"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį, 2003 m. liepos 16 d., Nr. 14 (59)

PRIEDAI

Išeivijos svarba puoselėjant tautiškumą

Sustiprėjus Lietuvos tarptautinėms pozicijoms, išeivijos svarba nesusilpnėjo. Tai užsienio reikalų ministras Antanas Valionis pabrėžė susitikime su Pasaulio lietuvių bendruomenės valdybos nariais bei užsienio valstybėse veikiančių lietuvių bendruomenių pirmininkais. Svarbiausiomis išeivijos bendruomenės tolesnės veiklos sritimis ministras laiko tautinių vertybių puoselėjimą užsienyje gyvenančiose lietuvių šeimose bei išeivijos indėlį integruojant Lietuvos verslą į pasaulio rinkas. Ministras atkreipė dėmesį į poreikį įkurti Lietuvos Vyriausybėje išeivijos veiklai koordinuoti skirtą savarankišką instituciją. “Tikiu, kad šią mintį gerai apsvarstysime ir rasime optimalų, apčiuopiamų rezultatų duosiantį sprendimą”, - pažymėjo Lietuvos diplomatijos vadovas.
Ministro susitikime su Pasaulio lietuvių bendruomenės atstovais buvo aptarti šiuolaikinės emigracijos rūpesčiai. A.Valionis apgailestavo, kad užsienyje nelegaliai gyvenančių lietuvių atžalos negali legaliai lankyti mokyklos. “Galima spėti, jog tūkstančiai lietuvių vaikų užsienyje auga ne tik be lietuviško, bet iš viso be jokio išsilavinimo”, - pažymėjo ministras, paraginęs kurti nuotolinę mokymo sistemą, kurią rengiant būtų galima pasiremti lietuviškų išeivijos mokyklų patirtimi. A.Valionis taip pat įvardijo informacijos stokos apie užsienio lietuvių gyvenimą problemą. “Išeivijos spauda lėtokai skinasi kelią į pasaulinį tinklą”, - sakė ministras.
Dauguma pasaulio lietuvių bendruomenės atstovų gyrė Lietuvos diplomatinių atstovybių veiklą stiprinant lietuvybę užsienio valstybėse. Tačiau buvo įvardytas poreikis skirti daugiau pastangų naujosios imigracijos bangos atstovų integravimui į lietuvių bendruomenę.
Susitikime buvo pristatyta Lauryno Jonušausko knyga “Likimo vedami: Lietuvos diplomatinės tarnybos veikla 1940-1991 m.”. Knygą pristatė Genocido ir rezistencijos tyrimo departamento direktorius Arvydas Anušauskas.

Pagal Eltą

© 2003"XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija