2018 m. kovo 16 d.
Nr. 11 (2278)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Lietuvos kūrėjai


XXI Amžius


Kronika

Pagarba knygnešiams

Prie atminimo lentos knygnešiams
(iš kairės): istorikas, Etninės kultūros
globos tarybos narys Virginijus Jocys,
skulptorius Osvaldas Neniškis bei
Endriejavo mokyklos moksleiviai.

Endriejavo vaikučiai atlieka
meninę programą vasario 16-ąją

ENDRIEJAVAS. Vasario 16-ąją seniūnijos gyventojai susirinko paminėti Lietuvos atkūrimo 100-mečio bei šv. Mišiose pagerbti 1864–1904 metų Endriejavo valsčiaus knygnešius. Sudėtingos krašto istorijos atkarpą endriejaviškiai įprasmino meno kūriniu, taip įamžindami knygnešių, gimusių ir gyvenusių Endriejavo valsčiuje, atminimą. Už šią idėją bei įdėtą didelį darbą žmonės dėkingi kraštiečiui, buvusiam Etninės kultūros globos tarybos pirmininkui Virginijui Jociui ir skulptoriui Osvaldui Neniškiui. Po šv. Mišių klebonas kun. Stasys Šlepavičius pašventino atidengtas dvi 37 knygnešių atminimo lentas, pritvirtintas prie atstatytų Šv. apaštalo Andriejaus bažnyčios vartų. Surinkti ir svarbiausi kryžiaus kančią patyrusių knygnešių biografijos faktai, kuriuos lankstinuko forma kiekvienam šventės dalyviui įteikė bibliotekininkė Rita Žadeikytė.

„Tikėjimas ateitimi lydi mūsų tautą ir tik jo vedini šiandien esame čia“, – tokiais žodžiais į susirinkusius Endriejavo kultūros skyriaus patalpose kreipėsi renginį vedusi R. Žadeikytė, sudėtingais Lietuvos istorijos keliais vedžiojo istorijos mokytoja Bronislava Elijošienė, vienybės ir įkvepiančio tikėjimo linkėjo klebonas kun. S. Šlepavičius. Prisiminimais pasidalijo endriejaviškiai Antanas Žemgulis ir buvusi ilgametė bibliotekos darbuotoja Zita Mačiulienė. Šventinę nuotaiką praskaidrino Endriejavo pagrindinės mokyklos moksleivių bei darželio ugdytinių, moterų vokalinio ansamblio „Kapstatėlė“ bei pagyvenusių žmonių dienos centro lankytojų muzikiniai numeriai. Gerą nuotaiką žiūrovams dovanojo ir Vėžaičių kultūros centro Lapių skyriaus „Medžiotojų TRIO“.

Už tautiškumo skatinimą ir prasmingus darbus įteiktos atminimo dovanėlės Birutei Ežerskienei bei Laimai Račkienei. Už Lietuvos šimtmečio atributiką, sukūrusią šventinę nuotaiką miestelyje, padėkota mokyklos bendruomenei, seniūnei Laimutei Šunokienei bei Reginai ir Petrui Puidokams. Už dalyvavimą Veiviržėnų kultūros centro paskelbtame konkurse apdovanota seniūnijos Ližių kaimo gyventoja Akvilė Vaitkutė – jai įteikta iš Veiviržėnų atvežta Lietuvos vėliava. Pasidžiaugta ir už Lietuvos vardo garsinimą padėkota seniūnijos gyventojams Edvinui Kudrevičiui ir jo draugei Dovilei, kurie kartu su bendra Lietuvos ir Lenkijos delegacija išvyko į Boliviją dalyvauti dviračių žygyje. Palinkėję gero kelio išlydėdami jiems įteikėme Lietuvos vėliavėlę, kurią kraštiečiai pažadėjo palikti Bolivijos žemėje.

Rita ŽADEIKYTĖ

Klaipėdos rajonas
Rasos Jocienės ir Laimutės Šunokienės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija