"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį, 2003 m. balandžio 16 d., Nr. 8 (53)

PRIEDAI

NATO jungtinių pajėgų Šiaurės Europoje vado vizitas

Lietuvos kariuomenės vadas gen. mjr. Jonas Kronkaitis (kairėje), NATO vyriausiasis jungtinių pajėgų Šiaurės Europoje vadas
generolas Džekas Deverelas ir krašto apsaugos
ministras Linas Linkevičius

Eltos nuotrauka

Rengiamasi įsilieti į NATO pajėgas

Balandžio 13-14 dienomis Lietuvoje lankėsi NATO jungtinių pajėgų Šiaurės Europoje vadas generolas seras Džekas Deverelas. Tai jau antrasis šio aukšto karinio pareigūno vizitas į Lietuvą (pirmą kartą lankėsi 2001–ųjų vasarą). NATO karinių pajėgų Šiaurės Europoje vadą lydėjo regioninio štabo viršininko pavaduotojas generolas leitenantas Leo Van den Bošas, regioninio štabo direktorius plėtrai ir integracijai brigados generolas Gunaras Lundbergas bei kiti atsakingi štabo karininkai. Šio vizito tikslas – su Lietuvos kariuomenės ir šalies gynybos politikos planavimo aukščiausiais pareigūnais aptarti mūsų karinių pajėgų plėtrą ir indėlį į bendras NATO šalių pajėgas.
Gen. Dž.Deverelas vadovauja NATO jungtinių pajėgų Europoje štabui priklausiančioms NATO Šiaurės Europos karinėms pajėgoms. Šiuo metu šiam regionui priskirta dešimt NATO valstybių: Didžioji Britanija, Norvegija, Vokietija, Danija, Belgija, Olandija, Islandija, Liuksemburgas, Lenkija ir Čekija. Iš septynių NATO pakviestų šalių keturios – Lietuva, Latvija, Estija ir Slovakija – po ratifikavimo proceso taps NATO jungtinių pajėgų Šiaurės Europoje atsakomybės regiono dalimi.
Delegacija, lankydamasi Lietuvoje ir kaimyninėse Baltijos valstybėse, domėjosi mūsų karinių pajėgų sąveikos ir integracijos NATO pasirengimo darbais ir planais. NATO aukštieji karininkai susitiko su krašto apsaugos ministru Linu Linkevičiumi, kariuomenės vadu generolu majoru Jonu Kronkaičiu, lauko pajėgų ir motorizuotos pėstininkų brigados “Geležinis vilkas” vadais. Svečiai taip pat susitiko su Užsienio reikalų ministerijos sekretoriumi Giedriumi Čekuoliu, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininku Alvydu Sadecku. Vizitas baigėsi delegacijos apsilankymu Prancūzijos ambasadoje, kur įvyko susitikimas su Lietuvoje reziduojančiais NATO valstybių ambasadoriais.

Pripažino Lietuvos pažangą

Krašto apsaugos ministerijoje vykusioje spaudos konferencijoje gen. Dž.Deverelas sakė, kad jau porą metų vyksta Lietuvos ginkluotųjų pajėgų reforma pagal NATO standartus bei jos integracija į NATO struktūras naujomis saugumo sąlygomis pasaulyje ir Europoje. “Lietuva - šalis, kuri neturėjo savo armijos, padarė milžinišką pažangą kurdama savo kariuomenę, pajėgia apginti savo šalies saugumo interesus bei dalyvauja NATO tarptautinėse operacijose už savo valstybės ribų – Afganistane ir Balkanuose. Šis didžiulis darbas svarbus ne tik Lietuvai, bet ir visai NATO”,- sakė gen. Dž.Deverelas.
Anot svečio, NATO yra kryžkelėje, po šaltojo karo prisitaikydama prie naujų saugumo reikalavimų bei priimdama didžiulius dabarties iššūkius. “Tai nelengvas darbas”,- pažymėjo NATO pareigūnas.
Kalbėdamas apie reformas, kurios laukia Lietuvos kariuomenės, gen. Dž..Deverelas pabrėžė, kad svarbu subalansuoti mūsų šalies turimus išteklius su nacionalinio saugumo reikalavimais. “Svarbu pasiekti, kad kariuomenei skiriamos lėšos būtų panaudojamos kuo tikslingiau,- sakė svečias.- Tačiau būtų pavojinga susikoncentruoti vien ties ginkluote, logistika ir išleisti iš akių, kad kariai, lakūnai, jūrininkai visų pirma yra žmonės. Visai NATO itin svarbu suvokti, koks svarbus yra visuomenės palaikymas, turime dirbti taip, kad žmonės visose NATO valstybėse kariuomenės karjerą laikytų prestižine”.
Generolas paneigė, kad, Lietuvai įstojus į NATO, joje bus dislokuotos NATO pajėgos. Toks susitarimas buvo pasiektas pasibaigus šaltajam karui su Rusija. “Tačiau tai nereiškia, kad NATO karininkai nesilankys ir nedirbs Lietuvos teritorijoje”, - sakė NATO jungtinių pajėgų Šiaurės Europoje vadas gen. Dž..Deverelas.

Arvydas JOCKUS

© 2003"XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija