2018 m. birželio 29 d.
Nr. 26 (2293)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

100 metų – tūkstančiai žygių...


XXI Amžius


Žmogaus dvasia – neįveikiama

Vaidotėnų žygis su augintiniais

Jonavos rajone pirmą kartą organizuotas „Vaidotėnų žygis 2018“. Jis skirtas atkurtos Lietuvos 100-mečiui paminėti bei žuvusiems Lietuvos partizanams atminti. Upninkų kultūros centro liaudiška kapela „Širvinta“ savo programą atliko neįprastoje scenoje – ant karinės technikos. Vėliau žygio dalyvius linksmino kariškių atstovai.

Kunigaikščio Vaidoto mechanizuotojo pėstininkų bataliono vadas plk. ltn. Eugenijus Lastauskas prieš žygį akcentavo, kad jo dalyviai žygiuos už Lietuvą, kurią saugo. Jis sakė, kad turime saugoti ir krašto gamtą, tvarkingą ją palikti, o svarbiausia, saugoti save ir šalia esantį, pamačius pavargusį, suteikti jam pagalbą, tada ir patys įgausime dar daugiau naujų jėgų. Į startą visi žengė skambant „Geležinio vilko“ maršui, nuaidėjusiam Upninkuose.

Žygeiviai galėjo rinktis dvi trasas: trumpesnę, „Žaliąją“, ir ilgąją – 29 km „Raudonąją“ – trasą. Žygyje dalyvavo apie 600 kariškių, 50 civilių žygeivių rinkosi trumpąją „Žaliąją“ trasą ir 59 – „Raudonąją“. Visi sėkmingai pasiekė finišą. Abiejų trasų starto ir finišo vieta buvo Upninkų kultūros centras.

Trumpojoje trasoje žygeiviai aplankė Vareikių pilkapius, tremtinių kryžių prie buvusios Ignatavičių sodybos ir Didžiosios Kovos apygardos partizanų „Slyvos“ būrio kovotojų 1949 metų vasario mūšio vietą. „Raudonojoje“ trasoje aplankyti šeši Vareikių pilkapiai, tremtinių kryžius prie buvusios Ignatavičių sodybos, Padaigų piliakalnis (Smailiakalnis), Lietavos upelis (atsigaivinta šaltinio vandeniu), Perelozų Viešpaties Kryžiaus cerkvė, Didžiosios Kovos apygardos partizanų „Slyvos“ būrio kovotojų 1949 metų vasario mūšio vieta.

Žygio dalyviai pamatė įžymias ir istorines Upninkų seniūnijos vietas. Netoli paskutinio punkto abiejų trasų dalyviai skanavo ir stiprinosi kareiviška koše bei šalta arbata. Žygeiviai keliavo ir su augintiniais (jie irgi sėkmingai įveikė trasą), organizatoriai gavo pagyrimų, kad kiekviename punkte buvo pasirūpinta ir vandeniu jiems. Ėjusieji džiaugėsi trasa, kurioje beveik nebuvo asfalto.

Remigijus Samuilevičius

Jonavos rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija