"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį, 2003 m. rugsėjo 3 d., Nr. 17 (62)

PRIEDAI

FTB siekia užkirsti kelią duomenų apie JAV ekonomiką nutekėjimui

Federalinis tyrimų biuras (FTB) nusprendė imtis itin griežtų priemonių prieš kiekvieną, kuris mėgins neteisėtai pasinaudoti JAV kompiuterinių programų, mokslinių tyrinėjimų ar karinės technikos duomenimis.
Nors pagrindiniu FTB uždaviniu ir toliau lieka kova su teroristais, rengiančiais savo išpuolius JAV teritorijoje, nuo šiol kur kas didesnis dėmesys bus skiriamas ir kovai prieš neteisėtą ekonominę žvalgybą. FTB pareigūnai šiandien dirba kitokiais metodais nei, tarkim, šaltojo karo metu: potencialių ekonominių žvalgų nebeieškoma tarp užsienio šalių diplomatų. Pagrindinis dėmesys krypsta į stambias korporacijas, aukštąsias mokyklas bei mokslinius institutus. Pasisakydamas Kongrese FTB vadovas R.Miuleris pabrėžė, jog neapdairumas gali tapti rimtu pavojumi nacionaliniam JAV saugumui, susilpninti ekonominę bei karinę šalies galią. FTB pareigūnai yra įsitikinę, kad JAV veikia net trys tūkstančiai įvairių Kinijos kompanijų filialų, kurių pagrindinis tikslas – sužinoti kuo daugiau įvairių duomenų apie JAV ekonomiką. Todėl pareigūnų akiratin patenka dažnas kinų turistas, studentas ar verslininkas. Per artimiausius dešimt-penkiolika metų laukiama dar didesnio kinų antplūdžio. Anot amerikiečių, šiandieniniai žvalgai reikiamą informaciją gauna ne per ambasadų ar konsulatų darbuotojus, o Kinija nesanti vienintelė perdėtai JAV ekonomika susidomėjusi valstybė. FTB pareigūnai nenuleidžia akių nuo Rusijos piliečių, o amerikiečių žvalgybos domisi potencialių priešų, pavyzdžiui, Irano ir Šiaurės Korėjos gyventojų, atvykusių į Jungtines Valstijas, veikla. Pastebimas ir draugiškai JAV atžvilgiu nusiteikusių šalių, pavyzdžiui, Indijos bei Taivano, neteisėtu būdu gautos techninės ir ekonominės informacijos panaudojimas.
Ne per seniausiai maždaug 50 milijonų nuostolius patyrė viena JAV klijus gaminanti įmonė, nes jos technologines paslaptis kažkas pardavė vienai Taivano korporacijai. Kad panašių netikėtumų būtų išvengta, FTB oficialiai skelbia į kontražvalgybą papildomai nusiuntusi 167 agentus ir visuose 56 savo skyriuose pradėjusi karą su ekonomine informacija besidominčiais užsienio šalių agentais. Norėdami užbėgti jiems už akių, JAV pareigūnai sudarė galinčių patraukti užsienio valstybių dėmesį visos šalies objektų žemėlapį.
JAV prisimena ne taip seniai FTB pareigūnų padarytas klaidas bei su tuo susijusius skandalus. Pavyzdžiui, vienoje mokslinėje laboratorijoje dirbęs B.Ho Li buvo apkaltintas dėl 59 įstatymų straipsnių pažeidimo, tačiau pavyko įrodyti vos vieną jo nusižengimą, dėl to teko atsiprašyti pačiam tuometiniam JAV prezidentui B.Klintonui. Pasitikėjimą FTB gerokai sumažino ir pareigūnas R.Hansenas, kuris daugelį metų bendradarbiavo su Sovietų Sąjungos, o vėliau ir Rusijos slaptosiomis tarnybomis. 1991-aisiais FTB darbuotojų skaičius buvo sumažintas trečdaliu, tačiau vėliau pasirodė, kad toks sprendimas nebuvo pats geriausias. Po tragiškųjų 2001-ųjų rugsėjo 11-osios įvykių, kai visos JAV specialiosios tarnybos pasirodė bejėgės, buvo kur kas labiau susirūpinta ir ekonomine žvalgyba. Pareigūnai ir FTB vadovai tikina esą geriau išaiškinti rezgamą nusikaltimą ir užkirsti jam kelią, nei laukti, kol jis bus įvykdytas, o jo organizatoriai bus sulaikyti su įkalčiais.

Gražina MINKAUSKAITĖ

© 2003"XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija