2018 m. birželio 22 d.
Nr. 25 (2292)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai
2017 metai
2018 metai

Iš kultūros istorijos

Ar susitiksime 20-ojoje Dainų šventėje?

Daiva Červokienė

Dainų šventės ir Lietuvos
nacionalinio kultūros centro
direktorius Saulius Liausa

Birželio 30 – liepos 6 dienomis vyksiančioje 20-ojoje Lietuvos dainų šventėje pasirodys apie 40 tūkst. dalyvių – ne tik iš Lietuvos, bet ir užsienio lietuvių iš daugiau kaip dešimties šalių. Šventės devizas – Lietuvos himno frazė „Vardan tos...“, tapusi ir šventės idėjų pagrindu, ir visų jos renginių jungtimi.

Tradicija gyvuoja visą šimtmetį

Dainų šventės ir Lietuvos nacionalinio kultūros centro direktorius Saulius Liausa pabrėžė, kad Dainų švenčių tradicija nebuvo nutrūkusi visą šimtmetį. Trys dainų šventės vyko tarpukario Lietuvoje, ši tradicija šalyje gyvavo ir sovietmečiu, Dainų šventes lietuviai rengė net tremtyje Sibire, vadinamųjų dipukų stovyklose Vokietijoje.

Ne veltui Lietuvos Dainų šventės įtrauktos į JUNESCO Nematerialaus kultūros paveldo vertybių sąrašą – šis reiškinys – akivaizdus Lietuvos išskirtinumo ženklas, galintis suburti ir po platųjį pasaulį išsibarsčiusius tautiečius, ir visiems parodyti, kuo esame išskirtiniai ir stiprūs.


Folkloro kolektyvų generalinė repeticija

RAUDONDVARIS. Birželio 9-ąją Raudondvario dvaro parke buvo galima pamatyti Lietuvos šimtmečio dainų šventės užkulisius – čia vyko folkloro kolektyvų generalinė repeticija „Didžių žmonių žemė“. 58 geriausi šalies folkloro kolektyvai savo dainomis, šokiais, pasakojimais mėgino atskleisti keturių Lietuvos etnografinių regionų – Aukštaitijos, Žemaitijos, Suvalkijos ir Dzūkijos – liaudies dainavimo ir šokio tradicijų savitumus. Iš pradžių savo programas kolektyvai pristatė kiemeliuose. Atskira erdvė buvo sukurta ir vaikams – čia buvo žaidžiami etnografiniai žaidimai.

Iš viso renginyje dalyvavo daugiau kaip tūkstantis saviveiklininkų iš įvairių Lietuvos kampelių.

Tą dieną Raudondvario menų inkubatoriuje buvo galima apžiūrėti Kauno rajono tautodailininkų parodą, joje savo darbus pristatė 27 tapytojai, keramikai, kryždirbiai, audėjai, vytelių pynėjai, mezgėjai, verbų ir sodų rišėjai. Parke kaukšėjo kalvio kūjis, virė muilas, buvo galima įsigyti autentiškų keramikos gaminių ir papuošalų. Kulinarijos paveldo saugotojai kvietė paskanauti tradicinių valgių ir gėrimų.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija