2018 m. sausio 19 d.
Nr. 3 (2270)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai
2017 metai

Lietuvos Nepriklausomybės Aktas grąžintas Lietuvai

Kadenciją baigęs prezidentas Valdas
Adamkus, prezidentė Dalia Grybauskaitė,
pirmasis atkurtos Lietuvos vadovas
Vytautas Landsbergis su žmona Gražina
žvelgia į Nepriklausomybės Aktą

Iš Vokietijos atgabentas
Nepriklausomybės Aktas pasirašytas
1918 m. vasario 16 d. Vilniuje

Trečiadienį į Lietuvą iš Vokietijos atgabentas Nepriklausomybės Aktas. Prezidentūroje įvyko Vasario 16-osios nutarimo dėl nepriklausomos Lietuvos valstybės atstatymo perdavimo Lietuvai ceremonija. Jį Lietuvoje saugoti bus galima penkerius metus. Lietuvos Nepriklausomybės Aktas buvo pasirašytas 1918 m. vasario 16 d. Vilniuje – juo buvo atkurta Lietuvos valstybė. Išreikšdami tautos valią, Aktą pasirašė 20 Lietuvos Tarybos narių.

Akto perdavimo ceremonijoje prezidentė Dalia Grybauskaitė sakė: „Šiandien ypatinga diena, kai galės ne tik mūsų tyrėjai, profesoriai, bet ir mes prisiliesti prie ypatingo dokumento“. Prezidentės teigimu, dar prieš metus šios ceremonijos nė nebuvo įmanoma įsivaizduoti, o Vasario 16-osios akto originalo paieškos, trukusios daug dešimtmečių, pavirto ilga detektyvine istorija, apaugo įvairiomis versijomis. Prezidentė pabrėžė, kad Lietuva yra ypač dėkinga ne tik Nepriklausomybės Aktą atradusiam profesoriui Liudui Mažyliui, bet ir Vokietijai, išsaugojusiai rankraštinį šio dokumento originalą, ir sutikusiai jį paskolinti Lietuvai. Tai – draugystės, pagarbos ir šalių pasitikėjimo vienos kita ženklas. Pasak valstybės vadovės, vienas svarbiausių mūsų šalies dokumentų Lietuvą pasiekė pačiu tinkamiausiu metu – šaliai žengiant į valstybės atkūrimo šimtmetį. Tai, Prezidentės teigimu, dar labiau įkvepia, pakylėja ir įpareigoja džiugiai sutikti vieną svarbiausių dienų šalies istorijoje. Prezidentė išreiškė padėką Vokietijai, išsaugojusiai šį svarbų dokumentą.

Akto perdavimo protokolą Prezidentūroje pasirašė Lietuvos vyriausiasis archyvaras Ramojus Kraujelis ir Vokietijos užsienio reikalų ministerijos Politinio archyvo vadovė prof. baronienė Elkė fon Biozelager (Elke von Boeselager). Po prezidentės D. Grybauskaitės įžanginio žodžio trumpą kalbą pasakė Vokietijos ambasadorė Lietuvoje Angelika Fyts (Angelika Viets), kalbėjo Lietuvos prezidento Antano Smetonos brolio Igno proprovaikaitis, Vilniaus universiteto studentas Daumantas Kazlauskas. Ceremonijoje dalyvavo kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus, Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, pirmasis atkurtos nepriklausomos Lietuvos vadovas Vytautas Landsbergis su žmona Gražina, Vasario 16-osios Nepriklausomybės Akto signatarų artimieji, kiti svečiai.

Nuo sekmadienio, sausio 21-osios, Lietuvos Tarybos priimtą nutarimą, skelbiantį Lietuvos nepriklausomybę, galės pamatyti ir visi šalies gyventojai – jis bus eksponuojamas Signatarų namuose. Dokumentas bus apsaugotas specialiai pagamintoje vitrinoje su tam tikru mikroklimatu.

Nepriklausomybės aktą Lietuva saugos penkerius metus. Tai numato Lietuvos ir Vokietijos praėjusį spalį pasirašytas susitarimas.

Roberto Dačkaus (lrp.lt) nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija