2018 m. balandžio 27 d.
Nr. 17 (2284)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

100 metų – tūkstančiai žygių...


XXI Amžius


Spaudos, televizijos ir radijo rėmimo fondas 2018 metams „XXI amžiui“ skyrė 6000 € paramą projektui „100 metų – tūkstančiai žygių...“ vykdyti. Rubrikos: Akistata su Tėvyne; Atmintis; Dezinformacijos labirintuose; Eterio balsai iš anapus; Gailestingumas – lietuvių tautos bruožas; Kova be taisyklių; Laikas ir žmonės; Laisvės daigai nelaisvės tamsoje; Nelietuviai – Lietuvai; Partizanų kovų ir disidentų darbų atspindžiai literatūroje; Slaptųjų tarnybų dokumentus pasklaidžius; Valstybės kūrėjai; Žaizdos; Žmogaus dvasia – neįveikiama.


Dezinformacijos labirintuose

Apie pokario kriminalą ir partizanus

Povilo Masilionio knygos puslapius pavarčius

Gintautas Miknevičius, Rimantas Zagreckas

Sovietinė propaganda ir jai prijaučiantys pokario partizanų kovų sumenkinimui dažnai išsitraukia partizanų likviduotų asmenų kortą. Ši tema atrodo nepatogi ir daugeliui kitaip nusiteikusių istorikų bei partizaninę tematiką mėgstančių patyrinėti žmonių ar gyvų išlikusių partizanų artimųjų. Daugelis linkę ją apeiti, dažnai bijoma prie jos net prisiliesti. Nepriklausomos Lietuvos istorikų pradėti šios temos tyrimai dar tik įsibėgėja, bet pirmieji rezultatai rodo, kad šios baimės perdėtos. Visgi sovietinės propagandos virusas visuomenę paveikė stiprokai, reabilitacinis periodas gali užsitęsti, todėl, manytume, panašūs straipsniai ir reikalingi.

Sovietinei serijai ,,Faktai kaltina“ giminingose knygose tarp partizanų likviduotų asmenų yra daug kategorijų žmonių. Dauguma jų paprasčiausi kolaborantai, dalis tokiais tapę priverstinai, dalis kaip ir kiekviename kare – nekaltos ar atsitiktinės aukos. Kiekvienas įvykis individualus, jo ištyrimas ilgalaikis, o rezultatas gali būti ir toks, kad į jokią iš minėtų kategorijų tas atvejis ,,neįsipaišo“. Tai – kitoks, politinės potekstės neturintis faktas, viso labo tik gausinantis sovietmečiu rinktą pokario politinių kovų statistiką.


Žaizdos

Pakaunės partizanus pagerbė ir savi, ir Europos šalių atstovai

Kovo 9-ąją, pasitinkant 28-ąsias Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo metines, daugiau kaip tūkstantis žygeivių iš visos Lietuvos išėjo į „Tauriečių“ naktinį žygį Pakaunės krašto partizanų takais. Žygeivių gretose buvo nemažai atstovų iš užsienio – Vokietijos, Prancūzijos, Olandijos, Norvegijos, Kroatijos, Šveicarijos, Čekijos.

Šalia Pažėrų Švč. Jėzaus Širdies bažnyčios ir senosios mokyklos buvo įrengta scena, greta esančioje palaukėje suliepsnojo laužai. Žygeivius išlydėjo griausmingas roko grupės „Rebelheart“ koncertas. Renginio dalyvius pasveikino Kauno rajono savivaldybės meras Valerijus Makūnas, Pėsčiųjų žygių asociacijos vadovas Vidmantas Genys supažindino su trasa. Jaunasis šaulys Aivaras perskaitė Vytauto Balsio-Uosio laišką. Šis partizanas su kitais miško broliais 1944–1945 metais slapstėsi Papiškės–Novos žeminėje, vėliau 20 metų kalėjo lageriuose. V. Balsiui – jau 95-eri, tačiau buvęs partizanų vadas stengiasi motyvuoti jaunimą savo įtaigiais pasakojimais.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija