2018 m. gegužės 4 d.
Nr. 18 (2285)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai
2017 metai

Metų laikai paveiksluose

Bronius VERTELKA

Iš kairės: bendruomenės
pirmininkė Rasa Marozienė,
parodos autorė Danutė Ulienė
ir bibliotekininkė Marytė Čeponienė

Prie D. Ulienės tapybos darbų

RAMYGALA. Panevėžio rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Ramygalos filiale atidaryta tautodailininkės Danutės Ulienės naujausių tapybos darbų paroda „Metų laikai“. Tai – pirmas renginys iš ciklo „Susitikimai praeities laike: dialogas tarp praeities ir dabarties“, skirtas Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečiui ir Ramygaloje gimusiems, gyvenusiems, dirbusiems įžymiems žmonėms paminėti.

Bibliotekininkė Marytė Čeponienė pasiūlė VšĮ „Menų sala“ 2015 metais Panevėžio televizijai parengtą video pasakojimą apie tautodailininkę D. Ulienę. Prieš 35 metus su šeima iš kaimo nuo Vadoklių persikėlusiai gyventi į Ramygalą reikėjo dairytis, iš ko pragyventi. Įsidarbinusi vaikų darželyje iš bendradarbių sužinojo apie pynimą iš vytelių. Tai buvo didžiulis atsitiktinumas, galimybė papildomai prisidurti prie atlyginimo. Savarankiškai nupynusi pirmąją lėkštutę, nudžiugo. Vadinasi, ir ji sugeba. Jau regėjo, ką pati norėtų sukurti. Taip gimė pinti angelai, paukščiai. Svarbiausia buvo, kad tas darbas teikė malonumą. D. Ulienė dalyvauja kasmet rengiamoje Panevėžio krašto tautodailės darbų parodoje Panevėžio dailės galerijoje ir jai pateikia vis naujų savo kūrinių. Antri metai D. Ulienė važinėja į Panevėžį norėdama perduoti savo turtingą pynimo iš vytelių patyrimą neįgaliesiems vaikams.

Atsitiko taip, kad D. Ulienė panūdo ir tapyti. Vaikystėje mėgo piešti. Dukros darbeliai buvo brangiausia dovana mamai. Danutė augo gausioje šeimoje. Tėvas buvo darbštus, mama buvo išpuoselėjusi gražų darželį prie namų. Sodyboje buvo du šuliniai: vienas su svirtimi, semti geriamąjį vandenį, kitas naudotas kaip šaldytuvas mėsai laikyti. Buvo ilgas, karkliukais apsodintas takas, kuriuo eidavo į bažnyčią. Po daugelio metų tik prisiminimuose likusią gimtąją sodybą įamžino savo piešinyje. Ko neprisiminė, klausė vyresnių brolių. Mamos kūrybą išgyrė vaikai ir patarė ją perkelti ant kartono. Danutės pirmoji tapytų paveikslų paroda parodyta Ramygalos seniūnijos dailės galerijoje „Voras“. Nepyko ji už patarimus, o tai, kad žmonės domisi jos darbais, Danutei tarsi užaugino sparnus. Savamokslės menininkės kūryba jau pabuvojo ne vienoje Panevėžio miesto ir rajono kultūros įstaigoje. Šioje bibliotekoje ji savo kūrybą eksponuoja antrą kartą, tačiau ir čia sulaukė klausimų. D. Ulienė yra nutapiusi apie 30 paveikslų. Į rankas teptuką ima tik tada, kai jaučia dvasinį įkvėpimą ar yra tam pribrendusi. Prie gamtos vaizdų stengiasi kažką prikurti ir savo. Veidų netapo arba stengiasi, kad jų nesimatytų. Paveiksluose dominuoja vanduo – upės ar ežero kraštelis. Kūrėja augo sodyboje prie didelio griovio, kuris pavasarį virsdavo į sraunią upę. Ir dabar pro savo namų langus mato Upytės upokšnį. Tapydama nesinaudoja pieštuku. Tapo todėl, kad tai jai patinka. Nepastebi, kaip diena turiningai prabėga. Savamokslė tapytoja neslėpė, kad didžiulį palaikymą jaučia iš savo artimųjų – sūnaus, trijų dukterų ir vyro. Jie visi irgi turi polinkį kažką kurti. Sūnui netrūko išmonės lipdant iš plastilino, dukros bet ką pačios pasisiuva. Vyras Romas rašo eiles, domisi kitų poetų kūryba, yra miestelio bibliotekos skaitytojas, ūkiškas žmogus. Laiko arklį. Tai dabar reta Ramygaloje. Juo iš savo miškelio netoli Vadoklių atsiveža malkinės medienos. Danutei nereikia rūpintis, kad kambariuose būtų šilta.

Drąsos, pasisekimo kūryboje autorei linkėjo Ramygalos miesto–Garuckų kaimo bendruomenės pirmininkė Rasa Marozienė, pasveikino ir seniūnas Valdas Chirv. Buvo ir kitų, neabejingų D. Ulienės darbams sveikinimų. Toliau bendrauta prie kavos ar arbatos puodelio. Parodoje sau vietą rado ir D. Ulienės iš vytelių pintas dirbinys su skaičiumi „100“ – tiek mūsų atkurtai valstybei metų.

Panevėžio rajonas
Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija