"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį, 2003 m. birželio 18 d., Nr. 12 (57)

PRIEDAI

Lietuvos atstovai patenkinti galutiniu Europos Sąjungos Konstitucinės sutarties projektu

Ministras pirmininkas Algirdas Brazauskas ir Lietuvos atstovai Konvente dėl Europos ateities yra patenkinti parengtu galutiniu ES Konstitucinės sutarties projektu. A. Brazauskas, komentuodamas šį dokumentą, sakė, kad į jį pateko apie 80 procentų Lietuvos siūlytų nuostatų. "Pagrindiniai visi punktai mums yra priimtini. Atviras klausimas yra Viršūnių tarybos valdymas, – ar jai pirmininkaus, kaip iki šiol, rotacijos principu atskiros valstybės, ar bus pastovus pirmininkas tam tikram laikotarpiui", – sakė A. Brazauskas. Jo nuomone, tokio pirmininko įgaliojimai turėtų būti labai gerai apsvarstyti. A. Brazauskas mano, kad ES Konstitucija turėtų būti priimta 2004 metų rudenį. Vyriausybės vadovo nuomone, diskutuotinas yra klausimas, ar ją reikėtų priimti referendumo būdu. "Tokios būtinybės nėra. Tai diskusijų objektas. Jeigu parlamentas prieis prie tokios išvados, tada tai bus svarstoma", - sakė A. Brazauskas.
Pasak Vyriausybės atstovo Konvente, Užsienio reikalų ministerijos sekretoriaus Ryčio Martikonio, kol kas anksti apie tai kalbėti. Jo nuomone, referendumo klausimas yra politinis šalies sprendimas. Komentuodamas ES Konstitucinės sutarties projektą, jis pažymėjo, kad mažų ir didelių valstybių interesai yra sėkmingai suderinti, tarp jų pasiekta pusiausvyra. Svarbiu pasiekimu R. Martikonis laiko lygios rotacijos principo išlaikymą tiek ES Komisijoje, tiek Taryboje.
Seimo atstovas Konvente Vytenis Andriukaitis spaudos konferencijoje sakė, kad rotacinis pirmininkavimas ES tarybai mums yra fundamentalus dalykas. Pasak jo, Lietuvos delegacija surinko daugiau kaip 68 Konvento narių parašus, parėmusius siūlymą išlaikyti Taryboje lygios rotacijos principą.
ES Konstitucinės sutarties projektą sudaro 460 straipsnių. Konvento parengtas projektas šią savaitę bus pristatytas Salonikuose vyksiančiame Europos Vadovų Tarybos susitikime.

ELTA

© 2003"XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija