai
2017 metai

Bibliotekos 80-mečiui – renginių savaitė

JURBARKAS. Spalio 21–27 dienomis Jurbarko rajono savivaldybės viešoji biblioteka paminėjo gražų savo veiklos 80-metį. Tai – išskirtinis įvykis – per šiuos dešimtmečius biblioteka augo, plėtėsi, keitėsi, tapo šiuolaikiškesnė ir patrauklesnė.

Bibliotekos bendruomenė jurbarkiečius maloniai nudžiugino susitikimu su kraštiečiu režisieriumi Rimu Bružu, buvo pristatytas jo režisuotas dokumentinis filmas „Karo laivas „Prezidentas Smetona“.

Čia taip pat įvyko filosofo, rašytojo, kraštiečio, kilusio iš Raudonėnų, prof. dr. Sauliaus Kanišausko knygos „Atsibusk, Kalistratai“ pristatymo vakaras. Autorius pasidalino mintimis ir prisiminimais apie Jurbarko kraštą ir jo žmones.

Jubiliejinių renginių puokštėje –  ir „Skaitytojų vaikų diena“. Vaikai ne tik dalyvavo viktorinoje, skirtoje Pasaulinei gyvūnijos dienai paminėti, bet ir turėjo galimybę apžiūrėti žvėrių ir paukščių iškamšų parodą.


Londone kuriantis poetas poezijos ir muzikos vakare

UTENA. Spalio 26 dieną A. ir M. Miškinių viešosios bibliotekos konferencijų salėje vyko poezijos ir muzikos vakaras. Lietuvos edukologijos universiteto leidykla suorganizavo Svajūno Dačkevičiaus poezijos knygų „Berniokas iš pa Utenas“, „Klajojančios mintys“ pristatymą. Vakarą vedė šio universiteto spaustuvės direktorius Jonas Balčiūnas, savo eiles tarmiškai skaitė autorius S. Dačkevičius, poeto eilėmis į žiūrovus įtaigiai prabilo fotomenininkas ir poetas Albinas Kuliešis, savos kūrybos dainas ir dainas pagal S. Dačkevičiaus eiles, atliko Saulius Kuliešius. Meilės ir tikrumo ilgesys, klajojantis paklydusių jausmų ir posmų vingiuose, vaikystės nerūpestingumas ir jaunystės išgyvenimai, pasislėpę beržų šlamėjime, paskendę praeities rūkuose, nukėlė poezijos vakaro dalyvius į jausmų ir prisiminimų kelionę. Nuskambėjus paskutinėms eilėms renginio dalyviai galėjo pabendrauti su kraštiečiu S. Dačkevičiumi ir įsigyti naujausių knygų su autoriaus parašu.


Įdomybių geografija

Geografas, keliautojas
ir pažintinių knygų
autorius Rytas Šalna

PANEVĖŽYS. Pirmąjį spalio trečiadienį „Parko“ bibliotekoje (Parko g. 37) knygas bei keliones mėgstantys žmonės susirinko susitikti su edukologu, geografu, keliautoju, gidu, straipsnių, pažintinių bei mokomųjų knygų mokiniams ir visuomenei autoriumi Rytu Šalna. Kad kelionės – pažinimo sritis, nepaliekanti abejingų, įrodė marga publika – nuo jaunimo iki senjorų, iš viso apie šimtas panevėžiečių.

„Rytas Šalna pradėjo keliauti sulaukęs 12 metų, yra aplankęs apie 90 pasaulio valstybių, visuose žemynuose, išskyrus Antarktidą, patyręs labai daug įvairių situacijų, todėl tikrai turi daug įdomaus papasakoti“, – taip bibliotekos vedėja Laima Vilčinskaitė pristatė svečią susirinkusiems.

„Aš – žmogus, kuris ne tik keliauja, bet ir skaito bei rašo“, – teigė R. Šalna, bibliotekoje besijaučiantis kaip namuose, nes gyvena apsuptas knygų, turi 500 leidinių kolekciją. R. Šalna pristatė savo knygą „Kelionių razinos“, skirtą ne tik geografams, bet ir visiems, pamišusiems dėl kelionių, bei tiems, kurie joms dar tik ruošiasi. „Mintis sukurti knygą apie keliones kilo seniai. Plečiantis kelionių geografijai, po truputį kaupėsi istorijos, kuriose sudėti 30 metų įspūdžiai, pristatantys keliavimo patirtį iš asmeninės ir gido pozicijų. Į knygą sudėjau iš išvykų parsivežtus naujus potyrius, įdomias istorijas, išgyventas pikantiškas, kuriozines situacijas ir nuotykius“, – sakė svečias. Knygos skyriuose „Kelionės ir klajonės“, „Turistų ir keliautojų nuotykiai“, „Nacionaliniai gyventojų ypatumai“, „Geografiniai ieškojimai ir atradimai“, 70, autoriaus nuomone, pačių įdomiausių kelionių istorijų razinų, kurių keletą susitikimo metu žiūrovai išgirdo. Pavyzdžiui, pasakojimą apie tai, kaip nelegaliai kirto SSRS ir Kinijos sieną 1991 metais; leidosi pusės kilometro ledo siena, pateko į griūtį; kaip pateko į spūstį ties Didžiąja kinų siena, kai pirmyn tiesiog nešė srovė... Svečias entuziastingai pasakojo smagų nuotykį, kai teko keltis siaura piroga 20 metrų gylio Afrikos upe, pilna krokodilų: „Kai kurių sėdynės netilpo, bet šiaip ne taip perplaukėme, o tada mus „užpuolė“ būrys vietinių vaikų. Sugrįžome kaip iš apkasų – purvini, apdraskyti“, – dalijosi įspūdžiais keliautojas. Visus pralinksmino istorija apie tai, kaip atviru džipu keliaudami po Afrikos savanos rezervatą vos neužvažiavo ant septynių gulinčių liūtų. Pasirodo, jie buvo ką tik papietavę ir virškino savo keliasdešimties kilogramų grobį, tad turistams teko palūkėti 6–7 valandas. „Kelionėse būna visko: delsimo, netikėtumų, traumų, įgėlimų...“ – kalbėjo jis. Tačiau pačiam geografui be nuotykių nebūtų įdomu.


Knygą pristatė šešiametis rašytojas

GARLIAVA. „Nuobodu rašyti vieną laišką, – pagalvojo tuomet dar nė šešerių nesulaukęs Austis, atsakinėdamas į krikšto tėčio, gyvenančio Prancūzijoje, laišką. – Rašysiu knygą“. Taip ir padarė. Tėveliai palaikė berniuko iniciatyvą ir knygą išleido. Ausčio Juozaičio „Nuostabi vaikystė“ buvo pristatyta Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Vaikų centre. Berniukas – jauniausias čia kada nors savo kūrybą pristatęs autorius. Jis tik šiemet pradėjo lankyti pirmąją Garliavos Jonučių progimnazijos klasę. Ausčio knygos istorijos – visos iš gyvenimo, kaip sakė pats autorius. Savo knygą jis skiria promočiutei, kurią labai myli. Gal todėl jam pačiam ir labiausiai patinka istorija „Močiutės blynai“. Beje, 87 metų močiutė – puikus aktyvumo pavyzdys proanūkiui. Ji nesėdi sudėjusi rankų – dainuoja ansamblyje, naudojasi planšete, kuria kartais, Ausčio džiaugsmui, duoda ir jam. Austis – išties neeilinis vaikas. Jis ne tik rašo ir skaito knygas, bet ir lanko tautinių šokių kolektyvą „Tauškutis“, dainuoja ir piešia – dauguma knygos iliustracijų sukurta jo paties, mokosi anglų kalbos, lanko gitaros pamokas ir žaidžia krepšinį. Šis užsiėmimas vaikui patinka labiausiai, nes yra... sunkiausias – Ausčiui nepatinka, kai lengva. Svečius nustebino vaiko skaičiavimo gebėjimai – berniukas visų akivaizdoje puikiausiai atliko veiksmus su atsitiktinai pateiktais skaičiais ir lentoje pats užrašė rezultatą. Berniukas prisidėjo savo sutaupytais pinigais prie knygos leidybos. Dabar taupo antrajai.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija