"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį, 2003 m. balandžio 16 d., Nr. 8 (53)

PRIEDAI

Apie grėsmes demokratijai

Pareiškimas

Generalinio policijos komisaro staigus ir beatodairiškas atleidimas, numatytas ir turėjęs įvykti praėjusią savaitę, ir pavirto daug svarbesniu įvykiu. Jis pasireiškė kaip Lietuvos demokratinės konstitucinės valdžių sąrangos patikrinimas ir esamų jėgų kokybės pasitikrinimas.
Net ir tada, kai vykdomosios valdžios triumviratas – Prezidentas, Ministras Pirmininkas ir vidaus reikalų ministras jau susitarė ir sukirto rankomis, ką iškart padarys - aukščiausioji valdžia, Seimas, pasakė kitaip. Pirmiausia – ištirti Seime, tai yra nešališkai. O svarbiausia, nedažnas reiškinys, kad ši valia pasirodė veiksminga. Seimas aiškiai pasirodė artimesnis piliečių visuomenei, kylančiai protestuoti, tad diktatoriškai kalbėjusi vykdomoji valdžia krūptelėjo ir atsitraukė. Lietuva tebėra parlamentinė respublika. Koks Seimas – toks, bet vis dėlto Seimas. Kainų pakėlimo 1991 metų istorijos, peržengiant anuometinės Aukščiausiosios Tarybos valią, dabartinė kairioji koalicinė Vyriausybė nebesiryžo kartoti. Tą galima pasakyti ir apie Lietuvos demokratiją - ji dar funkcionuoja, dar nėra visai valdoma iš dviejų įstaigų Vilniaus aikštėse.
Atrodo, kad visuomenė ima busti, ir gandai, neva ji pasiilgo tvirtos komunistų rankos, nėra labai pagrįsti. Ji kaip tik nenori valdžios savivalės, nes nuo to kenčia ir valdininkų biuruose, ir teismuose. O savivalė įsiviešpataus, jeigu ir Seimas taps valdomas, kiekvieną būsimą Seimo narį tampant už “atšaukimo” dirželio iš kokių nors Kėdainių. Išsigelbėjimas - naujas demokratinis sąjūdis Lietuvoje ir demokratijų sąjunga, Europos Sąjunga.

Vytautas LANDSBERGIS
Tėvynės sąjungos
(Lietuvos konservatorių)
pirmininkas,
Lietuvos Nepriklausomybės
Akto signataras

© 2003"XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija