"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį, 2003 m. vasario 5 d., Nr. 3 (48)

PRIEDAI







Iki referendumo - šimtas dienų

Likus šimtui dienų iki referendumo dėl narystės Europos Sąjungoje, Europos komiteto vadovai teigia, jog pagrindo panikai nėra, o visa agitacinė kampanija bus koncentruojama į paskutiniąsias savaites. Referendumą Lietuvoje planuojama surengti gegužės 11 dieną. "Pasirengimo strategija jau yra patvirtinta, o technologiniams sprendimams dar yra daug laiko", - ramina Europos komiteto generalinio direktoriaus pavaduotojas Klaudijus Maniokas. Pasak K. Manioko, agitacinė kampanija dar neprasidėjo, nes jai, kaip manoma, dar ne laikas. Kol kas dar nėra parinkti ir nuolatiniai konsultantai viešųjų ryšių srityje bei reklamos agentūra. "Mes privalome skelbti konkursą ir neturime kitų galimybių", - sako Europos komiteto vadovo pavaduotojas, pripažindamas, jog šios procedūros gali užsitęsti gana ilgai.
K.Maniokas įsitikinęs, kad agitaciniam akyvumui dar yra laiko. "Bet kokių reklaminių kampanijų patirtis rodo, kad ji turi būti aktyvi likus keliems mėnesiams, o ypač aktyvi - likus kelioms savaitėms. Iki to laiko mes, patikėkit, pasirengsim", - sakė K. Maniokas. Jo nuomone, didelio pagrindo nerimauti nėra ir dėl palankių visuomenės apklausų rezultatų. Lietuvos būsimą narystę ES remia beveik du trečdaliai - 61,8 proc. gyventojų.
Tačiau Lietuvoje besilankantys užsienio diplomatai įspėja, jog didžiausia rizika – žmonės tiesiog neateis balsuoti, kaip atsitiko pirmą kartą balsuojant Airijoje. Siekiant teigiamų referendumo rezultatų, reikia, kad Lietuvos narystei ES pritartų 902 550 Lietuvos piliečių. Pagal dabar galiojančią įstatymo nuostatą sprendimas dėl klausimų, kurie buvo svarstyti privalomajame referendume, yra laikomas priimtu, jeigu tam pritarė daugiau kaip pusė piliečių, dalyvavusių referendume, bet ne mažiau kaip trečdalis piliečių, turinčių rinkimų teisę ir įrašytų į rinkėjų sąrašus. Šiuo metu rinkėjų sąrašuose yra daugiau kaip 2,7 milijono Lietuvos piliečių.
Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas tvirtina, jog laiko pasirengti referendumui užteks, nes sukaupta patirtis per neseniai vykusius Prezidento ir savivaldybių tarybų rinkimus. "Laiko yra pakankamai daug. Iš mūsų pusės jokių kabliukų nėra. Tačiau referendumo agitacija mums bus visai naujas dalykas. Be to, politikai dar neapsisprendė, ar bus keičiamas Referendumo įstatymas", - atkreipia dėmesį Z. Vaigauskas.
Referendumui organizuoti yra skirti 11,4 mln. litų, kurių, Z. Vaigausko teigimu, turėtų užtekti.

Parengta pagal Eltos ir užsienio agentūrų pranešimus

© 2003"XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija