2018 m. vasario 2 d.
Nr. 5 (2272)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai
2017 metai
2018 metai

Potraukį knygai reikia skiepyti nuo mažens

Vabalninko bibliotekos
vyr. bibliotekininkė Vilma Šulnienė

Spalį Biržų rajono Savivaldybės Jurgio Bielinio viešosios bibliotekos Vabalninko padalinys minėjo 80 metų sukaktį. Apie šią šventę, kasdienius darbus, meilę knygai žurnalistas Bronius VERTELKA kalbėjosi su bibliotekos vyr. bibliotekininke Vilma ŠULNIENE.

Prisiminkite kelis bibliotekos 80-mečio šventės epizodus. Kuo ypatinga ji buvo?

Tai  buvo reikšmingas įvykis bibliotekos gyvenime. Į renginį atvyko Vabalninko įstaigų, su kuriomis mus sieja glaudi draugystė, atstovai, bendruomenės nariai, seniūnijos, rajono Savivaldybės vadovai, Biržų krašte išrinktų Seimo narių padėjėjos. Iš tikrųjų tai buvo šventė, įprasminusi bibliotekos darbą. Kartu tai leido  įvertinti, kiek ji yra svarbi ir reikalinga. Kadangi 2017-ieji – Tautinio kostiumo metai, čia susirinkusiųjų laukė paroda, kuriai buvo pateikti vabalninkiečių auksarankių darbai: Zenos Švainauskienės riešinės, Vitenės Repšienės tautinės juostos, Genės Indriliūnienės pirštinės ir kojinės, Šukionių bendruomenės tautinis kostiumas (jo autorė – Alė  Petrėnienė). Dalyvauti šventėje kvietėme visas Vabalninko bibliotekoje anksčiau dirbusias bibliotekininkes, tačiau atvyko tik dvi vienos pirmųjų mūsų bibliotekininkės Janinos Bondarenko dukros. Padėkota aktyviausiems skaitytojams, o J. Bielinio viešosios bibliotekos direktorė Vilmantė Vorienė  įteikė padėkas. Susirinkusiųjų širdis virpino akordeonu grojęs kultūros namų darbuotojas Petras Matulis. Po renginio buvusias bibliotekininkes aplankėme jų namuose ir įteikėme po vabalninkietės poetės Angelės Jurevičienės eilių knygą „Nutapyk be rūpesčių dieną“


Vilniaus universiteto bibliotekos dienoje – ir apie baroko patiekalus

ZARASAI. Viešojoje bibliotekoje Vilniaus universiteto biblioteka pristatė senųjų rašytinių šaltinių apie Zarasų kraštą parodą. Renginyje dalyvavo Vilniaus universiteto (VU) bibliotekos Retų spaudinių skyriaus vedėja Virginija Galvanauskaitė, Rankraščių skyriaus vyresnioji bibliotekininkė Valentina Karpova-Čelkienė ir prof. dr. Rimvydas Laužikas.

Zarasų rajono mero pavaduotojas Arnoldas Abramavičius padėkojo svečiams už parodą, kurioje eksponuojama daug vertingos informacijos, pasidžiaugė, kad susidomėjimą Zarasų krašto istorija liudija susirinkusiųjų gausa.

VU bibliotekos Retų spaudinių skyriaus vedėja V. Galvanauskaitė priminė bibliotekos istoriją nuo 1570 metų, apžvelgė jos veiklą, pasidžiaugė unikaliu retų spaudinių fondu, papasakojo apie vykdomus projektus, kurių dėka senieji spaudiniai iškeliami į šviesą. Biblioteka, didžiuodamasi senuoju kultūros paveldu, įsijungė į projektą „Lietuva – Vilniaus universiteto bibliotekoje“. Tai reiškia, kad ne biblioteka kviečia skaitytojus ir lankytojus pasižiūrėti senųjų retų spaudinių, bet pati keliauja su spaudiniais po Lietuvą ir rengia parodas. Paroda Zarasuose – VU bibliotekos trejus metus vykdomo projekto dalis. Zarasai – penktasis miestas, kur pristatyta ši paroda. Projektas bus vykdomas iki 2020 metų, kai VU biblioteka švęs 450 metų jubiliejų. Parodos jau buvo parengtos ir pristatytos Panevėžyje, Raseiniuose, Klaipėdoje ir Telšiuose. VU Rankraščių skyriaus vyresnioji bibliotekininkė V. Karpova-Čelkienė pristatė senųjų rašytinių šaltinių, susijusių su Zarasų kraštu nuo XVI amžiaus, parodą, papasakojo apie eksponuojamus dokumentus. Parodą pagal turinį sudarė seniausi bažnytiniai dokumentai, atspindintys ir pristatantys geografinius ir kultūros objektus, dokumentai, medžiaga, skirta Zarasų krašto žmonėms, stendai, skirti kalbininko prof. Kazimiero Būgos paveldui. Atskirą dalį sudarė VU studentų diplominiai darbai apie Zarasų kraštą. Šią dalį galima pavadinti „Zarasų kraštas studentų akimis“. V. Karpova-Čelkienė plačiau apžvelgė bažnytinius bei senuosius dokumentus, ragindama atkreipti dėmesį į dokumentuose užfiksuotus faktus.


Šventė 80-metį

LAZDIJAI. Gruodžio 15 dieną rajono savivaldybės viešoji biblioteka šventė savo veiklos 80-metį. Susirinko daug ištikimiausių bibliotekos skaitytojų, bičiulių, knygos mylėtojų bei garbingų svečių. Bibliotekos bendruomenę sveikino Lazdijų rajono savivaldybės meras Artūras Margelis, Kultūros ministerijos Muziejų, bibliotekų ir archyvų skyriaus vyriausioji specialistė Gražina Lamanauskienė, Vilniaus apskrities A. Mickevičiaus viešosios bibliotekos direktorius Petras Zurlys, Regiono bibliotekų metodikos centro vadovė Laura Juknevič, pirmojo bibliotekininko Albino Andrulionio dukra Jūratė Andrulionytė-Voloskevičienė, buvę bibliotekos vadovai bei socialiniai partneriai.

Meras A. Margelis buvusioms šios bibliotekos direktorėms Birutei Vanagienei, Onai Verksnienei ir Aldonai Ribinskienei įteikė padėkos raštus už aktyvų dalyvavimą bibliotekos bendruomenės veikloje.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija